破產聯盟

查看: 12047|回復: 66
打印 上一主題 下一主題

卡數利息

2002年欠下信用卡,循環貸款合計 44萬,如果現在一次過清還,本金加利息合共幾多?
煩請師兄解答。心急!
你查下 TU 就知啦
我問過,要直接聯絡債主。但利息,並不所有債主跟隨法院利息,有冇師兄指點小弟?
credit card 同 循環貸款 利息相差極遠,呢度無可能答到你.
而銀行用 compound interest 計,一定唔係細數. 起碼7個位喇.
假設 10%,13年都 3.45倍....而credit card 35% 大有bank 在......
13年 35%=49倍.. omg!!! 8個位數字
12年 35%=36倍...... 都係 8位數字!!!!!!!!!!!!!!!!!!
你試下同銀行傾,先要求佢俾個數字你睇下.
再要求減下........如果你俾得起.....

俾唔起.....加入我地 好唔好!!!!
flypig 發表於 11-5-2015 12:16
credit card 同 循環貸款 利息相差極遠,呢度無可能答到你.
而銀行用 compound interest 計,一定唔係細數.  ...

我查過破產條例,銀行可以跟隨法院利率,或銀行本身利率,以較高為準。法院利率大约浮動於每年 8-11%。
若銀行跟隨自家利率,18-28% 不等。
我想問高人,排除銀行酌情之下,是否 銀行自家利率 凌駕 於法院每年頒布的 利率?
Bankrupt 發表於 11-5-2015 13:23
我查過破產條例,銀行可以跟隨法院利率,或銀行本身利率,以較高為準。法院利率大约浮動於每年 8-11%。
若 ...

銀行喜歡,收你1成都仲得....
案例好多,可參考 謝XX 珠寶那一位....佢老破3年+,最後好似10%....
另一單新聞又係銀行收 10%....

不過收10%例子唔多...以謝XX 為例,銀行唔收10%,連10%都無埋.而4年老破期將至.....

你所講老破條例,係 破產前定破產後??? 破產前,CREDIT CARD 就收 30%+ 喇.
flypig 發表於 11-5-2015 14:08
銀行喜歡,收你1成都仲得....
案例好多,可參考 謝XX 珠寶那一位....佢老破3年+,最後好似10%....
另一單新 ...

44萬全是銀行卡數,大概要幾多錢先可以還晒。相隔12年。
人地收足,前面計左,8位數字。
若銀行跟隨自家利率,18-28% 不等。排除銀行酌情之下,是否 銀行自家利率 凌駕 於法院每年頒布的 利率?
過左十幾年 唔係有時效條例?
flypig 發表於 11-5-2015 15:21
人地收足,前面計左,8位數字。

冇可能8位數字
flypig 發表於 11-5-2015 15:30
若 ...

想問: 法定上限 是幾多 ? 60% ?
Yes...放債人收取息率不得高於60%法定上限
世界奇跡之一,就係 compound interest....

照計: 1.6 的12次方 x 440k...對我黎講係天文數字。
1.35的12次方 x 440k..都已經係8個位
flypig 發表於 11-5-2015 21:05
Yes...放債人收取息率不得高於60%法定上限
世界奇跡之一,就係 compound interest....

是否 銀行,財務公司有權收取最高年利率60% ?
我問過銀行,在破產令頒布日起計(2003年),以單式計算利息,不是複式。
何解,有一些銀行採用 court rate, 而有一些銀行採用 自家利息率 (24-60%) ?
樓主是否停還款項一段時間?
new 發表於 12-5-2015 02:22
樓主是否停還款項一段時間?

物業被釘,需要申請 廢止破產令。
Bankrupt 發表於 12-5-2015 07:32
物業被釘,需要申請 廢止破產令。

信用卡利息是否設有上限?

認可機構獲豁免遵守《放債人條例》(第163章),讓其可以自由釐定利率。然而,根據《銀行營運守則》(PDF 檔案, 305KB),認可機構不應向客戶收取敲詐性的利率。若認可機構收取按業內公會的有關指引所列的方法計算所得的年利率,超過根據《放債人條例》被假定為屬於敲詐性的利率水平(目前是48厘),有關認可機構應有充分理據解釋此等高利率並非不合理或不公平。除非出現非常特殊的金融狀況,按此方法計算的年利率不應超過《放債人條例》所定的法定上限(目前是60厘)。

Bankrupt 發表於 12-5-2015 07:58
信用卡利息是否設有上限?

認可機構獲豁免遵守《放債人條例》(第163章),讓其可以自由釐定利率。然而 ...

希望有高人指點小弟:
03年老破,07解破。當初03年欠44萬,(其中32萬是銀行信用卡,12萬是銀行貸款)
問過所有債主,由03年破產令頒佈日子計起,至今已有12年,單式 利率計算。

請高人指點小弟,小弟盡力向所有銀行債主講數,大概要幾多錢找數。
Bankrupt 發表於 12-5-2015 02:10
是否 銀行,財務公司有權收取最高年利率60% ?
我問過銀行,在破產令頒布日起計(2003年),以單式計算利息 ...

每間銀行 處理不一.有銀行唔收利息添.
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=12424
但你要留意,個案朋友父親的物業在海外,只有50%業權.銀行唔收順D,隨時有排搞.

另外,有唔少個案 因由 外判負責. 為左收到盡,結果逼事主賣樓.

如果你係主任跟.恭喜你!!! 至於人地收幾多,呢度幫你唔到.因為 世上無一個一樣的收費而且差異可以極大!!!!!
就個案可見,有間唔收利息,一間DOUBLE...一間 4.5倍.

呢D 數,你去傾傾吧!!
GOOD LUCK!!!