破產聯盟

查看: 19158|回復: 48
打印 上一主題 下一主題

破產申請期間 & 破產後 仍受追數滋擾問題... (重貼)

關閉 [複製鏈接]

又係時候要返貼舊 post 出來...

*債權人在你被頒令前仍有權有追數行動,
  但欠債人亦應該已經在申破後不能個別還款,
  否則對其他債權人唔公平;
  即使還了款事後(頒令後)主任確可追討.

但迫在水浸眼眉之追數問題,

各人有各人混身解數包括三寸不爛拖延,
現今追數已經文明許多;
相比昔日電影驚駭情節已鮮有了.

#有關衍生之追數應對問題,
乃非破聯必討論範圍,在此不贅述.
或可出席在不定期之"飯聚"時再暢談.

破產申請期間 & 破產後一般銀行仍千尋般找你聯絡,

多數是與你確認申破事宜,
叫你補充臨時破令文件副本而已,
他職責而非惡意也.
**銀行: 受"香港金融管理局"監管。

頒令前,細型財務公司多仍滋擾追數,
希望盡量減少損失叫你還多少.
有過分滋擾違法行為便應報警署理.
此屬警方雜項案件祇是"備案"處理,
不要期望差人立刻有何拉人封艇行動.
**財仔: 受"香港警務處牌照課放債人牌照組"監管.

轉貼舊Post..

有乜依郁就報警,

並列印剪存以下備用投訴,

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

有關放債人的投訴
可向以下部門提出投訴:

香港警務處牌照課放債人牌照組
地址:香港灣仔軍器廠街1號警察總部警政大樓12樓
電話:(852) 2860 3574
傳真:(852) 2200 4514
公司註冊處放債人註冊小組
地址:香港金鐘道66號金鐘道政府合署29樓
電話:(852) 2867 2634
傳真:(852) 25309001

關於不當追收債款活動方面的投訴,請到就近警署作出舉報。

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
其他財務機構
《銀行業條例》(第155章) 所指的認可機構(包括銀行、有限制牌照銀行及接受存款公司)是受香港金融管理局監管。  

查詢
如欲查詢申請放債人牌照及有關的註冊事宜,請聯絡公司註冊處放債人註冊小組:
電話:(852) 2867 2634
傳真:(852) 25309001

http://www.cr.gov.hk/tc/public/moneylender.htm

....................................................................................................................................................
舊Post..

應該好多財仔得閒上網也有看本網,
財仔你聽住,
無聊又無得益既滋擾,
祇有令破產管理處列你入"黑名單",
到四年後有錢派都唔到你,知味!

推薦
又要夠鐘推一下.

重貼....重貼...再再重貼.....      
回復 支持 1 反對 0

推薦

又要夠鐘推一下.

重貼....重貼...再再重貼.....
回復 支持 1 反對 0

又要夠鐘推一下.

重貼....重貼...再重貼.....

又要夠鐘推一下.

重貼....重貼...再重貼.....
如果冇俾人追數但不停咁收到銀行的信用卡預先批核信同電話叫申請信用卡點算
經常收到銀行宣傳品或cool call 與該銀行無真接關係,
多數外判宣傳公司而已,
一笑置之便可,
當然無你破案紀錄。
301 發表於 27-7-2014 17:59
經常收到銀行宣傳品或cool call 與該銀行無真接關係,
多數外判宣傳公司而已,
一笑置之便可,

獅子銀行寄咗封信嚟叫我去拎卡,之後兩個禮拜後就到電話打嚟同我講張卡有咩優惠= ="
kumiko1030 發表於 27-7-2014 18:36
獅子銀行寄咗封信嚟叫我去拎卡,之後兩個禮拜後就到電話打嚟同我講張卡有咩優惠= =" ...

係咪"銀聯"V灑 ?
301 發表於 27-7-2014 18:40
係咪"銀聯"V灑 ?

唔係喎= =" 係佢張卡仲要係白金= =" 但我都唔明= =" 嗰日收到個類似顧問的電話我陪佢玩咗陣,佢走嚟冒認係恒生問我要唔要清卡數,我咪同佢講你地冇理由唔知我唔可以借錢架,佢話宜家破緊產都可以借錢,可以借到一兩萬添,我話吓,佢話總之我地有辦法,我話哦咁好啦,你咩名,我諗我要同我主任講下
kumiko1030 發表於 27-7-2014 18:45
唔係喎= =" 係佢張卡仲要係白金= =" 但我都唔明= =" 嗰日收到個類似顧問的電話我陪佢玩咗陣,佢走嚟冒認 ...

唔好制,
分分鐘係"局",
""卡""可做到在破前已發俾你,
你如接收使用,
他如果引伸你同道理破前"不誠實使用信用卡"就大獲 !
301 發表於 27-7-2014 18:53
唔好制,
分分鐘係"局",
""卡""可做到在破前已發俾你,

我梗係唔會咁傻啦=3=" 不如301 c兄你解答一下我個問題,破產期間可唔可以淘寶/.\
kumiko1030 發表於 27-7-2014 19:48
我梗係唔會咁傻啦=3=" 不如301 c兄你解答一下我個問題,破產期間可唔可以淘寶/.\ ...

為何不可,
絕對可以!
銀行亂咁黎真係
301 發表於 27-7-2014 20:06
為何不可,
絕對可以!

因為我想用繳費聆俾錢。。。
用朋友的淘寶ACCOUNT
ranger 發表於 28-7-2014 00:47
用朋友的淘寶ACCOUNT

唔使啦,最多佢問我我話返俾佢知我買咗D咩= =" 話我唔知唔可以淘寶囉=-=
kumiko1030 發表於 27-7-2014 21:22
因為我想用繳費聆俾錢。。。

用唔到繳費聆未用支付寶卡囉
hohochi 發表於 28-7-2014 02:39
用唔到繳費聆未用支付寶卡囉

我有繳費聆.......因為我想買個煲= =" 嚮香港要搵送貨又貴= =" 我拎唔到咁佢送到我屋企..........仲有因為我自己問題要買D睡衣.................
其實 好多人都受此問題困擾 我都被迫到差不多瘋了 同長期失眠 ,同心率不正 日日出現休克狀態 要求左防自殺會 好似有此網 先知如何處理 而家想寫信去水果日報 等多D人知道不良財仔既迫人手法 同點應付或政府應修例入紙就不可追 如果唔係好多我地這類人會在頒令前被迫死或瘋
kumiko1030 發表於 28-7-2014 02:42
我有繳費聆.......因為我想買個煲= =" 嚮香港要搵送貨又貴= =" 我拎唔到咁佢送到我屋企..........仲有因 ..

用集運可以慳番內地d運費,再一次過發貨送上門
hohochi 發表於 28-7-2014 14:51
kumiko1030 發表於 28-7-2014 02:42
我有繳費聆.......因為我想買個煲= =" 嚮香港要搵送貨又貴= =" 我拎唔 ...

Yes,我唔想煩所以點buy