破產聯盟

查看: 3504|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

想破產急問。請大家給意見

我29日被公司解僱。現在沒能力還債。想破產,.唔知會唔會犯罪,
欠ux50000.還左5期。15號續借到60000。現在一期都未還。
欠邦人71000。還左2年。每月2500
欠aexo150000。還左8個月。每月4600
欠安x80000。還左10個月。每月3600
欠永x60000。還左3個月。每月4600

推薦

照樓主所列各數,表面似單單大數,
係咪做完類似"一筆清"又"一筆清" ?

不過....你云"剛被炒,無力還債",絕非"犯罪".
呢點解釋"原因"足以保你申破無問題.
因你之主要還債之"收入來源"有"重大改變"也.

回復 支持 1 反對 0

我同你情況差唔多又係剛失業
向Ux續借到40000,還左兩期
另Ux e-cash(30000額,之前借左15000)加到30000,還左1期
另外有些陳年舊債
現在我準備搞老破
問過某6c,答複話最好還3期先好破

各位版大過來人,我現在情況搞破產,被告的機會大唔大?
希望得到過來人幫手
可以捱三期就供左先
但我捱現在根本就捱唔到3期,如果真係被人告。要坐几耐?
又唔係一定俾人告。你頂到幾耐?
你可以自己搞老破,都省番 5k.
頂到1個月。自己唔識。想交俾3姓律c做
15號借跟住就申破,小心比人告詐騙,新借果60000係要黎做咩?還其他數定駛左
60000係扣左舊數50000。實拿走係17000左右。還左5000元俾永x.其他自己駛左。29號就意外被人炒。所以還唔到債
過氣金龍 發表於 1-1-2015 16:54
60000係扣左舊數50000。實拿走係17000左右。還左5000元俾永x.其他自己駛左。29號就意外被人炒。所以還唔到 ...

照計問題不大,原因在於你突然被炒.
關鍵在於你借的一刻係諗住可以去還的.

你交住一期先.以示盡力,然後去破.當然,你可以一期都唔交,但 愈交得多,個心都踏實D.

自己搞唔難.呢度 我,HEIHEI , 仲有一位朋友都係自己搞的.

我得閒俾D INFO 你望下先.無論係唔係自己搞都有用.宜家你可以去 破署個WEB 度望下有咩
文件要準備.

基本上,未破最好 PRINT 定一年的 BANK STATEMENT.....
痕身就收 $50/MONTH......都唔平架....
如果無,唔係唔得.俾人問到,就ON 搞搞....
要填妥
填妥《破產(表格)規則》的表格3 “債務人破產呈請書” 和
《破產(表格)規則》的表格
28C “資產負債狀況說明書(債務人呈請)”

有埋SAMPLE
http://www.oro.gov.hk/cht/pforms/pforms.htm
呢個LINK 你要望清楚,裡面有得DOWNLOAD 28C 埋注釋

http://www.oro.gov.hk/cht/publications/debtor.htm#6
如果在宣誓前交一期俾ux有沒有幫助?

呢個問題在兩種睇法,一係律師的專業意見。的確有律師建議起碼要供夠3期,甚至有律師因此而唔接。二係實際上,近年來,唔見有因供唔夠三期而被告的法庭消息。
如果你幫趁律師,你應該問佢地專業意見。如果你無錢,講咩都無用,都要去申破。
我理解係,一期都唔供,只要有合理原因,無問題。被不被告分別於你借時一刻,有無準備還。而當然係有risk。