破產聯盟

查看: 6423|回復: 40
打印 上一主題 下一主題

申破前借貸

小弟4月尾申請破產,由3姓律師樓幫我申請,但當時律師無問我前3個月有無借貸,就幫我入左紙,今月9號會出破產令,咁我之後見破產官,駛唔駛主動講番果3個月既循環貸款既用途比佢,定係等佢睇完份初步題問文件,再等佢問,煩請師兄們幫忙
敵不動你不動,但問到要答得住
無問就吾好答~ 就算答都係答用來做生活費...千奇吾好話賭丫

你唔主動話佢知,佢就當聽唔到,有生意就做,填下form ,fax下野就袋4千

雖然心入面一早知道你破前頻頻借貸,條數亂到死,但法律佬就係咁死板

除非你自爆話三個月內有借,或者明明打算申破仲同律師講碌卡比破產費,
佢知你碌卡比律師費而又幫,就會犯規,就會唔接(雖然好多人都會咁碌卡破產,最緊要唔好出到面講,人地接咁多破產案,心裡有數)

你安安份份唔好講多餘野,佢咪幫你破,以佢地專業角度處理,你一講左,佢就要剎車唔幫你搞

反正佢責任就係幫你入紙到頒令,基本上戶口數據顯示到你資產值係負數,就破到

頒令後,主任債權人點審,三姓都唔彩你,除非你徵求法律意見(另作收費,破產人士邊會有錢)

之前怕破唔到擔心左成個月,禽日3姓打比我話唔駛上庭,都安心左一半,因為最後借筆錢,5萬3其中4萬還左比女友,又唔知點證明還左比佢,因為分手先要還錢,佢仲係澳門人,真係唔知個官唔信點攪
因為申破前3個月,都無打算過破產,駛好大,但又無咩單據,如果早d有黎破聯就好,之前淨係識睇3姓個官網

咁又煩d喎

借完5萬拎4萬比女友,有轉移財產意向,不過最緊要報埋比主任聽(可能有d見到四皮野都廢是理),唔好隱瞞話無比到佢,咁就係存心轉移,存心就嚴重好多,咪直接講係欠落既生活費乜費都好,等破署到時處理

破唔到就唔會既,

因為你可疑帳目係5萬咁大把,比如你另外仲有20-30萬係屬於無可疑負債數,都足以比理據支持到破產

只係嫌疑帳目會容後處理
破產人士初步詢問應該會問到

有題係問你破前3個月有冇借貸

如有,用途係乜,咁應該要報埋借完5萬,洗左4萬於女友身上

至於用途既字眼上點寫得好睇d,就睇你
SS仔 發表於 4-6-2015 19:59
因為申破前3個月,都無打算過破產,駛好大,但又無咩單據,如果早d有黎破聯就好,之前淨係識睇3姓個官網 ...

破前三個月借錢呢個動作唔係犯法

1.申左破再借就犯法

2.或者借緊錢果一刻已經諗住會去破,就係叫做'動用他人財產'
3.虛假資料/工作證明,或者隱瞞舊帳借新帳
4.或者借完錢蓄意收埋佢,又比人踢爆到

不過第二點就好難比到證明,呢個世界又冇讀心術,要有證據證明到你有心借完再破,係好難
好多人都死撐話我借果陣實會還,只係估唔到人工少左/失業/開支大左,所以唔夠還etc...好難渣到你

(所以你比果4萬真係要小心d,因為佢假設到果筆錢仲有可能存在緊,因為接手人唔係股票交易所唔係賭場馬會,而係同你有親密關係既人,存在回饋番比你既可能性好大,咁即係有理由相信你收埋左4萬
如果你果四萬拎去買左部65寸電視,又有晒單據,咁又真係吹你唔帳,有料咪黎我屋企搬走佢囉)

SS仔 發表於 4-6-2015 19:55
之前怕破唔到擔心左成個月,禽日3姓打比我話唔駛上庭,都安心左一半,因為最後借筆錢,5萬3其中4萬還左比女 ...

還左1期有無?
SS仔 發表於 4-6-2015 19:55
之前怕破唔到擔心左成個月,禽日3姓打比我話唔駛上庭,都安心左一半,因為最後借筆錢,5萬3其中4萬還左比女 ...

破署有權去追你ex。如果散左,話之佢死,可以照報。
跟住會追你ex,甚至凍結佢戶口,如果香港有戶口的話
有人有另一種做法當輸左,洗左。如果輸左,
佢都無法。但小心俾人盤一大餐。話哂40k 細數。但都要作出最壞打算
我會睇下ex 同香港有無瓜葛。有無銀行戶口。無就做金手指。始終我唔贊成犯法。最多破後補償番。。。。
4月3號借完,28號就申破了,果期都無還
果4萬其實係之前一直同女友借借埋埋,但3月尾嘈分手,所以先死死地循環貸款果5萬,其中4萬還返比佢,1萬就生活用
到月尾諗唔惦,先走去破
還現金定過數?
1萬生活無問題一日三餐都百幾
你話等頒令都等兩個月食都食左7,8叉野

4萬比女友如果係屬於還錢性質,咁你又拎唔拎到欠佢錢既證據?

畢竟而家你係將果4萬作兩人私底下還錢,雖然算係債還債,

但人地係借A銀行還B銀行,有晒過數根據,你係私底下還,可能比人懷疑轉移資產,雖然話得果4萬
flypig 發表於 4-6-2015 22:13
我會睇下ex 同香港有無瓜葛。有無銀行戶口。無就做金手指。始終我唔贊成犯法。最多破後補償番。。。。 ...

認同~
咁即係個官問到先報,唔問唔駛報,因為要話1個月內洗晒,又無單據,所以今次破到都頭痕