破產聯盟

查看: 2647|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

聽說我個外判會.............

今日睇返舊文,見到D CHING話萬國普通17樓個外判,則係我個外判曾經通知一個CHING既人事部出信.......但係我想問下,外判可以咁做咩? 咁樣算唔算揭露私隱? 超級擔心中...........
推薦
謝滿蘭 發表於 7-7-2014 12:24
係咪唔會間間外判都通知公司掛。。例如我返新工都通知間新公司?

其實之前聽過佢地係唔可以隨便通知顧主,因為私隱條例,除非係公務員。但咁睇黎都唔係了。不過應該唔係間間都會。
回復 支持 0 反對 2

推薦
Heihei 發表於 7-7-2014 03:05
還錢唔緊要,我怕佢通知我公司。

我都係呢個外判(不過已經畢業),佢地會出信通知公司妳已經破產,收入受到管制,如果公司有雙糧花紅要通知佢地,

係開會講生活費時主動向外判提出要求不要通知公司,否則會失去工作,到時亦會無錢還,外判多數會答應的,不用太擔心
回復 支持 1 反對 0

唔使太担心,多数的外判都好好,佢哋都系打開門做生意嘎。
你預左一個月要還錢,我的外判點都要我一個月還几舊水,仲有些生活費未計落去,諗諗吓只還几舊水就算了,唔同外判拗了。佢都要同債權人都要有所交待呀。
sandysoso 發表於 7-7-2014 00:01
唔使太担心,多数的外判都好好,佢哋都系打開門做生意嘎。
你預左一個月要還錢,我的外判點都要我一個月還 ...

還錢唔緊要,我怕佢通知我公司。
係咪唔會間間外判都通知公司掛。。例如我返新工都通知間新公司?
豬公 發表於 7-7-2014 11:55
我都係呢個外判(不過已經畢業),佢地會出信通知公司妳已經破產,收入受到管制,如果公司有雙糧花紅要通知佢 ...

Ching 多謝你提醒呀,我會主動同佢地講。同埋想問下佢地係唔係好辣?
謝滿蘭 發表於 7-7-2014 12:24

間間做法都唔同,都係主動提出好的.
Heihei 發表於 7-7-2014 12:33
Ching 多謝你提醒呀,我會主動同佢地講。同埋想問下佢地係唔係好辣?

每個CASE都唔同,個人感覺不算辣,不過2010年退稅五千幾及2011年政府派六千都要比晒外判.

http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=4274
豬公 發表於 7-7-2014 14:53
每個CASE都唔同,個人感覺不算辣,不過2010年退稅五千幾及2011年政府派六千都要比晒外判.

http://www.hkiv ...

哦,呢d同還錢都預咗,我怕佢要通知公司,郁d又要凍結AC 。希望平平安安渡埋呢3年半。
要通知顧主,死啦。我的外判無講呀。
sandysoso 發表於 7-7-2014 23:25
要通知顧主,死啦。我的外判無講呀。

你打去問下啦,破產人士都應該知道應有嘅權利。
豬公 發表於 7-7-2014 14:53

http://www.hkiv ...

我今日先開到條link,睇反你之前個舊post, 睇黎呢個外判唔太辣。
豬公 發表於 7-7-2014 14:46
間間做法都唔同,都係主動提出好的.

真係要提出先