破產聯盟

查看: 2245|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

電訊公司一問

破產前cut哂所有信用卡!之後用現金交電話費!突然收到電訊公司信追討6千多元!話因為我無履行合約用指定信用卡!!我無申報破產內,依家可以點做??麻煩各位幫忙解答!!thz
推薦
我既做法:宣誓前:將所有電訊公司合約、外傭合約、店鋪租約等等,所有涉及違約、解約的欠款,全部上報律師交申破署。

如果無咁做,你解破後,佢地都會追你數。

當時我打去電訊公司問:佢地會教我先暫停四年,四年後再俾番我繼續用。搵笨!
回復 支持 1 反對 0

如果你未頒令,拿拿臨再去律師樓宣多次誓,每次宣誓2,000蚊,除笨有精。我個人意見,希望其他師兄師姐可以俾到更多意見。
1 要 兄所講,可以考慮.
2 你是否破產期內? 申破中? 頒令後???
3 你想點??? 你想唔想 CONTINUE 個CONTRACT??
如果想,可以同 間電訊 公司傾.話你已破產了.只可以俾CASH.
佢地唔同意,你亦無錢俾??? 問番佢地 想點解決先???
由於呢D野, 又唔係刑事.無錢之人著數到盡,佢地亦耐你唔何,吹你唔漲.
其實,你佔盡上風.
4 其實你反正都要MOBILE , 如果大家同意,續用都無妨
5 一般唔會捉住個客,一定要用某 CREDIT CARD.可能佢地同 CREDIT CARD 公司都有CONTRACT,
先搞到咁麻煩.一般你俾3個月按金就算Q數. 你應該問番佢地宜家想點?? 產已破.$$$亦無.有都係俾破署,
要分俾佢,得,叫佢慢慢排下隊先...
已經頒咗領!!其實都可以唔要個電話号碼!!因為今日收到電訊公司搵收數公司信件催收!!有咩方法可以做!真係無多餘錢俾

唔講真係唔知...唔用信用卡交電話費...轉用現金交都唔得架==真係唔知..死火
我都差不多 case , 但個外判叫我拿張令俾佢,就可以吾洗用 mind 合约剩下D日子
fax張破產令俾電訊公司就ok???
其實你刀冇欠佢$,只系交現金啫!使乜理佢,再煩你就话佢知我已(老破),睇吓佢想点,佢仲可以做啲乜!
alan1872333 發表於 18-6-2014 18:55
唔講真係唔知...唔用信用卡交電話費...轉用現金交都唔得架==真係唔知..死火

我冇事喎,佢只係話銀行可能追我機價咋喎
係咪打去師收公司,同佢講已老破!同fax俾佢呢?
我都收到張提早終止服務費:6,500蚊。
另外now個張5仟幾。

三姓律師拎左申破No後,出左封律師信,叫我寄俾電訊公司。

電訊公司好古惑,曾經有報道解破後會追數。小心d好。
唔好意思,因為我唔識收消息,依家至收到。

我有報電訊公司毀約條數俾破署,電訊公司今日叫我fax左破署封信俾佢,佢話已經收到,會通知電訊公司正式close。
電訊公司第一句就問我:有無將電訊條數報上破署?

我話有,佢叫我fax信俾佢,就搞掂。

無錯,
fax 張令俾電訊公司便可,
仲要向"主任"通知備案.
要破產 發表於 19-6-2014 18:18
我都收到張提早終止服務費:6,500蚊。
另外now個張5仟幾。

我冇事嘅仲要係木真正寬頻,我交現金俾佢冇問題