破產聯盟

查看: 3261|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

分享一下我解左破後提早拎返MPF戶口d錢既經驗….

話說我喺今年既四月中已經解左破, 當時我喺呢到問過d  ching如果我剛剛解破,莫講話無法庭張解破令,我到宜家都無問外判拎張不反對通知書,申請提早拎返MPF供款會唔會比外判食左我筆錢。因為雖然我解左破,但我重欠外判幾千蚊,而嗰幾千蚊係我傾生活費前應還既欠款,佢地當然要我還埋嗰幾千蚊先肯比張不反對通知書過我,不過我最後都無還比佢地。
大約喺五月頭,我用永久離港既原因申請拎返MPF戶口d錢出黎,過程都唔複雜,只係因為我已經離開左香港,所以要去當地既律師行做宣誓比少少錢,郵寄返張applicationform同埋我既ID VisaAIA, 成個過程大約一個月,最初都幾担心外判會唔會玩野,又担心MPF嗰邊唔當我個spousevisa係永久離港既一種 (因為個spouse visaexpirydate), 不過到最後票已平安到手!所以喺到要多謝一下之前有比過意見既各位ching!!!

而我都唔打算問外判拎張不反對通知書lu, 因為對我來講, 我都唔喺香港生活,雖然外判話我一定要拎張通知書再申請埋解破令,咁程序上先叫完成解破。不過我知佢係老點我囉,佢只係想我還埋嗰幾千蚊比佢,所以如果佢唔再煩我,我都唔打算煩佢地啦,以後各行各路,永不再見。

評分

參與人數 2城市人氣 +100 城市金錢 +100 城市魁力 +70 城市權力 +10 收起 理由
301 + 50 + 50 感謝分享 !
温sir + 50 + 100 + 20 + 10 好!好!非常好!

查看全部評分

多謝分享
呢度嘅資料,就係靠大家經歷過後上嚟分享返!
多謝你嘅分享,祝你日後......一帆風順!順風順水!
我又唔明,係唔係申請 不反對通知書 一定要經外判呢?
可唔可以自己搞??
flypig 发表于 5-6-2013 11:17
我又唔明,係唔係申請 不反對通知書 一定要經外判呢?
可唔可以自己搞??

係! 一定要負責你個案嘅受托人, 發出“不反對”証明, 才能申請 解除破產証明書。
MPF即係咩來.....我檔案跟樓主相似....我下個月就夠4年完滿期....但我欠外判錢.一萬蚊多......可否拿解破令???
Ricky160 发表于 14-6-2013 00:33
MPF即係咩來.....我檔案跟樓主相似....我下個月就夠4年完滿期....但我欠外判錢.一萬蚊多......可否拿解破令 ...

下? MPF 咪即係強逼金咯
MPF即係咩來.....我檔案跟樓主相似....我下個月就夠4年完滿期....但我欠外判錢.一萬蚊多......可否拿解破令 ...

Mandatory Provident Fund

你重欠佢地錢的話, 睇怕都唔洗旨意拎到不反對通知書...
多謝分享 !!!
不反對通知書幾時通知主任頒出?
cskuok 发表于 30-6-2013 20:18
不反對通知書幾時通知主任頒出?

在夠期解破日子後,
隨時聯絡主任約取即可.

電聯可留言.