破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

終於就上庭了

下星期上庭了,又看了這裡很多案例,本人因消費而碌爆了很多咭共50萬,最近三年又沒工做,所以祇好申請破產,我好匆忙地揾左一間consultant辦理,但在這裡我常看到consultant其實係好差,真係好擔心,亦好後悔無揾律師,有幾條問題想請教的:

1 因消費太多又沒工做,會否有機會唔批破產的?
2 其實我申請破產之前都有透支的,因無錢還min pay, 會否比人告?
3 上庭個法官會問什麼問題,我要注意什麼?
4 是否淨係要帶破產管理局信裡提及的文件?

真係好擔心,希望可以順利渡過啦~
我都想知   
我有點不同,我有返工但乜都冇報 ,唔知批唔批破產.
希望你順利渡過
ronli 發表於 18-12-2014 00:40
我都想知   
我有點不同,我有返工但乜都冇報 ,唔知批唔批破產.
希望你順利渡過  ...

乜叫"有返工但乜都冇報"?
1 因消費太多又沒工做,會否有機會唔批破產的?
無大問題,只要你唔係存心不還。
2 其實我申請破產之前都有透支的,因無錢還min pay, 會否比人告?
你起碼要準備透支$$用在那裡,例如cash advance左30k:
1. 10k min pay
2. 15K 破產
3. 5k 生活
依道d ching話多數無事,唔好想太多啦,見步行步啦。
其實我透支都係還min pay或日常小小開支,希望上完庭成功批了破產令的話,我仲可以有心情報告比大家知啦~

不過,我當日宣誓的那份副本form consultant沒比番一份我,是否要帶上庭呢?