破產聯盟

查看: 6322|回復: 42
打印 上一主題 下一主題

2014年已頒破產令,仍被安X上門追數:'(

每月也準時入錢入破產戶囗,但半年前仍被安X上門追債,對方話冇收過破產令和會計師樓還款(無語中,2014年頒破産令和開債權人會議通過及開始還款啊)!!我打去破產署問,佢叫我問翻律司樓(破產署外判),打去律司樓問,佢叫我自己再fax破產交件比安X(又無語中),之後隔了半年的今天,安X又派人上門追債和放底追債信(還使我80多嵗的母親受驚血壓暴升)!!依照信上打電話去投訴,對方竟然答你破產我們都可以追數!!!!我即時再打去外判律師樓尋求協助,對方竟然回答“這都無辦法,你有需要可以去報警!!”
我現在感到十分無助又害怕,有無師兄大人可以教我怎麼辦呢?
破產署和外判律師樓是否玩我?求下有冇人幫倒我!!
有冇朋友幫倒我??沒想過破產了年半,每月又準時還款,仍比上門返債(還要是大公司“安X兄弟”!!)今天安X上門時還嚇倒母親而被弟妹指責,現在都没面回家了....

安x 係唔係一二線,有無牌。如果有牌,
好簡單!!件事就係:2014 安x搵收數,收數博大霧。
你要針對安x。安x會收收數皮。你照信上打去根本聽電話唔係安x,係收數。你call安x,問佢點計。呢間野犯法的。佢想點。跟住你番黎講下安x點講
  破署及外判唔係玩你  只係人家要做乜佢地真係無法阻止  不過  你破產有錢都要交比外判去分配  又邊有閒錢還比安X  唔明佢地追得咁勁
如果安x 係黑財,那就麻9煩。只有錄音與報警
“安X兄弟”唔係黑財,係渣X銀行付屬機構!!
好似賣咗盤
佢唔係大耳窿,有牌就得

可以報警

高院頒左破產令再收數係違法,所有財產係交由主任/外判分配再還

佢而家追你數即係藐視法庭既頒令,可以報警
勸你搞上生果啦
呢間野變晒質  我都係比佢玩到要搞破  你打去投訴熱線同send email到投訴  佢網頁有的  enquiry@ 那個  好快有人覆你的  最好語氣講嚴重d. 佢地會馬上跟進  叫收數停手的
我之前係呢度睇過D舊文,如果係正財可以打去唔知邊到投訴的,但我又唔記得左係邊到。有無C兄C姐有印象?
Heihei 發表於 24-6-2015 21:09
我之前係呢度睇過D舊文,如果係正財可以打去唔知邊到投訴的,但我又唔記得左係邊到。有無C兄C姐有印象? ...

香港警務處牌照課放債人牌照組
地址: 香港灣仔軍器廠街1號警察總部警政大樓12樓
電話: (852) 2860 3574
傳真: (852) 2200 4514
我都有欠佢,申破中
因為佢地5月由存款公司轉左做放債人  所以要投訴  如果係收數公司犯法  就向警方(即樓上師兄講)那度  如果本身手法有問題  就向放債人公會投訴
補充 如果係銀行/存款公司  係向金管局投訴 先打去投訴熱線 有職員聽你講個 case再教你點做  通常係填份表詳細講述  連埋d文件單據(我個時連電話錄音都比埋)  跟住金管局會跟進 要間銀行於60日內覆結果  不過 始終不能救近火 但都有拖延或阻嚇作用既
alalfred913 發表於 24-6-2015 21:58
因為佢地5月由存款公司轉左做放債人  所以要投訴  如果係收數公司犯法  就向警方(即樓上師兄講)那度  如 ...

樓主可能申破前安x已判左比出面收數公司.樓上flypig講得岩
摶大霧居多,或條敷已賣到二.三手了
都無關的  因為安x係有責任監控佢地委託公司所作所為的
ken2542de 發表於 24-6-2015 21:18
香港警務處牌照課放債人牌照組
地址: 香港灣仔軍器廠街1號警察總部警政大樓12樓
電話: (852) 2860 3574 ...

有用資料,謝謝提供。
Heihei 發表於 24-6-2015 22:34
有用資料,謝謝提供。

吾使客氣,互相幫忙Je
alalfred913 發表於 24-6-2015 22:33
都無關的  因為安x係有責任監控佢地委託公司所作所為的

這個當然啦!但可能樓主脫期太耐比安x賣斷左,真係收數點會半年後,一個賣比一個,會有博大霧情況出現
其實呢d收數,多數段job收佣。佢用不法手段,安x要上身