破產聯盟

查看: 1727|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

灰爆

收到對家律師樓嘅信,好擔心
咩對家律師樓?
我都想知咩信
找你的6C樓去處理
笨笨狼 發表於 10-6-2014 22:12
找你的6C樓去處理

已找,但好似係要我之後俾錢咁,但我律師樓話係佢唔做任何計算cost的程序
kumiko1030 發表於 10-6-2014 22:40
已找,但好似係要我之後俾錢咁,但我律師樓話係佢唔做任何計算cost的程序 ...

要計算什麼成本啊??????????
你錢又無,已宣告老破.
可唔可以搵法援?

WORST CASE 係點?
kumiko1030 發表於 10-6-2014 22:40
已找,但好似係要我之後俾錢咁,但我律師樓話係佢唔做任何計算cost的程序 ...

是之前意外事件的6C, 是不是????????
妳不是已經連他們的錢也申請了債權人了嗎??????
笨笨狼 發表於 10-6-2014 22:59
是之前意外事件的6C, 是不是????????
妳不是已經連他們的錢也申請了債權人了嗎?????? ...

就是,但佢俾封信嚟只寫英文,我半桶水睇到好似佢想我破完之後要還嗰12000訟費囉!
笨笨狼 發表於 10-6-2014 22:56
要計算什麼成本啊??????????

上訴二庭嚮高院嗰庭未計我要俾幾多錢
是否太奸啦, 第二庭的沒有給妳數........, 妳的6C有沒有說明, 債權人的欠數增加了要如何處置........
kumiko1030 發表於 10-6-2014 23:34
上訴二庭嚮高院嗰庭未計我要俾幾多錢

不是債權人有責任提供他的總債務金額嗎? 甚麼會現在才加額呢?
笨笨狼 發表於 10-6-2014 23:39
是否太奸啦, 第二庭的沒有給妳數........, 妳的6C有沒有說明, 債權人的欠數增加了要如何處置........ ...

因為佢地一路都唔交條數出嚟,宜家我律師話佢好似係話佢唔會計第二庭的錢,我都唔知成兩幾個月都唔計條數俾我
kumiko1030 發表於 11-6-2014 00:12
因為佢地一路都唔交條數出嚟,宜家我律師話佢好似係話佢唔會計第二庭的錢,我都唔知成兩幾個月都唔計條數 ...

因為, 妳已經把對方6C的債務也報了老破成為債權人, 本身他有責任提供妳的所有欠款才對. 除非他放棄追討的權利, 不過在某些情況下, 如當事人根本就沒有錢, 老破期內也根本沒有錢可扣, 那麼他再報大數也沒有意思, 四年後仍然要一筆取消.
不過, 妳一定要確定他們不會計算第二庭的錢. (因為妳都老破, 就算計了也沒有錢收回的. 多餘功夫不想做吧.) 不過, 多口一問, 那個6C也是法援的, 定是司機私人請的?
笨笨狼 發表於 11-6-2014 00:42
因為, 妳已經把對方6C的債務也報了老破成為債權人, 本身他有責任提供妳的所有欠款才對. 除非他放棄追討的 ...

那個是保險公司的律師,我才不想給他律師費!

其實搞老破的律師都問我點解會輸架=-=" 表面證供基本上應該唔會咁判,我話個官份判案書同庭上作供版本已經有很大出入了,個官將所有對我有利的point全部刪走,只記對我不利的point,將的士司機所有不利的point幫佢解釋,寫埋出嚟,盲的都睇到個官偏幫的士佬,我已對香港法律死心。
kumiko1030 發表於 11-6-2014 14:55
那個是保險公司的律師,我才不想給他律師費!

其實搞老破的律師都問我點解會輸架=-=" 表面證供基本上應 ...

原來師妹對上了保險公司, 他們當然情可花6C錢也不要付保險金, 因為先例一開, 之後同案例他們想打勝都會有問題. 這就是原本英式法律的問題, 一到了華人地區, 就變成誰有錢, 誰的6C厲害, 誰就有利.........
而且, 再加上越來越中國化, 公平公正...........妳的案件當時發生了什麼事, 變成了羅生門囉, 只有有心人才知道發生了什麼故事........ 就算找ICAC, 公平會都未必會有用的時代...........
笨笨狼 發表於 11-6-2014 16:12
原來師妹對上了保險公司, 他們當然情可花6C錢也不要付保險金, 因為先例一開, 之後同案例他們想打勝都會有 ...

所以咪唔鬼俾佢囉,可以無限期老破就好!現在我要政府還返俾我