破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

球助球助球助(點樣登記yahoo)

本人之前申請左IVA,今日有結果出了報告,總結$26XXXX,分6年還,每期$5400,總利息支出$125XXX(+埋之前25000我都唔想做IVA了) 12里,同申請時說明8里有明顯出入,手續費$25000全數交了,之前申請IVA係因為有份保險唔想比屋企人知,因為保單係親戚簽(佢地唔知我差人咁多錢),現在屋企人知道了支持我做破產,保險所有名都轉名到我媽那裡

我月入$7500(其實係多D)現金支票 因為同老闆係由細玩到大,佢幫我
現在我確定要去做破產有幾個問題想問問大家:
1: 有冇CHING絲打同我個案差唔多本身有份保險,但轉左名,佢地會唔會告我?
2:應唔應該同6C講我有保險但轉左名?(填表好似有一條保險既問題)
3:6C 行老破一般總收幾錢(連堂)?
4:破產令其間我可唔可以去考消防員?
5:我其中一間係日本XX通[我IVA一SEND去佢即係打黎講晒操口又話自己係2線財務就算你破產IVA都要我照供,唔供就日日打比我屋企同公司,(我屋企人知都係因為我唔聽佢地電話就打比我媽)如果我破產後佢地會唔會放棄?因為我真係唔想攪到屋企人]

因為有D問題比較敏感如果有CHING絲打知道可以直接PM 版主 301...多謝各位....

[admin: 敏感記得塗葯高。我個人好怕痕,驚你傳染我,所以要禁你言!重有,我提議你去玩 yahoo,個度先係電郵專家。]
推薦

Hello 我叫KELVIN  你其實有咩外債?  現時真系供唔掂?  不如幫你分析下做邊間啦 打比我/WTS我 12344876

評分

參與人數 1城市人氣 -100 城市金錢 -100 城市權力 -100 收起 理由
301 -100 -100 -100

查看全部評分

回復 支持 0 反對 2

推薦
一破唔駛還。還都係你還俾破署﹐破署再分俾債權人。
你一還﹐即犯法。對方2線到N線﹐一搵收數去追﹐隨時
吊銷個貸款牌﹐非常之大鑊。如果咁都有得追﹐佢
不如周街打劫同老爆好過﹐因為要跟麻煩D

問 :         破產人是否必須還債?有關方面會如何處理其資產和收入?
        答 :         原則上,破產人的債項須由他/她的資產和收入攤還。因此,破產人必須在法院頒布破產令後,立即把他/她所有的資產(包括海外和本地的資產)交予受託人。他/她也必須通知受託人其收入。受託人在考慮過破產人和其家庭的合理需要後,便會把他/她的資產和收入的結餘分發給各債權人,償還債項。
回復 支持 0 反對 1

IVA唔係都係照還嗎?
除非搞破產既啫。
abc70048 發表於 27-11-2013 12:08
Hello 我叫KELVIN  你其實有咩外債?  現時真系供唔掂?  不如幫你分析下做邊間啦 打比我/WTS我 9999 2468 ...

規矩唔准留聯絡方式。

[admin: 唔駛隱藏呢篇,改左個電話就得啦。]
呢篇文,多謝各版主幫手做左管理。

1. 樓主:我諗你要好清楚一件事,呢度係討論區!唔係 gmail 。主要係比你討論,唔係叫人 send pm。你想 send 電郵,唔該去 gmail 或者 yahoo 度玩!而家我係禁你言。直到 12 月中!重有扣分!
2. 各會員就算想搵6c或者顧問,乜都好。見到呢D叫人打電話的搵食會員,就好心唔好理佢啦。呢D咁的孤寒種,重窮過我,連小小廣告費都要唔比,你可以知道佢地好打有限。個原來電話我就無改度,版主應該睇到。
3. 呢種搵食會員,又無公司名,好大機會係D街邊大耳O。你真係打左過去,你就真係…

dopod123 哥,個回文唔係其他會員睇唔到咩?另多謝會員 990054 舉報。加你小小分,以示多謝!
admin 發表於 27-11-2013 15:31
dopod123 哥,個回文唔係其他會員睇唔到咩?另多謝會員 990054 舉報。加你小小分,以示多謝! ...

原文睇唔到,回覆睇到架
dopod123 發表於 27-11-2013 20:30
原文睇唔到,回覆睇到架

估唔到…你重识用过我…呵呵
重有,數字會員哥哥,我地咁對會員太過份,人地都係搵食,比個機會佢麻。下次改佢 7 個字好啦。等有心人搵到佢先得架麻!