破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

向經驗人士求教

本人早前申請IVA,但近月爸爸失業,本人成為家中唯一收入來源
IVA係喺LXW氏 會計C度搞,手續費係分期交的,上個月我冇交手續費比佢,同佢講諗住轉老破
佢就話IVA已經幫你做晒野(開左債權人會,出左還款年息),點都要交埋餘下兩期手續費(大約11000)
然後再收我18000幫我搞破產,原本我詐加依同佢講話6月5號就會比晒兩筆錢佢喺佢度搞埋老破,
但係由於我家庭開支較大,6月5號前跟本連拎一舊去第二間搞老破既錢都冇,最快都要25號先有錢
而家間會計行話我25號有錢先破唔係問題,但我之前欠佢兩期手續費佢會比收數公司追我,噤姐係咩意思?
大家覺得佢會唔會真係比收數公司追我?
另外仲有一個問題,本人而家有全職工番緊,約12500一個月,由今個月起(5,6,7月)會出多2千幾蚊花紅
但我已報讀職訓局既進修班(唔洗比錢,每月仲有約8000津貼)7月22日入學,我會做埋七月就唔做(因有大假所以可以唔洗番足成個月),
問題1.由我申請入紙的第一天或第二天起可以申請停止追數嗎?
問題2.正式頒破產令要大約一個月時間,其後出糧戶口會被凍結,噤我7月出糧會被扣起嗎?
問題3.之後要讀3個月書,仲要傾生活費嗎?
又係 IVA 問題,得閒扒吓文睇睇,之前好多會員講過。

聽聞講(我無經驗),搞開 IVA 嘅,必須先取消 IVA 才可以轉搞老破,即係話手續費基本走唔甩。
佢哋揾唔揾收數公司追你,係佢哋嘅決定,我諗呢度無人可肯定答到你。但係追唔追到數係另一回事

問題1.由我申請入紙的第一天或第二天起可以申請停止追數嗎?
入紙後要有申請No.後,你嘅所有資產已經受破署監管,法例上你係唔可以私下還錢比人,即係追你都無用。但係,在正式頒令前,亦都無權禁止人哋追數!!
問題2.正式頒破產令要大約一個月時間,其後出糧戶口會被凍結,噤我7月出糧會被扣起嗎?
由申請至頒令約須個半月,如上所講,你嘅所有資產已經受破署監管,戶口會被凍結。
問題3.之後要讀3個月書,仲要傾生活費嗎?
不論做事或讀書!你都要生活嘛,當然要傾生活費啦!
明白,我就係諗住等佢自動幫我解除iva然後就去入紙搞破產
雖然估我自己估佢都未必搵收數追我,差佢約12000,佢又要比
多舊錢比人追,同埋佢都應該知到就算佢搵人追都真係收唔番
我搵第二間搞破產計埋佢條數都仲得,不過都係0.01%佢會燥燥地
搵人搞我
ckca9023 发表于 1-6-2013 02:33
明白,我就係諗住等佢自動幫我解除iva然後就去入紙搞破產
雖然估我自己估佢都未必搵收數追我,差佢約12000 ...

我識人以前做過收數.
運作如下:
1 佢可以做大全港大部份銀行的生意
2 佢地應該係收到先分帳.所以你係有機會俾人追
噤C HING你你覺得佢會唔會追我
ckca9023 发表于 3-6-2013 12:21

噤C HING你你覺得佢會唔追你嗎 ?

呢d所謂"會計","中介","顧問"....巧立名目,
兩頭蛇,
你有錢既...就幫你IVA,或一筆清,
無錢既...就幫你申破.....
申請時梗係同你講手續費可慢慢來還,
好了,
一申辦好,
反轉豬肚....
就同收數公司無異.

追梗,
"收數公司"咪又係佢自己,
俾唔俾你決定.

ckca9023 发表于 3-6-2013 12:21

你點都要有心理準備會有追數找你。
打去你家中同公司。
斯文D就係咁。