破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

有關解破~~

小弟想問下,到期解破前半年係咪100%肯定會登憲報或英文虎報?定其實唔一定登的?

因為小弟仲有4-5個月就到期解破,但我由7月開始已經留意憲報and英文虎報,但完全見唔到自己單case..連比我更遲日期解破既case都有見到登左報,但就無我個case,
因為我見佢 d case d number都唔係順住去,即係例如:100/2013,下一個一跳可能就係133/2013,再跳就188/2013咁,我諗無理由跳成30幾個人得一個順利解破架0.0''

所以想問下係咪唔一定登報,同埋想自己安心d,因為越近解破但都仲未搵到自己個case就越驚><

補充少少個人情況,仲有4-5個月就到期解破,跟主任,,咁耐都無傾過生活費(因無工作),唔需要還錢(因無工作),無收入(因無工作),年結表年年準時交
我都搵唔到... 不過冇問題....

我係完全搵唔到我果個月份...
外勞跟3個月前先會登
根據:破產條例 ....第6章 第30A條 解除破產
(5)        在本條所指的有關期間終結前不少於3個月,受託人須─

(a)        以平郵將通知寄到每名證明債權的債權人的最後為人所知的地址;或
                    (b)        將通知在行銷於香港的一份中文報章及一份英文報章上分別以中文及英文刊登,

並無指定某 X X 報刊登"通知解破啟事",

但"憲報"則會刊登,但要遲兩三星期才見,

可於圖書館細閱翻查.