破產聯盟

查看: 6023|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

永X户口一問

看見好多師兄選用永X作出糧户口。。
想問下入表報永x作出糧户口會否好快被凍结,
小弟好快要入表,顧問说申请解凍户口一次要同申破同一天做,
另再要上庭一次,如申请左解凍户口一次又不去,對之後上庭頒令影響大不大?
因工作関係較難请假。。请各師兄/姐提点下
推薦
flypig 發表於 19-9-2014 21:20
你想頒令個日唔去??

是解凍戶口果日唔去..
回復 支持 1 反對 0

推薦
想問下入表報永x作出糧户口會否好快被凍结

1 申破---頒令
當你一申破,戶口有機會被FREEZE...但永X 唔會.
如果你唔係永X,你要主任出封信係UNFREEZE(只限頒令前)
2 頒令了
所有BANK 包括永X 都會FREEZE 你戶口.
你要再搵主任/外判 出一封信係開戶口/UNFREEZE 現有戶口.
開新戶口/UNFREEZE 現有戶口 由主任/外判 決定
回復 支持 1 反對 0

朋友,你唔係麻,俾左鉉CONSULTANT 都要親自上庭??
如果你俾16K 6C,佢包埋代你上庭添.16K 包左 9K+係俾政府的老破費架.

宜家無計喇.你搵左顧問,佢就CUT 左6C 呢PART,於是可以賺多D....

回應你:
1 如果無6C代,你真係要親身上
2 你應該番去 同顧問講,你有幾個朋友叫你介紹點去老破...不過你發現原來人地第2間顧問有
搵6C代上的服務傾...睇佢地點講.
A 如果代上,可唔可以FREE 或者加 錢搞掂.因為我知道,如果一開始搵6C代係可以的,但中途改就唔知了.
flypig 發表於 18-9-2014 12:25
想問下入表報永x作出糧户口會否好快被凍结
1 申破---頒令

師兄是好建議,之之前顧問是説用律C,只是约時間及申報內容出現变数,改説直接上庭較好。。說小出錯。。
想問一上庭與頒令相距多少日?聽說入纸到上庭要约6星期,如上庭後不是即日頒令要再等些日子,全部完成要不要2
個月?頒令後才凍结户口,上庭後户口仍正常嗎?
凍结户口是頒令後才正式凍結!,上庭後户口也未凍结吧。
roy2014 發表於 18-9-2014 14:26
師兄是好建議,之之前顧問是説用律C,只是约時間及申報內容出現变数,改説直接上庭較好。。說小出錯。。
...

文件如果無問題,就會上庭當日即時宣佈頒令並即時生效,正式令會係一個月內郵寄俾你。
roy2014 發表於 18-9-2014 14:26
...

1 之之前顧問是説用律C,只是约時間及申報內容出現变数,改説直接上庭較好。。說小出錯。。
2 想問一上庭與頒令相距多少日?聽說入纸到上庭要约6星期,3 如上庭後不是即日頒令要再等些日子,全部完成要不要2個月?頒令後才凍结户口,上庭後户口仍正常嗎?
凍结户口是頒令後才正式凍結!,上庭後户口也未凍结
吧。
1 如果你用6C, 破署睇過你份野有問題,會預早通知你 補交文件.有可能延遲上庭.
即係話,用6C 會一早知你有出錯.
2 入紙--頒令時間係不一定.有關變數主要係:
A 申破時人數多少
B 你搵6C/顧問申,人地唔係第一時間拎去 破署,係 儲左一堆 客仔之後先去.可能能係3/5日,可能係1-2日...
視乎做法每間公司不同
既然佢地講6星期都可信的.
3 一般係上庭即頒令.
BANK 幾時FREEZING....
A 由申到頒令:
無人知.有D 遲兩星期...有D 遲1星期...永0不會.
頒令後:
好難講.....不過你預一頒令就有機會即FREEZING....要開新戶口.
所以一般你拎到 破產NO.,頒令前幾日上網SEARCH 主任,問佢點搞.
佢如果話外判負責,你就問佢拎外判 CONTACTS. 再跟手同外判約定頒令後第一時間拎開戶信.
(有可能俾你用舊戶口,由外判/主任決定)

hohochi 發表於 18-9-2014 15:48
文件如果無問題,就會上庭當日即時宣佈頒令並即時生效,正式令會係一個月內郵寄俾你。 ...

