破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

成個老破過程,另加一d問題想問

出糧後
自己再還錢比主任?
定係會直接係戶口扣?

仲有係呢緊星期四去宣誓
大概會幾時會凍結戶口?
名下所有戶口已經呈交
包括新開既永0

如果仲未凍結
又未收到銀行信
係吾係要繼續還錢?

各位大大講既債權人會議又會係宣誓後幾耐到會召開?

而家可以update我既故仔
本人大概爭45個
月入有萬五
生活費初步上報左9000左右
但未落實

5月27號去6c樓填表,
順便當日申請左永0戶口
今日先知永0吾再可以逃過凍結
希望呢緊既兄弟姊妹吾使再去永0走多轉啦
而且永0吾再可以0儲蓄啦
一定要有d錢系戶口
同買要開戶個陣放1000蚊入去做active

6c樓度填表 都係填d你既債項資料
(另有問題問)
** 之前爬文,見有人曾經提過本金同利息**
我申報時都只係填左本金
係吾係解破後要還返d息?
咁樣我係唔係應該要同6c講返?

6月24就要要去宣誓

到而家未收過任何有關老破既律師信或銀行信

但正常每個月28號我係要銀行過數還錢
咁仲洗唔洗還?

...TBC...
我會再keep住update

你宣誓前6c樓會有助手同你講解一次流程,跟住同你再對一次負債表,
利息D野會同你講點樣計,佢吾記得你就要問,最好錄起佢,可能記吾晒
最後6c會見一見你.然後去宣誓,跟往同你交表申破.
你點知永o頒令前會凍結?
有個post係前一兩頁講左自己個永0凍左
還錢安排要到交文件傾生活費自會同你講 果果都可能有唔同 有人月結有人年結
Eyya 發表於 23-6-2015 00:03
有個post係前一兩頁講左自己個永0凍左

我冇永o,好奇一問
樓主請睇清楚.頒領前永O不會凍結,頒領後才凍結.由入紙申破其他銀行會凍結戶口,永O暫時不會凍結,由入紙到頒領需外要一個多月時間,
在這段時間可出糧.
1 申破到頒令:一般BANK 會FREEZING...幾時開始FREEZING,間間BANK 唔同.
永0唔會FREEZING.
解決方法:
A 去永0 申請戶口.
B 申破時申請一次過UNFREEZING LETTER.
但由於有難友試過,戶口被 FREEZING,結果公司入唔到錢(其實一般銀行得....)於是好麻煩.

2 頒令之後,所有戶口都會被 FREEZING
解決方法:頒令後搵主任/外判 儘快出 開戶信.可能要開新戶口 ,亦可能俾你用舊戶口.視乎主任外判決定.

I hope it makes it clear!!!
如果仲未凍結
又未收到銀行信
係吾係要繼續還錢?

如果係你要入錢,當然唔好入喇(理論上,申破後入錢俾任何一個債主都不應該,因為對其他債主不公)
.....係我即拎,拎到得1毫子添.
如果係AUTOPAY, 當然照扣你喇.
係吾係解破後要還返d息?
咁樣我係唔係應該要同6c講返?

細數不需要.因為:
你交出債主及欠債LIST, 唔係你話幾多就幾多. 破署與各大債主對數的.
到破產人初步XX 交還時, 主任/外判會 UPDATE.
但係,如果係大數,就一定要報上去. 假如你 借 100萬,分5年還.咁你還左1年,
只報80萬.就講唔通.因為 COMPOUND INTEREST 計法其實非常之複雜的. 你應該申破之前問各大債主,
仲欠幾多.如果係呢種情況,應快搵律師.
感激各位兄台的詳細解答 對吾住各位大大 永0一事是錯誤的信息