破產聯盟

查看: 3274|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

急問:BANK AC 凍結

我係於12月份經律師搞破的,但2月3日先頒令( 已收到破信通知係2月3日)
咁今日公司出左糧, 但我用櫃員機睇唔到出左糧(中X) 但搞笑既係我AC 入面係有52 蚊,
但櫃員機係可以比我動用結餘都係52蚊.
但就睇唔到出左糧..
1) 我又唔敢問返公司係唔係彈數,所以而家都唔知我既人工係過左定係過唔到
2) 之前問左律師, 佢話係有一副臨時解凍AC既信, 但就要等2-3 星期.(律師講明只可以拎10 K,及只可拎1次 )  咁而家都1月7日喇, 我估等到封信, 我都就出第2月既人工. 咁到時會唔會下個月人工拎唔到? 如果我而家去開永O , 得唔得???
3) 頒左令之後, 大約幾時解凍, 因為我問律師,佢就話, 你等拎左頒令,自己去搵主任先. 係唔係可以即日搵到主任拎解凍信. 係唔係可以一次性拎晒所有錢?
( 因為2月出雙糧)
4)因為我係經律師. 所以頒令果日都係律師去拎, 咁但因為份工唔係好易請假, 如果2月3日頒, 我2月17日搵主任都可以嗎???到時一次過拎解凍信.可以嗎??? 另外我係中x 出糧, 係唔係都要去總行搞, 定係任何一間都可以???

定d黎,你可能只係公司未入數。
銀行系統,唔會淨show $52..而唔show 人工。
今晚夾住,一見到過數,第一時間拎哂所有錢,
淨番一紋
1. 其實櫃員機話你可動用52蚊結餘唔代表戶口冇被凍結,所以你可以睇多一、兩人既。但若過去未遲過,就肯定彈了。
2. 我覺得你都係申請一次解凍信好D。份form申請攞幾錢,通常就寫返幾多就同你form 28C裏面每個月洗幾多既amount落去,當然你申請幾多唔代表批幾多。個時我寫萬七,佢批萬四
3. 我雖然唔係解凍中X戶口,但我打過去問,佢話收到你解凍/開戶信後,都要用幾個工作天,等內部同破署/外判確定你的資炓才可用得,你預五個工作天就差唔多。到時你攞幾多錢攞幾次冇人會理你。但隻糧呢家野,就等其他師兄答啦!
4. 頒令當日既刻打比主任/外判約時間,佢唔一定約到你想約既日期同時間,但當然越早打去就越有得選。到時頒令當天立即打比主任叫佢fax份form比你填,你填好再fax返比佢,通常一、兩個工作天就有得攞。可惜既係一定要親身上去攞,到時你睇下攞生活費重要定返工緊要。但正如我所講,重開戶口需時,若你17號先交信去銀行,(唔一定要總行,但最好去開戶分行搞,因嗰度有齊你資料)分分鐘要2月27號或3月2先用得。
flypig 發表於 7-1-2015 21:57
定d黎,你可能只係公司未入數。
銀行系統,唔會淨show $52..而唔show 人工。
今晚夾住,一見到過數,第一時 ...

我問晒公司同事,個個都出晒。。。聽日再打薄睇睇。。。因為我發現左奇怪問題係,中x 網上理財同痕生係完全唔比我登入,但獅子,可以登入。 睇到晒户口係冇晒錢係到!
dove00dove 發表於 8-1-2015 00:15
1. 其實櫃員機話你可動用52蚊結餘唔代表戶口冇被凍結,所以你可以睇多一、兩人既。但若過去未遲過,就肯定 ...

係咪所有將來要搵主既野,都要fax ???email 得唔得架???
1 你要問銀行,係彈票定freezing.
彈票就去永0開戶口。叫公司再入票。Freezing 就領野。
你準備申請一次性的拎錢都可以。
但我會建議你先call主任,睇佢點講。
wingyi1107 發表於 8-1-2015 08:29
係咪所有將來要搵主既野,都要fax ???email 得唔得架???

主任可以用email.
flypig 發表於 8-1-2015 10:32
1 你要問銀行,係彈票定freezing.
彈票就去永0開戶口。叫公司再入票。Freezing 就領野。
你準備申請一次性 ...

係freezing.....咁我可唔可以去永o 開???
wingyi1107 發表於 8-1-2015 15:56
係freezing.....咁我可唔可以去永o 開???

即係D 錢宜家係 中X,你又拎唔到.
再去永X 開都無意思. 請急電主任求救.
都不出 申請一次過拎錢....

詳細請爬文http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1
flypig 發表於 8-1-2015 16:54
即係D 錢宜家係 中X,你又拎唔到.
再去永X 開都無意思. 請急電主任求救.
都不出 申請一次過拎錢....

而家D 人工彈返公司到。。。。入唔到!!!
即入唔到。This is the easiest situation to u.
快去永0開戶口,然後叫公司入票。
跟手第一時間拎淨一大元。唔好洗哂以防
外判追數。但袋住先!
flypig 發表於 8-1-2015 19:08
即入唔到。This is the easiest situation to u.
快去永0開戶口,然後叫公司入票。
跟手第一時間拎淨一大元 ...

1) 打算聽日同公司講,叫佢開支票比我,我係唔係可以去總行都拎現水???
2) 係唔集我而家仲可以永0開户都冇問題??? 我公司應該係自動過數,唔係開支票入。。。
開支票最好。但小心劃死了,都要開戶口先拎到。
萬一真係劃死,就要到永0開戶
flypig 發表於 8-1-2015 19:54
開支票最好。但小心劃死了,都要開戶口先拎到。
萬一真係劃死,就要到永0開戶 ...

但係唔係永隆真係可以。。。因為我問個律師,律師話唔好,叫我等到2月頒令,之後就一次過解,之後再叫公司開返户口,之後一次入2俗月糧,再一次過拎。。。。
呢版幾十人都係咁,有新有舊。
如果你被永0 blacklist, 戶都開唔到。即係你開戶成功就ok