多謝大大回應.
如自己申破,文件有問題是否上庭當日才知道,因不是用律C,會否提前知道.
因之前提供資料是對上2-3個月,只知專家已取信貸評級資料做文件..實際不知做了什麼..
最怕文件不過關又要找多日上庭...
flypig 發表於 18-9-2014 15:53
1 之之前顧問是説用律C,只是约時間及申報內容出現变数,改説直接上庭較好。。說小出錯。。
2 想問一上庭 ...

完全明白..THKS..
就是說個別顧問/律C不多理會客人心情,要夠數才做事..這點非常感覺到
又一好奇一問,知道永X戶口頒令前不凍結戶口..
想問申請了解凍一次的戶口信可否用在-頒令後的戶口上,之後才再用永遠解凍的戶口信呢
roy2014 發表於 19-9-2014 01:31
多謝大大回應.
如自己申破,文件有問題是否上庭當日才知道,因不是用律C,會否提前知道.
因之前提供資料是對 ...

要上庭當日先知道有無問題,當日會叫有問題NUMBER出尼等法庭書記,跟住係庭出面等書記叫話番俾你聽錯D咩同要點做。
roy2014 發表於 19-9-2014 01:43
完全明白..THKS..
就是說個別顧問/律C不多理會客人心情,要夠數才做事..這點非常感覺到
又一好奇一問,知 ...

想問申請了解凍一次的戶口信可否用在-頒令後的戶口上,之後才再用永遠解凍的戶口信呢

申破到頒令:UNFREEZE LETTER

頒令後的開戶信
不同.
flypig 發表於 19-9-2014 12:03

申破到頒令:UNFREEZ ...

有無大大可以回應下排左上庭解凍户口一次又不去,之後頒令有否負面影響,,不去要否通知政府?
改用永X户口出糧日剛好是解凍上庭前2-3天。又一明白客人是貨是波被土賣被踼了。
flypig 發表於 19-9-2014 12:03

申破到頒令:UNFREEZ ...

有無大大可以回應下排左上庭解凍户口一次又不去,之後頒令有否負面影響,,不去要否通知政府?
改用永X户口出糧日剛好是解凍上庭前2-3天。又一明白客人是貨是波被土賣被踼了。
hohochi 發表於 19-9-2014 09:27
要上庭當日先知道有無問題,當日會叫有問題NUMBER出尼等法庭書記,跟住係庭出面等書記叫話番俾你聽錯D咩 ...

辦了入學申請,原來又被賣了(自己估計),約了幾個豬仔一起辦理,與其他人聊了一會,發覺不是同一公司..
可能公司接散客來做或者被賣斷給別人..只知道解凍戶口一次要自己上庭沒有專人陪同(不問不說),
如戶口正常可以出糧..真不知上不上庭!
正式上庭也不預有好服務..
其間舊人遇到一平宜的專家,得知中環有一殺手..要還錢的..從不手軟..
希望各CHING不會遇到...
roy2014 發表於 19-9-2014 13:24
改用永X户 ...

你想頒令個日唔去??
1頒令後,你會再約外判/主任時間。電話中,當然要求開戶信/unfreeze 信。如果你唔到,應一早通知外判。其實你緊佢唔緊,你唔搵佢,你戶口被freeze了。到時拎唔到份糧,你都無所謂?
所謂戶口正常,今日正常不代表聽日正常。永0只保你申破後到頒令前。一頒令後,無人知你戶口幾時被 freeze.如果你想問申破到頒令前,則無所謂的,可以唔去拎。不過禮貌上電主任,你唔去了。
flypig 發表於 20-9-2014 01:02
所謂戶口正常,今日正常不代表聽日正常。永0只保你申破後到頒令前。一頒令後,無人知你戶口幾時被 freeze. ...

我仲好笑,個綜合戶口到今時今日都未取消= =" 主任話會取消我話成幾個月,戶口就凍結咗又冇錢但又唔取消我個戶口,兩個Statement唔同日子,好煩我呢排又多野搞我問主任可唔可以一齊等埋send,主任直情叫我send佢叫開戶的戶口月結俾佢就ok
flypig 發表於 20-9-2014 01:02
所謂戶口正常,今日正常不代表聽日正常。永0只保你申破後到頒令前。一頒令後,無人知你戶口幾時被 freeze. ...

明白的。。主任是傳票上見証宣誓的人嗎,之前文件文件全由專家整理(不用联络顧問)。
宣誓那幾位,我懷疑只做宣誓一職。主任係你個案的最終負責者。日後你要供幾錢,開戶信,都同主任有關。而又有外判(即主任將職責外判出去,此與人手,政策有關).