破產聯盟

查看: 7964|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

破產後的業權回購

本人在2003年申請破產,當時有一所和丈夫聯名的居屋,破產後破欠接收了本人的半份業權!在今年5月破欠通知我們要用市價購回該半份業權,如果出價太低破欠會向法庭申請禁制令強行出售該物業!該單位是未補地價居屋,市值約二百萬元,如要回購半份業權是一百萬,而當時本人破產欠款是三十萬元,其後咨詢破欠主任後打算以還款申請終止破產令來贖回該業權!
本人是欠下8間銀行的信用咭數30萬元,大部分銀行都以可接受的低利率讓本人還款,但其中有兩間銀行卻以12年的信用咭利息計算,兩間合共欠款7萬多本金,卻要連本帶息償還30多萬元,曾和其中一間商議減息,但毫無轉圜餘地,無奈,出乎意料的高息,根本拿不出這筆錢,至此也只能打消還債的念頭!
很担心被破欠強制迫遷,我和丈夫都是年紀大的人,丈夫也快將退休,實在是沒能力再重新安排居所,又沒申請公屋的資格!
還請高人指點,有沒有其他辦法解決我目前的困境?謝謝!
推薦
但板主依家係12年後比破產處迫買回業榷,是否一定做,可否唔理他呢?
回復 支持 1 反對 0

12年前,我欠下44個,今年最後要,79個贖回一半業權。當年,欠8位債主,其中2間用24%和28%計算 12年之利息, 最後協議,可以減三分之一利息,但要指定時間內全數清還。
另外,其中一間用法院利息(8-11%)計算,企硬唔減。
也有2間,幾乎沒有收取利息。
79個找清所有債主債項,未計破欠雜費1個,登報紙費用,律師費用,成功廢止破產令事項在土地註冊處之登記。

妳欠30個,問OR批准,向債主直接或經律師商量還款數目,應該慳一大部分金錢。

去接觸8個或以上債主,都幾高難度。

但其中有兩間銀行卻以12年的信用咭利息計算,兩間合共欠款7萬多本金,卻要連本帶息償還
30多萬元,曾和其中一間商議減息,但毫無轉圜餘地

對方諗,你有樓,拎去拍賣,必可得.所以企硬.
只可以協商,唔係無咩計......你介唔介意講邊兩間BANK.....
flypig 發表於 26-6-2015 09:31
但其中有兩間銀行卻以12年的信用咭利息計算,兩間合共欠款7萬多本金,卻要連本帶息償還
30多萬元,曾和其中 ...

hi flypig 兄,
當初,我也遇到一樣的問題。對方知道你有物業,唔怕你唔還,律師信也沒有幫助,對方也自費去查,以24% 計算12年, total= 本金×4倍。
我曾經研究過破產條例其中细節,利息以 法院利息 或銀行自家利息, whichever is higher.

Whichever is higher, 呢一句 。
b4bankruptcy 發表於 26-6-2015 09:55
當初,我也遇到一樣的問題。對方知道你有物業,唔怕你唔還,律師信也沒有幫助,對方也自 ...

利息 whichever is higher, 計算可證債項。
b4bankruptcy 發表於 26-6-2015 09:55
當初,我也遇到一樣的問題。對方知道你有物業,唔怕你唔還,律師信也沒有幫助,對方也自 ...

根據條文﹐即銀行可取其高者。(whichever is higher)
放唔放一馬﹐只有係對方權利。
如AMY 絲打﹐一間財務要收 7 倍本利。最後殺價﹐收
2/3﹐咁真係要睇對方。如果係外判﹐好多價唔講﹐拍賣左先算。
flypig 發表於 26-6-2015 09:31
30多萬元,曾和其中 ...

係花旗同中國建設!花旗企硬,中國建設未傾!
ellen5 發表於 26-6-2015 16:04
係花旗同中國建設!花旗企硬,中國建設未傾!

24%×12= 本金×4倍
28%×12= 本金×5倍(大约)
請問你間居屋呎數多少?可否跟破署再討價還價?一
非常煩惱的人 發表於 27-6-2015 01:29
請問你間居屋呎數多少?可否跟破署再討價還價?一

560呎,我都係打算同破署傾,因之前一直冇同我地話過要市值一半買回半份業權,問佢時只回答叫我丈夫俾過價佢,而家我家市價270萬左右,要俾135破署,但我只欠30萬,冇理由按市值買回業權!
b4bankruptcy 發表於 26-6-2015 08:21
12年前,我欠下44個,今年最後要,79個贖回一半業權。當年,欠8位債主,其中2間用24%和28%計算 12年之利息, ...

咁請問你買回業權了嗎?
我之前見過有師兄師姐建議以市值價的七折或八拆計(因為破署拍賣當銀主盤),然後再減拍賣時的費用約兩萬,最後除二,就咁樣價給破署
你所講嘅270萬是否存未補地價?
b4bankruptcy 發表於 26-6-2015 08:21
12年前,我欠下44個,今年最後要,79個贖回一半業權。當年,欠8位債主,其中2間用24%和28%計算 12年之利息, ...

其實我都差不多接觸晒D銀行,只差欠最多的渣打,因佢冇登記做債權人,我放到最後問,但問到花旗同中國建設就停住,因為都還唔到呢兩間的利息,其他幾間唔知還唔還左先好!
非常煩惱的人 發表於 27-6-2015 17:31

係未補地價
非常煩惱的人 發表於 27-6-2015 17:31

補地價要百幾萬
ellen5 發表於 27-6-2015 17:31
其實我都差不多接觸晒D銀行,只差欠最多的渣打,因佢冇登記做債權人,我放到最後問,但問到花旗同中國建 ...

喂!!charxxx 有人試過類似case,唔收利息添!就係b 字頭位版友,好似係。希望對你有幫助,係就先恭喜你!!
flypig 發表於 27-6-2015 17:37
喂!!charxxx 有人試過類似case,唔收利息添!就係b 字頭位版友,好似係。希望對你有幫助,係就先恭喜你! ...

係呀,破欠都話charxxx 多數唔收息,但係CITX 就勁衰,個職員講話好似爛仔咁!一D都冇得傾!
flypig 發表於 27-6-2015 17:37
喂!!charxxx 有人試過類似case,唔收利息添!就係b 字頭位版友,好似係。希望對你有幫助,係就先恭喜你! ...

yes, 幾乎沒有利息。

請問一下其中2間用24%和28%計算後來又可以減息的銀行,係你自己傾定揾律師樓幫手?方便告知係邊2間銀行嗎?