破產聯盟

查看: 11989|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

分享下今日上庭/見破產官/交文件經歷

先講講上庭
============
我排左今早10:30上庭
提早左去到金鐘食埋早餐就上去高院
上到去大約10點
高院G/F 詢問處隔離有幾個螢幕
再過d就有塊板釘晒當日每個庭幾點鐘審咩案
搵到自己名
記住幾樓幾多號庭(我諗人人都是吧,3樓一號庭)
你名旁邊有個編號
記埋都無壞

上到3樓
已經有一百幾十人係度
會見到左手邊有人排隊
咁就照排
其實係報到用途
拎定身份證
排到埋去比證,up你個破產編號xxxx/2015,同埋頭先見到個編號
個職員剔左你名就可以行開

到開庭十五分鐘前
右邊會排多一條隊
準備入法庭的
早入法庭同係咪早d頒令走人係無關係的
只係有位坐同企既分別
不過唔好睇少
可能今日我人多(座位應得五六十,律師位/陪審團位/旁聽位坐晒的,當然犯人欄就唔會坐;而企的,我諗有一百人以上)
我足足企左一個鐘
而我已經係第一批頭十五個頒令的
後面的仲要企唔知幾耐

跟住d職員搞一輪先至會叫法官入黎
先判係唔成功頒令的人
都係填錯填漏資料咁啦
要押後一星期再上庭

跟住法官會講解訓話一輪
都係講番呢4年點過
要注意d咩呀咁
因為今日有一個人士唔識聽中文
所以要翻譯
更加拖得慢黎講

最後講講今日有位男士
佢講係幫襯最熱門那間三姓
事情係咁的
一開頭為兩批人大約共30人唔成功頒令的
其中呢位男士
三姓幫呢位男士,係上星期六入紙法庭
申請由律師代表轉為自己應訊
個官就同呢位男士確認係咪有呢個要求
佢就答係三姓叫佢自己今日上庭要求押後三星期
因為有封唔知咩證明信要三星期後先收到
個官就問:咁係咪即係之後都係你自己應訊
佢答唔知,律師叫我咁做
個官馬上火火地,話你律師係咪想三星期後又入紙代表番你出庭?你估玩呀
馬上叫職員call律師行
要係中午前馬上派人過黎解釋
呢位男士變相白等
由此事我覺得呢d律師都幾不負責任
大家小心為戒

你呢個post 證實左:幫趁律師唔保證唔delay.
咁多人, 師兄寫得幾詳細, 又可以比以後師兄姐好好參考
所以有時細D律B行會貼心D  服務跟進好D也唔出奇
盡量比大家參考下啦,我從呢度都學識好多問左好多去申破的  希望幫到其他人
smallcat 發表於 14-7-2015 23:11
咁多人, 師兄寫得幾詳細, 又可以比以後師兄姐好好參考

再講講見破產主任
=============-===

我事前無收到信
(應係寄失寄漏左)
頒令後就打上去主任度
問佢係咪要約5日內會面
佢話未會面住
叫我上一上去交低小小文件先
咁我就上左11樓
上到去要係門口有個內線電話打比佢,叫佢出來
出到來佢問我拎左身份證,檔案編號,同埋收入證明(take 左個copy)
填左一份好簡單既表,都係聯絡資料
公司資料,每月人工咁
咁佢就比番(寄失左)封信我
係叫我打去一間會計師行(北角)
係幫佢收文件的
最後,我問佢拎埋開戶口信,佢五分鐘內幫我搞掂,全程都唔使廿分鐘
所以十二點半lunch前已走得

順帶一提
呢個主任係一個後生靚女
我諗廿七八歲
全程在電話/會面時都超好禮貌
好好語氣的
我觀察其他主任都唔錯的
至少態度唔錯的

評分

參與人數 1城市人氣 +100 城市魁力 +100 收起 理由
301 + 100 + 100 多謝分享.

查看全部評分

上年已經好多人申破 我都係自己搞果時延左兩次
入到庭會叫多次無報到架人係唔係到左 之後會問有無人係搵顧問搞破產話法庭收集資料
跟住叫NO.架都係要延期一星期架要係幾時前補回文件 跟住就出番出面等法庭書記逐個講差D咩
留住入面架就係當日頒令
c兄…我都係北角個間,我要28号先扮破產領!我都唔知係外判定跟主任?
alalfred913 發表於 14-7-2015 23:27
再講講見破產主任
=============-===

呢個主任係一個後生靚女
我諗廿七八歲

我信唔信你好呢?? NO PHOTO NO TRUTH!!
下次見主任記得 偷偷映張玉照再放上黎...
佢就答係三姓叫佢自己今日上庭要求押後三星期
因為有封唔知咩證明信要三星期後先收到

呢單野9成9 那一位男士日後自己上庭了.
因為 DELAY 左,3姓本來包一次上庭都省番.任得個客自生自滅.
其實,如果唔係特別複雜情況如 D 數太多太亂,有機俾人告之類.
自己搞同幫趁 6C 真係差唔多.
flypig 發表於 15-7-2015 11:05
呢個主任係一個後生靚女
我諗廿七八歲

我怕被發現會影響印象
哈哈
我初頭以為佢只係二打六(因為太有禮貌)
點知佢原來係主任

評分

參與人數 1城市人氣 +1 城市金錢 +1 城市魁力 +1 收起 理由
smallcat + 1 + 1 + 1 咁都夠膽講!?你好嘢!

查看全部評分

sss168 發表於 15-7-2015 10:50
c兄…我都係北角個間,我要28号先扮破產領!我都唔知係外判定跟主任?

國信廣場?
間野只係代收文件
所以我暫時係主任跟

之後睇佢叫我補文件多唔多就知個主任緊唔緊了
因為我有d文件無比到copy佢的
alalfred913 發表於 14-7-2015 23:14
盡量比大家參考下啦,我從呢度都學識好多問左好多去申破的  希望幫到其他人 ...

good  有心人  
樓主我同你同日,你果日坐邊度呀?其實唔係律師樓問題,我覺得係個男人懵下懵下,因為我上次試過取消破產,三姓律師行叫我自己上庭都解釋得好清楚!btw,星期五係咪真係會登報紙呢
Eswnw 發表於 16-7-2015 23:44
樓主我同你同日,你果日坐邊度呀?其實唔係律師樓問題,我覺得係個男人懵下懵下,因為我上次試過取消破產, ...

刊登見報冇咁快,
最快要下周五見報。
Eswnw 發表於 16-7-2015 23:44
樓主我同你同日,你果日坐邊度呀?其實唔係律師樓問題,我覺得係個男人懵下懵下,因為我上次試過取消破產, ...

我企係陪審團個邊

我覺得就算申請押後
點都無理由叫當時人自己上庭要求既
(除非佢地諗住之後唔再幫個客跟落去)
唔係比錢佢賺做咩??

不過個男人係懞架啦
其實個官問佢
佢可以答之後都係自己搞
(之後再入番紙律師跟佢都吹唔賬的)
佢答到懞盛盛咩都唔清楚咁
個官先火
alalfred913 發表於 17-7-2015 08:45
我企係陪審團個邊

我覺得就算申請押後

個男人醒呀!!!
俾左錢,律師耍你自己上庭.佢一野玩到律師樓怱怱忙要派人去法庭.
咩仇都報哂!!!