破產聯盟

查看: 5075|回復: 39
打印 上一主題 下一主題

破產問題

各位大大,因為事情太復習,所以簡單講講,吾明可補充,小弟媽媽比人呃左300M,現在只能老破。

首先現時她問各大銀行分別借50m(中x)
, 20m (東x) , 15m(建x), 但早前因比顧問呃到自己層樓都按埋,我好辛苦先問到銀行幫做按買回來,但因為轉按只用200M,
還有100m , 是同媽媽口數,主要保住層樓,點知媽媽不生性再信那顧問,而顧問當然已走老,警也報了,所以現時想幫佢搞老破,但會否影響現時層樓? 層樓上年10月做買賣的,麻煩各位大大比小弟意見ToT
我見到300M 唔敢睇落去。300M=3億。級數係謝xx個類。
1 層樓應保唔住。2 甚麼顧問???股票??
300萬而已sorry!
1 保吾住還是申請不到破產?
2 理財顧問(佢不知幫我媽投資什麼會有回報),當然一聽我都知騙局,但我媽真係7到無朋友!
呢個CASE咁複雜,去問下真正既6C啦,千其唔好信D咩咩顧問,話幫你搞破產跟足你4年個D神棍。
我也在問過1位6C, 但回覆可做但保不住層樓,但我怕根本個官吾會批,這點我非常擔心!顧問我不會信的,所以問多點意見再分析!感謝大大意見,希望還有大大有好建議!
有樓破產無問題。不過人地會拎去拍賣。
等如一間公司俾人清盤,拎d asset去賣一樣。所謂破產,代表資不抵債。但不等如你沒有asset.律師無講錯,破無問題的。理財顧問??個市大升,佢係唔係投資倫敦金????
大大感謝你比意見我,但業權我也是大份200百同90萬分別,會否也強拍層樓?或是釘契都有機會?      因為已報警處理中,我怕講太多~所以等到有結果先講詳情比各位大大聽,但果間黑顧已不存在了各位可放心!
重點應該是我媽在這半年內用300萬轉讓層樓比我,而當中200萬就有單有據轉按方式去比,還有100萬只沒有紀錄,破產官是否會追討我?我無100萬就強拍我層樓是吧?
有點唔明。

而家個業權點分?

現在100%是我的,但當媽去老破,官會追討300萬賣樓費,而當中200萬有銀行證明我轉按買回,而餘下100萬只是口數,那破產官就會追討我100萬餘額?我沒有100萬就強拍層樓?還是釘契就可以?那100萬可以當媽租住我單位及生活費不追討?(因為我只想保住層樓/__\)
層樓100%係你,你媽破產唔會要你賣左層樓,因為層樓唔屬於你媽。
但你媽破產前冇耐就轉層樓比你,有資產轉移之嫌,破產署好易查到,
資產轉移係刑事罪,可留案底及坐監,快找你的律師問清楚才決定下一步點做。
其實妳我媽媽只欠銀行咭數? 如你們不想承受風險,你能幫佢還嗎?
其實妳媽媽只欠銀行咭數? 如你們不想承受風險,你能幫佢還嗎?
真係唔明。

1. 層樓市價幾多錢?
2. 轉讓樓有口數?香港法律寫明,樓宇賣買必要白紙黑字。無口數架喎。
3. 當時樓做左再按,即係你媽個時會計上來說,樓係無 value 。因為債已抵消個 value。何來資產轉移?
個人覺得。問題好簡單。

第1,你有無做足轉讓手續?如果你無做,即係無賣買,即係你借錢比你阿媽。

2. 如果層樓市價 300萬,你用 300萬買,有乜資產轉移?
即係我有 300 人仔,換左 360 港元。咁有乜資產唔同左?

3. 你媽收左錢,D錢去左邊?呢度就真係資產轉移啦。如果錢唔知點解又入番你戶口,咁重唔係資產轉移?

-------------------------------------------

資產轉移唔係等價賣買,係將D錢轉左去第2度。

舉一個例子。

亞視就快死,係人都知。

佢張D舊片去套現,無人會話係資產轉移。因為,人無錢,自然會變賣 asset 架啦。個重點係 asset 係未以市價賣出去!
MITKAN 師兄,多謝比我知多樣野~~感謝意!

MELODY 師兄, 如果10~20萬我都可以還到~~但90萬我真的沒辦法..............

Admin大大, 1.樓價當時估300萬但因我媽比顧問呃左去間超高息按左200去唔知做咩投資, 而我無200可以買回層樓,為有要求我媽以300萬賣給我~那我就可以去銀行做200萬蜀回(當然我要供的), 餘下100萬當然我也沒有(所以只有和我媽傾好當租金及生活費, 當然我也不是想騙~只是我真的無咁多錢), 文件我媽也簽買賣合約.

現時如我媽做老產, 破產官會問我媽300去了那~~~但我媽只有200萬數有文件支持被騙.......餘下100萬就會問我有否給她吧.........如我說當媽租屋費及生活費, 相信會被當成資產轉移刑事罪吧..........這點我也不知/___\唉
真係乜顧問都係呃錢。開頭實話呢樣著數,個樣唔駛還錢。又4年咁。又話自已係過來人。都試過…

詳情唔想問啦,因為都有法律程序羅。

個人認為:

1. 200 萬係有證據的
2. 你媽除左呢樣,重有無現金?唔好答我啦。唔想知。
簡單講,一個老人家,如果幾年用左 100萬,有乜問題呢?香港唔駛食?唔駛交電費?

你個度係有文件以市價賣買,點會資產轉移?告你個個都有病啦。

不過我又唔明,你媽有錢,都還晒啦…掛。重破產?

如果有其他債,咁即係有文件證明啦,又怕乜呢?