破產聯盟

查看: 2389|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

破產問題

我有少少問題想問下大家
我月入40K,之前因投資錯誤現欠銀行2M

1)  有1份保險及1份基金但係半年前已轉左持有人給爸爸,請問要否申報及CUT左佢?

2)  今個月租約到期,可否搵其他樓租?

3)   如暫時住係朋友度有無問題?係咪可以用郵政信箱?

4)   如果失業咁支出表點填?

5)   是否在申請破產前6個月不能用信用咭及借貸?

謝謝
推薦
flypig 發表於 31-7-2014 18:20
BTW,你HI 得都幾應.前幾年金融海嘯,我都HI 左7個位...
但頂左幾年...

Hi 左7個位,咁你最後因為幾多而去破產?
如果我轉做收入較低既工作,會否比人告或者查?
回復 支持 0 反對 1

1)  有1份保險及1份基金但係半年前已轉左持有人給爸爸,請問要否申報及CUT左佢?
受益人係你就要CUT. 受益人係貴 爸爸,以後可以話由 你 爸爸供款.
但MEDICAL 個D, 都係CUT 左佢好.....
2)  今個月租約到期,可否搵其他樓租?
可以
3)   如暫時住係朋友度有無問題?係咪可以用郵政信箱?
無問題. 你可以用郵遞轉寄 服務.到時你搬去邊度就轉去新地址.或者可以考慮開個PO BOX.
有咩就轉去 PO BOX
4)   如果失業咁支出表點填?
照填. 年結時就寫出邊個照你.當係借/ 俾.

5)   是否在申請破產前6個月不能用信用咭及借貸?
小弟臨老破的一個月內去大海 LOOK CARD, LOOK 左 10K-20K....
你D 數唔係太大,無人會理.
受益人係你就要CUT. 受益人係貴 爸爸,以後可以話由 你 爸爸供款.
但MEDICAL 個D, 都係CUT 左佢好.....

謝謝,但唔係我做持有人我係咪無權去CUT?
BTW,你HI 得都幾應.前幾年金融海嘯,我都HI 左7個位...
但頂左幾年...

你玩咩 輸左 2M??

照計你唔係買正D 老千股 1353, 67 老細走佬股,呢期股市個升跌幅度唔係太大.唔易輸突2M...

照睇個市仲有得升,呢D 升市,搵銀好機會.....如果入左牛,千祈等一下,有機番身呀你.
如果入熊,快快斬........
Dontail 發表於 31-7-2014 18:19
受益人係你就要CUT. 受益 ...

先講INSURANCE, 你想唔想CUT 先??
LIFE 個PART, 唔想CUT 日後由貴父親科水,受益人係佢無問題.
MEDI 個PART就好難解釋了.應該要CUT.不過唔知其仔巴打有無其他 睇法.

而基金個PART,你CUT/唔CUT. 都有機俾人追究資產轉移. 有分 半年,兩年,5年...視乎邊一類交易.由破署決定.
flypig 發表於 31-7-2014 18:32
先講INSURANCE, 你想唔想CUT 先??
LIFE 個PART, 唔想CUT 日後由貴父親科水,受益人係佢無問題.
MEDI 個PAR ...

保險果度唔想CUT
基金果度就未到期就算依家拎錢出黎都係得果十幾個,都供左成球野。
有無辦法可以做到我爸幫我買左基金呢?
flypig 發表於 31-7-2014 18:20
但頂左幾年...

我唔係係股市輸,係大陸生意上輸住左無兩層樓
Dontail 發表於 31-7-2014 20:42
保險果度唔想CUT
基金果度就未到期就算依家拎錢出黎都係得果十幾個,都供左成球野。
有無辦法可以做到我 ...

基金果度就未到期就算依家拎錢出黎都係得果十幾個,都供左成球野

咩基金黎架??? 供左幾多年??? 會 供100個得番10+個??? 唔係麻....

你基金如果以低於市價賣盤俾親人,的確有機會俾人追.前一掛呢版有人問,
佢同女友去東南亞玩,外判想佢女友俾番自己份
最後有無俾就唔知了.

如果你係賣正常價,又解釋到D錢去左邊. THAT'S FINE!!
flypig 發表於 31-7-2014 21:08

咩基金黎架??? 供左幾多年??? 會 供1 ...

供三十年,扣左手續費得返十幾球,因為無供一排所以扣手續費都扣暈
Dontail 發表於 1-8-2014 05:10
供三十年,扣左手續費得返十幾球,因為無供一排所以扣手續費都扣暈

扣左手續費得返十幾球
10幾球定10幾個 ???
Dontail 發表於 1-8-2014 05:31
Hi 左7個位,咁你最後因為幾多而去破產?
如果我轉做收入較低既工作,會否比人告或者查? ...

HI 左2M,最後欠 40個姐.

講番基金,轉名你最好收番 市價,有支票或證明過了戶,然後再講到D 錢去左邊,唔係的確有機會有手尾.

你個CASE 要好小心,因為一者銀碼大,一般老破欠50個以內,你係2M,所以債主會格外留神.二者個D 債權人一般
對老破者無咩做到.而你個FUND 有筆數轉名,俾人發現,真係唔追你追邊個??
上次提到呢版版友個案,老破幾個月前去東南亞 玩,女友係佢請.外判竟然想佢女友俾番自己份..
但佢只係LOOK CARD 俾旅行社,可能女友俾番CASH 佢呢?? 外判想同佢女友直接傾添.呢D CASE,個人
認為企硬外判吹唔漲,但可見外判有時會追得好行.

目前老破,一般常犯大忌係兩樣野:
1 提供不實資料去借貸--如欠其他人錢唔同財務講
2 資產轉移
前者可坐監.後者 可能唔俾破.亦有案例老破者講個理由法官唔信唔俾破...

對於你,欠2M,為10+個 而博不值.
ANYWAY,你不如搵個律師傾傾.始終佢地有專業意見.

最後,無論你轉低收入 甚至唔撈拎綜援申請公屋,完全無問題.
flypig 發表於 1-8-2014 08:25
HI 左2M,最後欠 40個姐.

講番基金,轉名你最好收番 市價,有支票或證明過了戶,然後再講到D 錢去左 ...

多謝你意見!不過我都可能再過多幾個月先再決定!
Dontail 發表於 1-8-2014 10:11
多謝你意見!不過我都可能再過多幾個月先再決定!

快D 搵專業人士傾下.因為 賣基金,以及 D 錢的去向,可能要預早安排為佳.

GOOD LUCK!