破產聯盟

查看: 2257|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

已頒令, 有限公司怎處理

我11月頭已經頒令. 因為有一間有限公司. 要做核數要交會計核數等文件給破產處 因為已經領令又不可以簽署任何文件. 又不可以申請公司清盤. 我又係公司唯一董事. 點算好

破產處寄左封信比我, 要我14日內交會計報告, 同辭去董事一職和交文件證明. 是否只要一封給公司的辭職信就可以呢? 現在現向公司註冊處交回辭職文件嗎?

很煩惱, 破產主任對我說. 有可能會犯法. 很膽心.

謝謝

師兄, 睇你既case, 其實你係唔係搵律師攪? 應該頒令前先做好晒 resignation of director.

你係唯一董事?  即係你係全部股權擁有者? 董事有分執行董事 (可以無shares, 也可以有), 有D董事只係持股但不執行   我估你係股份持有者, 同執行董事, 所以, 先走唔到!

如果你係有限公司股權擁有者, 咁你辭唔辭董事最終都係睇埋你公司條數

當然, 辭任董事係破產上既要求, 破產人係唔可以再任董事一職, 所以, 你都係要做的!

辭任董事要向公司註冊處做  或會計公司都可以幫你做, 只係收D費用

其實師兄你應該在攪破產前 弄好辭任董事, 同將執行董事職位交比其它人, 到你頒令後, 都可以有人處理你公司條數, 雖然你係股份持有人, 走唔到, 但其它人幫你執行到文件上既野, 公司破產署要清就等佢清, 無辦法  或者你詳細D講下點解會破產? 被債權人追數清你公司盤?
1:向公司註冊處交回董事辭職

2:會計報告,有冇12-13年,有交上去
smallcat 發表於 13-12-2013 23:36
師兄, 睇你既case, 其實你係唔係搵律師攪? 應該頒令前先做好晒 resignation of director.

你係唯一董事?   ...

其實獨資LIMITED 可以放低唔理.

但一定要先辭去董事
dopod123 發表於 13-12-2013 23:54
其實獨資LIMITED 可以放低唔理.

但一定要先辭去董事

樓主可能唔係律師幫佢攪, 或被人清盤, 否則一定知道破產前要辭去所有董事職務
當年我最後一份 auditor report 係破產令前一年嘅, 交咗。
辭任董事係頒破產令後16日。
乜事都冇。
smallcat 發表於 14-12-2013 11:47
樓主可能唔係律師幫佢攪, 或被人清盤, 否則一定知道破產前要辭去所有董事職務 ...

唔知佢搵咩人攪

自己搞都好易, 印象中十零廿分鐘搞掂。
kungfu 發表於 14-12-2013 16:23
自己搞都好易, 印象中十零廿分鐘搞掂。

其實自己有公司建議一定要搵6C ,自己攪會可能有啲問題,

百冇只差銀行錢自己攪難度唔高,差幾仟搵6C攪日後有咩問題可以跟。

個個人背景唔同,雖話申破可自己攪,但比多幾仟相比申破條數好少,點解要自己攪??
dopod123 發表於 14-12-2013 16:47
其實自己有公司建議一定要搵6C ,自己攪會可能有啲問題,

百冇只差銀行錢自己攪難度唔高,差幾仟搵6C攪 ...

老實講, 我係破前無心情自己填  除非真係窮到石頭榨唔出血, 否則都係比律師攪, 無眼B干乾盲
smallcat 發表於 14-12-2013 18:50
老實講, 我係破前無心情自己填  除非真係窮到石頭榨唔出血, 否則都係比律師攪, 無眼B干乾盲:hand ...

當然啦,仲自己走來走去咩....