破產聯盟

查看: 5754|回復: 30
打印 上一主題 下一主題

急!約左聽日上公司傾破產,但有好多野唔明

今日收到個貸款電話,其實我本身都想一筆清晒啲數佢,因為還債已經高過本身自己份糧,所以本身已經搵緊銀行睇下有無人肯幫我一筆清,可惜無一間肯!咁個貸款員覆左我佢銀行唔批之後,我問佢我理啲情況仲有咩可以做,佢話破產,因為我就算做iva都還唔起,佢話可以幫我攪,之後就收到一間叫環x(亞洲)理財策計公司電話約左我聽日上去傾.

各位師兄我想下理間公司o唔ok,破產後啲債仲洗唔洗還?
因為佢話可以做到唔洗還,我入息得9千幾!

唔該晒各位!!
破產悟穩6C搞 搵佢地做物啊? 我係你一定悟會上去 破產後人工 生活費扣減先知道要還幾多 我禮拜一到去搞破產
原來要直接搵律師,因為我係今日收到電話後先考慮破產理樣野,所以完全唔知係點!佢地話可以搵專業人士幫我整份野可以做到一蚊都唔洗還!好驚比人呃!
buzz1989 發表於 23-7-2015 19:41
原來要直接搵律師,因為我係今日收到電話後先考慮破產理樣野,所以完全唔知係點!佢地話可以搵專業人士幫我 ...

咁西利 一蚊刀悟洗還 幾$先 如果悟係專業6C無法幫助你的 還需諗清 我下個禮拜一刀上6C行 自己刀幾驚 好彩朋友陪我上去 悟對路就閃人 師兄 你也係啊 加油 努力 破X並不是未日
佢話份野要2萬幾蚊,佢話知我無可能比到,可以傾下分期比,但政府個9700就一定要自己比!詳細就話聽日傾
buzz1989 發表於 23-7-2015 19:54
佢話份野要2萬幾蚊,佢話知我無可能比到,可以傾下分期比,但政府個9700就一定要自己比!詳細就話聽日傾
...

嘩 貴囖 不過有得分期刀可以接受的 我的12XXX全包
樓主 揾律師先萬4-萬6 佢地就收2萬幾 駛唔駛還唔係佢地話事 係人都可以寫到支出大過收入 但都要睇合唔合乎情理 係唔係正常支出 請三思而後行
律C 個萬4- 萬7已經包埋破署的費用喔。。
buzz1989 :我有以下睇法
1. 你要明白IVA 是債務舒緩(是要還的) 我當年59期, 長過破產
2. 破產, 睇個主任點分, 亦唔代表唔駛還, 分別只是你破產還盡都是4年。之後餘額一筆OUT消
最後,可以既都係IVA比較好, 因為有機會重新做人,以我為例我09年還到2014, 5年來無遲過, 現在已經有信用卡亦有AE, 2015年我TU 仲 I 級, 咪一樣可以重新做人,破產後有冇信用卡有冇得做按揭唔係最重要,坦白講我由1998年走數去到2008有份工可以還, 浦頭時已經息+息去到幾十萬, 但是人生留留長有邊個會肯定自己會去到一間幾大既公司工作。
雖然IVA 0的咩咩律師同會計師口口聲聲話會同你傾一個好平既息田去還, 最後咪又是銀行/財仔話幾多咪幾多, 我試過 XXA財仔話要收, 律師又話人地肯做IVA已經好好。最後我去佢地公司講:咁收唔合理。最後平息0.9 加埋每月更新我TU REPORT, (是更新我有還錢, 唔係更新我戶口結餘)。傾得仲好過俾錢個0個律師,我搵0個間已經係中環都出名。都係咁咋!
其實好多人只照顧自己TU戶口或幾多級。其你戶口結餘AMOUNT 少左係一件事,你有準時還錢又另一回事,銀行往往只更新你戶口結餘,目的簡單左自己工作,你有準時還錢先是重點,所以你去IVA , DRP 定係破產記得睇清楚先好簽文件
環x應該係顧問。朋友,睇路。
絲打有經驗,你不妨請教佢呀!!http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=13137
buzz1989 發表於 23-7-2015 19:41
原來要直接搵律師,因為我係今日收到電話後先考慮破產理樣野,所以完全唔知係點!佢地話可以搵專業人士幫我 ...

樓主要明白,你唔係要上市的公司。你生活費一眼睇哂。咩專業人士都無用。應還就要還,還幾多同主任傾。
要搞就搵間正經D既會計師或律師
唔該晒各位!聽日上去聽聽,如唔對路即走,因為我都唔知自己嘅情況其實係點!
樓主又話急,又識上來,但係又唔識睇舊文。

做人唔好咁懶,睇下舊文。
咁岩,又有一間同名既財務公司,唔知道有冇關係。我係樓主一定唔去。我另去咩 ABC 或者 X借燈律師樓
係嘅係嘅
其實最擔心是為其他人帶來麻煩就真! 唔好學我拖左咁耐,D 錢最後都係俾銀行
flypig 發表於 23-7-2015 21:02
絲打有經驗,你不妨請教佢呀!!http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=13137

好彩c兄聲比我睇炸,睇完一定唔會上去,我直接搵律師睇下我情況點先!!唔該晒
重新戰士 發表於 23-7-2015 21:20
其實最擔心是為其他人帶來麻煩就真! 唔好學我拖左咁耐,D 錢最後都係俾銀行 ...

無錯、我自己頂筆數已經頂無可頂,近理幾個月仲有問朋友屋人借錢,又唔想同佢講出面差落好多錢,壓力真係好大!