破產聯盟

查看: 2361|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

後日頒令,有好多疑問?

我後日就頒令,之前係揾6c搞,後來6c寄左份野嚟,有份老破呈請書同宣誓書&資產負債狀況說明書副本,叧外又有兩份野,"對破產人的初步詢問表""家庭每月收支申報表",請問呢兩份野係咪要填哂?其實份宣誓書同資產負債狀況說明書之前6c已幫我填好,即係我照抄就ok?不過公司一月份加左人工,又因為業主逼遷,啱啱又搬左屋,租左間貴左幾千蚊嘅屋,係咪要重新填過?定唔洗再填架?好混亂??

另外,我要約外判,月入萬七,之前寫到萬九生活費,要供養父母,又要供養個仔,老婆又有左,八月出世,不過老婆比我人工高,之前好多家庭開支都由佢出,想請教各位我大約可以揮到幾多?同佢地傾有咩要注意架?洗唔洗比埋我老婆d收支証明佢架?

仲有,假若傾完生活費,其實我係點攞$用?係咪扣除還錢部份直接過到銀行戶口?

感謝各位幫忙解答。
推薦
令已頒,後日見外判,要帶好多野文件,傾時有咩要注意架?
回復 支持 0 反對 1

推薦
我再仔細睇破署出嗰封信,xx會計師事務所真係交文件,而最後嗰段係話如要銀行戶口解凍要頒令後致電下方簽署人提出要求,下方係破署個案處理組xxx代行,即係如你地所講,交文件去會計事務所,實質傾生活費係破署xxx主任?
回復 支持 1 反對 0

你又知係外判?
之前寄左封信黎叫我頒令後打去xx會計師事務所約時間,係咪即係外判?
小玲 發表於 11-2-2014 15:17
之前寄左封信黎叫我頒令後打去xx會計師事務所約時間,係咪即係外判?

未必係外判,可能只係交文件(代收文件only)
敢幾時知係外判?
小玲 發表於 11-2-2014 19:01
敢幾時知係外判?

你上去交文年件時應該會知
今日交完文件,佢叫我聯絡發信比我嘅破產主任,問佢係咪四年都係呢個主任跟?但佢又話未必,可能d債主反對又會再判比外判?攪到我好混亂?
另外,而家我係咪等破產主任寄信約傾生活費?頭先我打去諗住申請銀行解凍信,冇人聽又留言,到而家都未覆,又過一日,真係想儘快搞掂傾掂佢,而家成日心掛掛....
小玲 發表於 13-2-2014 18:04
今日交完文件,佢叫我聯絡發信比我嘅破產主任,問佢係咪四年都係呢個主任跟?但佢又話未必,可能d債主反對 ...

錦暫時都係主任跟,但唔排除將來外判跟.......
小玲 發表於 13-2-2014 18:04
今日交完文件,佢叫我聯絡發信比我嘅破產主任,問佢係咪四年都係呢個主任跟?但佢又話未必,可能d債主反對 ...

你好~如果你有睇我之前DPOST.我上月去交文件的~都係交去會計師樓~交哂D水電煤..等等...佢就會比張收入與支出表我填~填好哂佢睇完同我傾完無問題就比左幾張野 (年報表) 我,叫我每天FAX比佢就OK~無咩野就咁樣~有野先CALL我...
如果暫時冇收入,係咪只交文件,唔傾生活費架?   如果有工又再請假去傾生活費??

正常係....  發表於 20-2-2014 11:33
返新工好難請假喎…又要請假去申請解凍戶口,又要請假去傾生活費…咁一定被炒啦!

盡量一日內做哂,好彩既話半日都得  發表於 21-2-2014 13:28