破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

向個官乞食

大吉利事講句,如果各位被炒的話,補到的錢肯定要上徼。

但大家記住要馬上"厚面皮地","不斷地"向個官攞錢開飯,否則個官還了錢給債權人後,便不可以申請了。

我有個死黨去年補了四萬多,就因為上徼了錢後"玩有骨氣",其後連續數個月都找不到工作,最終便要找贊助人來 "支持" 每月的開支,真的是欲哭無淚.....

各位請不要誤會,我所指欲哭無淚的人,其實是我這個贊助人。

回復 #1 老柴 的帖子

哈哈哈! 唯有講句"施比受更有福啦"!

回復 #2 reborn 的帖子

有福的人是那些債權人,如果我個朋友不是 "玩有骨氣",佢哋邊有咁多錢收回。

其實個官都算通情達理,最少都批了一個月開支給我個朋友。
所以我好讚同 John 哥講,有錢就收埋床下低先,以便第時不時之需。
我4/24頒令啦...但失業咗個幾月...公司陪的大約41xxx....但搞破產,比屋企,又不幸跌咗銀包,唔見咗$2xxxcash,補返id,回鄉咭,車牌,過生活...而家剩返20000唔夠...見官時會唔會要我拎錢出嚟呢....好擔心呀....