破產聯盟

查看: 3331|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

關於破產前律師查詢

我有位親人將短期內申請破產,我地會搵 Ben Chan 律師事務所攪,想請問各位,我地上到去律師樓申請個陣,向律師提交所有文件後,律師會同我地共同討論生活費向破產處申請?定還是我地計條數後比律師過目就可以?
呢D律師事務所會唔會幫我地評估破產成功率,從而比其他建議我地呢?
發呢個帖,我主要想得知,係破產既過程入面,律師只係1個中立既角色,定係會提供各種專業意見,經驗比破產者既一個媒介呢? 萬分感激

[admin: 唔好再出律C 的名!唔好話我無提你!律C名已改左,而家係我地的合作律C的名!]

1 請你將律師行名改做xxx.呢個係版規。唔可以開名。
你寫3姓律師行亦可以。
2 會同你傾,亦會建議點填生活費數目
3 會俾建議如成功機會大小
[deleted] 回錯 post
flypig 發表於 10-11-2014 01:17
1 請你將律師行名改做xxx.呢個係版規。唔可以開名。
你寫3姓律師行亦可以。
2 會同你傾,亦會建議點填生活 ...

唔該您 很大的幫忙!!
admin 發表於 10-11-2014 02:15
[deleted] 回錯 post

唔好意思,初到貴境,犯下錯誤,謝謝體諒

現今大把律C爭生意代辦,
工廠生產線形式填表入紙,
申破人提供全部單據資料及找數而已.

與當年301在街邊什貨舖借電話,
查黃頁問幾間律師樓竟全無人接做"個人破產"之情況大相逕庭.

現今律師事務所接你case代辦即無問題,
但唔會告訴你成功率百分比多少 !

破期前及頒令後,
你可隨時電話咨詢師樓法律問題

301 發表於 10-11-2014 14:17
現今大把律C爭生意代辦,
工廠生產線形式填表入紙,
申破人提供全部單據資料及找數而已.

謝謝您 ! 你們每一個回覆對我都有莫大的幫助 !

那律師一般會在討論時給以下的建議嗎?

例如 : 先生 你填紙申請 飯錢填5000元 太誇張了 一般此類案件2000元比較好接納

此類意嗎 ? 感激
明天下午就要帶親人上事務所了 希望到時能爭取發問時間 所以想請教各位介時有什麼問題必問? 謝謝 很緊張
請去破署網望下常見問題
另一個link 有form.你親人亦要填。有sample.

http://www.oro.gov.hk/cht/faq/faq_iva.htm
http://www.oro.gov.hk/cht/pforms/pforms.htm
flypig 發表於 11-11-2014 00:23
請去破署網望下常見問題
另一個link 有form.你親人亦要填。有sample.

真係好感激咁熱心搵埋link比我 多謝多謝
淪落人 發表於 11-11-2014 01:47
真係好感激咁熱心搵埋link比我 多謝多謝

DL 表格,參考註釋,你心會裡有數,要準備那些資料,那些 RECEIPT.

http://www.oro.gov.hk/cht/publications/debtor.htm
以中文或英文 (除非註釋另有說明)填妥表格3 “債務人破產呈請 ” [第(i)-(iii)頁]和表格28C “資產負債狀況說明書(債務人破產呈請)” [第(v)-(xvi)頁]。在填寫表格前,請小心閱讀載於第5-8頁的註釋 。         
表格下載

樣本一
樣本二
表格28C(個人資料收集聲明)
表格28C(資產負債狀況說明書)
債務人的破產呈請書