破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產流程

你好, 因為我係超新人, 咩都唔識, 問左律師同冇問係冇分別. 所以我真係唔知之後點做...
1) 我已經申請左破, 仲宣誓左( 搵左個律師搞)
咁個律師就同我講, 過左1個月多d, 就會收到信. 咁就會叫我見主任. 但個律師就同我講,到時主任會比封信我, 之後我就要返律師樓拎d 文件去bank
解返個出糧ac,
問題如下:
我見到你地成日都講要上庭, 咁樣, 我係唔係都一樣要上??
咁見左主任之後要做D 咩?
咁好似你地講傾生活費, 即係咩??? 要KEEP 收據又係咩??
係幾多個月先見一次主任?
因為我係搵律師搞, 所以我問佢 , 佢只係同我講, 未係時候, 你唔好記咁多野先..
但我都想自己有個心理準備.
THANK!
6C搞唔使上庭,頒令果日6C會通知頒令成功。然後打電話約主任。
見主任系要交文件。有的人見主任即時傾生活費。
所有的開支單據都要KEEP。
若是冇咩事,好久見一次主任,我就一年見一次。
想問去找律c伸請破產,己時才有number
sandysoso 發表於 16-12-2014 23:18
6C搞唔使上庭,頒令果日6C會通知頒令成功。然後打電話約主任。
見主任系要交文件。有的人見主任即時傾 ...

但幾時會可解凍户口!?
wingyi1107 發表於 17-12-2014 07:45
但幾時會可解凍户口!?

所謂解凍户口,有兩次.
1 申破到頒令:
A 你可以去 永0 開戶,就唔需要.
B 你要用現時戶口,呢個期間,隨時俾人 FREEZING,於申破當日,可以辦理.
你搵6C,你要問佢地點搞
2 頒令後:
你第一時間約主任/外判見面,電話講明來意,見面時取信.
做得好少少,在頒令前 3-5日 CALL 主任,話要UNFREEZING 信,問佢點搞.
http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi