破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

解釋一事

本人case比夠複雜長篇
希望可以有人解答到我
2012年1月家人借錢比我買樓$11500做首期..在2013年3月已賣出
當時我還錢給家人14萬..間屋扣哂印花税我只有大概6萬
好景不常發生了太多事2013年7月開始支付吾到卡數
2013年9月在葉x鄧攪破產已給了全數但當中又有文件吾齊未能交上法庭
2013年10月因為個女吾舒服入左私家份保險個名轉左比我家人
方便claim錢入我家人acc..呢件事同左律師講佢話再過多幾個月先交文件因為怕解釋麻煩
2014年4月開始破產路途
2014年8月寄信要我解釋大概錢點用
2015年3月要我家人宣誓當時借左呢筆錢比我做首期同時我已經還番比家人
另交代6萬點用
2015年5月 岩岩收到主任電話佢話過幾日會寄出比我
大概係話..當時我還左錢比家人..之後有無再還錢比銀行?
我答佢係有..佢又要證明
我話過左兩年咩收據都無哂..佢話咁列名番當時還左比邊間銀行還左幾多錢..*講真邊記得當時還幾多姐*
如果我提供吾到證明幫自己解釋
有可能會比破署告我遺反破產條例.大概意思係我還左錢比家人但無還錢比銀行
你地覺得我需吾需要copy哂簿仔比主任睇d錢用左去邊?
但入面好多都無列名我係還卡數..因為我還卡數係用食錢機
我擔心另一樣既係..破署要問我家人拎番果14萬
其次份保險轉左我家人個名雖然主任未問..但都怕出事
各方面擔憂令我又失眠...真係好後悔當日理財方式
又吾可以對外同其他人訴苦..唯有起呢到搵同路人傾下

關咩事?你寫返條timeline都知你兩邊有還

2013年3月還錢俾屋企人
2013年7月開始還唔起卡數
2013年9月申破

咁有還錢俾家人同時又有還過俾銀行咁有咩問題呢?我唔多明白咩叫還俾屋企人唔還俾銀行
你俾個約數佢is ok
係呀! 你唔使驚,
樓上講得對,比個大約數得架啦! 和只要合理解釋!
你個case又怎會不合理呢?
2013年3月已賣出..2013年7月支付吾到卡數...至2014年4月成功申破。由2013年3月至我假設你是由2013年10月(交上法庭),這段漫長歲月, d銀行唔還錢比佢地,仲唔拉人封艇咩?
仲有,要強調當時無諗著破產...
因為當時律師話破署有可能要我家人拎番果14萬出黎..
之前都已經寫信解釋過..而家又要我詳細列明..感覺好似咬住我吾放咁...
2015年5月 岩岩收到主任電話佢話過幾日會寄出比我
大概係話..當時我還左錢比家人..之後有無再還錢比銀行?
我答佢係有..佢又要證明

銀行信用卡,有紀錄你有無入過. 不過宜家戶口取消左,我唔肯定可唔可以 Print 番紀錄.但你可以試下.