破產聯盟

查看: 7132|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

第一年填寫年結

第一年填年結, 有 d 問題想請教大家

1. 月頭出咗花紅, 不過因為用哂去買嘢過年 (冇單據 support), 冇即時同主任申請, 響年結上寫返, 會唔會被追究?

2. 正常情況下, 年結上填寫的收入與支出是一樣的, 即係無錢剩, 但係,  如果有一 , 二佰蚊儲落 ( 甚至更多 ), 係咪都要上繳 ?

3. 需唔需要俾銀行結餘佢睇 ?

4. 除咗年結張 form, 有無其他文件要俾埋佢睇 ?

1) 最好打去自首 分期還 ! 年報照寫
2) 我估唔會
3) Yes
4) 12個月的銀行statement, 糧單, mpf, 稅單, 開支, 租單 等等
thank you , depressman
1.你真大膽唔報,無報有單都無用,一定要還
2.銀行戶口有錢就拎哂出黎,用剩就係自己
3.我無比過
4.我果個外判話唔洗,有需要先比COPY佢
1. 你係主任或外判跟 ? 佢有冇要求你花紅要另外報 ? 我當年係連花紅一條總數上報, 四年都冇問題, 己解破.
   (註: 我係主任跟.)
2. 我認為户口最好唔好放太多錢.
3. 一般唔需要, 除非佢要求.
4. 年結表己O,K. 但要保留單據以備查.
1.我都係第一年交年報、都系連花紅一條數
2.我銀行得幾十蚊
3.我主任無要求
4.我主任在交年報前問過一次租金、水、電、煤單據。
   過年前主任覆我年報Ok
cc4321 發表於 1-3-2015 08:30
1.你真大膽唔報,無報有單都無用,一定要還
2.銀行戶口有錢就拎哂出黎,用剩就係自己
3.我無比過

其實又唔係真係用咗, 睇自己點報, 不過遲 d 要做 body check, 要申請預留筆錢就真, 唔知佢批唔批 ?
4488914 發表於 1-3-2015 23:41
1.我都係第一年交年報、都系連花紅一條數
2.我銀行得幾十蚊
3.我主任無要求

跟主任 gei,

因為每月要定期過數俾家人 , 如果唔夠錢或者遲出糧都會好麻煩, 所以無論如何都有一定數額響 a/c 度, 佢地唔會咁 pk, 見到 a/c 有咁多錢就拎走呀?
siesiuy 發表於 1-3-2015 18:41
1. 你係主任或外判跟 ? 佢有冇要求你花紅要另外報 ? 我當年係連花紅一條總數上報, 四年都冇問題, 己解破.
  ...

跟主任 gei,

因為每月要定期過數俾家人 , 如果唔夠錢或者遲出糧都會好麻煩, 所以無論如何都有一定數額響 a/c 度, 佢地唔會咁 pk, 見到 a/c 有咁多錢就拎走呀?
年報有盈餘, 唉 點算, 如果佢要睇 户口, 條數又唔對, 到時要解釋, 仲煩, 今日deadline 啦............

siesiuy 發表於 1-3-2015 18:41
  ...

你已解破, 恭喜恭喜
你吴报花红会比人告吗?
唯一 發表於 3-3-2015 15:49
你吴报花红会比人告吗?

我沒有誤報.

只係遲咗同佢講, 跟著話想申請預留做 body check 支出 姐
今日收到破署0既信, 提都冇提批唔批預留筆錢做 body check就話要上繳盈餘. 頂! 即係變相唔俾做啦
咁點解 有師兄批買家電, 我呢個 case 就咁呢 ? 打電話問破署有冇用呢?
我個個月都唔夠錢用,但年表可以有surplus⋯⋯頭痛中,下個月仲要綜援仲要出多二千⋯⋯
電視都算係生活必須品,而BODY CHECK唔係一定要做,就算你問邊個答案都係一樣...
另外你話個個月都唔夠錢用但居然年表時有盈餘,你唔係以一年既總數去計咩?如果都有餘數,即你每個月都唔係負好多,而年尾你收到既花紅一定都唔小,但你有花紅出即你有工返,但又可以攞到綜援?
mickey7100 發表於 20-3-2015 11:50
電視都算係生活必須品,而BODY CHECK唔係一定要做,就算你問邊個答案都係一樣...
另外你話個個月都唔夠錢用但 ...

你叫報上去俾社署咪得囉!我返part time,宜家好希望拉布⋯⋯唔拉我就仲大件事
其實個濾水器開始漏水,用咗三年可以用多幾百蚊換過個濾水器嘛?
kumiko1030 發表於 20-3-2015 17:04
其實個濾水器開始漏水,用咗三年可以用多幾百蚊換過個濾水器嘛?

你要求間SHOP 寫 水喉配件喇...