破產聯盟

查看: 7832|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

破產定唔破產好?

我八年前爭邦民萬幾蚊,冇理到,之後我搬左屋轉左電話轉左工,我差d都唔記得,最近邦民打黎話我爭九萬八,要我即刻係月尾找清,其實我入息有一萬,咁我應唔應該破產?或是同銀行傾?
樓主太厲害了..........
你欠了十萬, 只是月入的十倍, 如果和銀行傾好,
一個月還三仟, 三年內就已經還光了, 根本不值得去老破........
不過樓主沒有說明你其他的個人條件, 我只能作大約的分析.
沒有你的家庭大約支出, 你的年紀等等, 很難客觀的對比.......

如果你月入一萬, 一般單身/有一個供養的家人, 生活費大約會有七/八仟, 即每月要還上二/三仟元,
所以樓主的案例, 很有可能在老破期內就已經還清債務.

如是者, 你何苦為此而背上長時間/一般子的信用破產呢?

我得廿九歲,每月比二千家用,但收數個邊一定要還哂,
同銀行傾左先.呢D野可能有價講......
樓主還很年青啊, 盡量先試不同的方法, 如銀行的低息貸款,
又或是銀行的債務轉移......... (千萬不要找財仔)

如果都不成功, 就去破署申請債務重組, 花3/5年時間把債務還清.

破產, 是走投無路才考慮的最後一步棋, 是一條不歸路.......
邦民屬於銀行?

邦記不是銀行, 她是有牌貸款公司.........
如果你收入是固定, 銀行是有機會去商量, 即是轉移債務.
(用低息分期的貸款來先還這筆數, 之後就乖乖分期還錢給銀行.)
當然你仍可以找邦記商量, 不過你走了她們這麼多年數, 會不會信你也是一個疑問.
不過她們也很厲害, 可以隔了這麼多年找到樓主再追數. 她們的辦事能力不弱啊.
但如果佢地冇商量,我咪一定要破產?

不一定, 如果所有銀行都沒有得商量,
還可以去破署申請自願性債務重組,
即用有效的法律約朿債權人和債務人進行債務協商,
把原本的債務轉為指定年份的分期付款償還債務,
債權人也要停止之前的追數行為了.
而債務人只要準時繳付指定的分期, 直至債務還清,
就不需要走到破產這一步.
當然, 如果在還款期間突然生變數如失業無力還款,
到時仍可以去申請破產這最後一步的棋子.
這好像走多了一步棋, 不過就可以留給自己一條生路可走.

詳情可以去看管大的"破產需知", 當中有教重組知識, 或去破署官網也有資料可查.
事實上, 有條件可以重組未必是壞事, 因為就算申破了,
有時會按各人的條件而安排不同的受託人"即你的財產管理人".
比方像樓主, 落入債權人指定的外判機率很高,
如是者, 可能要求的還款額, 會和你用重組的還款額差不多.
既然如此, 何苦要老破, 把自己的信用破產呢? 當中會有不少限制和不能做的事情.......
(所以破產不是萬用靈藥, 而是一種有很大副作用的毒藥.)
其實, 有很多人對破產有錯誤的迷思,
常以為破了產就可以不用還債, 這是錯誤的傳言
真相是, 破產法只是保障申請人在有基本生活費下, 可以盡力去還債而已.
所以受託人(尤其是殺手外判), 會很盡力地協助破產者在破內把債務還光光........
fafawendy 發表於 12-5-2014 14:21
但如果佢地冇商量,我咪一定要破產?

1 你要CHECK 清楚呢8-9年,對方有無TAKE 過ACTION.呢樣野請你搵專業人士6C傾.
如果無,對方不能告你.但收數可以照追.
有收數,你都煩.但係,唔驚,代表你手有更大籌碼去講數.

2 除非你銀行有$$/有ASSET.唔係搵鬼得閒申你破咩??申破即唔見15K!!!!!

3 呢D野有價講,亦無人會EXPECT 債仔可以9年無錢比,一下子清100K.
收數當然咁講喇.你應該直接去搵 BOND 文. 然後開天殺價......
實際例子:
我朋友爭銀行 8000 卡數,走左老,10九 幾年

幾年前收數打電話去佢大佬度追

佢直接去同銀行講,只係比左 3000 利息。完結。
最近旗旗話借十萬每月還二千咋!不如你搵律師,叫佢幫你做DRP,律師樓肯的話銀行多數都會批,所以唔使去到老破,十萬老破仲月薪一萬太可惜了
DRP定債務重組?我本身爭人錢,旗旗仲會借?
IVA (債務重組)
DPR (債務舒緩計劃)

ps: 可參考管大的破產需知, 當中有討論
admin 發表於 12-5-2014 22:27
實際例子:
我朋友爭銀行 8000 卡數,走左老,10九 幾年

管大和各位師兄:

請問一下, 是否債務在指定期內如沒有追數, 就會過追數期? 但要證明債權人有沒有追過數也不容易吧?

另外像樓主例子, 財仔(債權人)有沒有權在找不到當事人情況下一直利上加利來滾超級大雪球的?
追數期有時限?
笨笨狼 發表於 13-5-2014 08:57
管大和各位師兄:

請問一下, 是否債務在指定期內如沒有追數, 就會過追數期? 但要證明債權人有沒有追過數 ...

1. 有追數期。
2. 點確認是銀行的責任。假文件同證據是刑事,好大罪,牌都無埋,重要入去。唔會為你小小錢做假野。
3. 咁多年,銀行方面條數已經 bad debt。利息是講番來。唔係計。一般會係最係個條數+小小。

1 追數期: 債主某年期不 TAKE ACTION 就不可以去法庭告你.
即係話, 你欠人錢,某年限不TAKE ACTION,佢唔可以採取法律行動.但可以搵收數公司去煩你.
當然,太過份,你又會告收數 滋擾.但太煩了!!!!!!!
2 點為止債主有無TAKE ACTION,應該唔係你去證明,而係債主去證明.
如果對方 去過小額錢債法庭告你, WELL, 係鐵證.
如果對方話打過電話俾你,唔易告.
如果對方 一年出一次掛號信呢??SORRY!! 呢D 野要6C 答了.

3 其實我講錯左.唔應該去搵6C 先.你應該立即搵 BOND 紋 面對面傾一傾.
如版主所言,好大機會有數講.
你10K,RUN 到90K....其實我認為對方肯減到20K-30K INTEREST,都應該收貨.
當然,你開頭一定開落地還錢喇.