破產聯盟

查看: 17726|回復: 169
打印 上一主題 下一主題

吹貓經

養貓知識大全1 g7 M$ v4 ?: M7 ~* a% f/ u) U
養貓知識
3 t( k( f+ r0 Q# s( `
1 q3 y: u" s# o. ~' e+ t; A3 B4 z% H每當我打開家門,就可以看見牠端坐在門口等我回來。有時候,工作太忙而忘了抱抱牠,牠就會在我腳旁跟進跟出,發出抗議的叫聲,像在說:「喂,妳好像很久沒抱我囉……」但是,只要我將牠抱起來,摸摸牠的頭,牠就會心滿意足的閉上眼睛,露出前嫌盡釋的模樣。這個「牠」,就是我們家中養的貓。我想,雖然養貓會讓人失去一些自由,增添一些責任,但擁有這樣一個貼心的友伴跟你分享生活中的喜怒哀樂,這點付出實在不算什麼,不是嗎? $ N. `! b4 B- i& m

3 w1 S$ V, `# I# E" F4 \4 e0 l不過,在你成為貓主之前,建議你先思考以下三個問題: ' Y9 Q4 N6 X: q' r2 d4 ^1 i7 Z% `
1. 你能夠提供貓咪所需的空間環境,也不會負擔不起養貓的開支嗎?
! ]1 b% J  w; T7 c+ o3 V) ?# i2. 每隻貓咪的平均壽命為15到20歲。你能夠一旦開始養貓就堅持到底,細心照顧牠的一生嗎? 9 B9 C/ l' G1 k% H, S2 P" ?
3. 同住的家人都能夠接受養貓這件事,也願意一起照料貓咪嗎?
% l9 P( Z  j# ~

- F9 X2 q& @& i8 M! {+ q

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
安妮小姐( s7 G4 f) s5 T" r2 [4 X: D3 R( t
妳隻 i cat 逃走了
( [1 U# I! Y; C快快捉番
安妮小姐& {% P6 s0 w" x
5 _0 }0 n" V' `7 M% _2 k快快捉番
0 u& s: `* g" a& T3 h, a6 |* wman152 發表於 2011-10-10 21:44

; v4 M, V# J' e: DI CAT 蘋果新產品?
嘩, 師兄咁快開 吹貓thread 哈哈
; r0 e. y* }/ H我家養一隻最長16年, 不過, 係我細個既時候了!   6 [' r1 e) ^" q' B' L. H3 ~

3 _, i1 _! H$ g/ o
' ]4 u/ X4 E+ P, U$ S/ f* l
養貓知識大全
, p3 X) K6 K: L養貓知識
* G; i8 h8 C  s" _% t
6 ?) ?1 d- V2 M: F* U' o每當我打開家門,就可以看見牠端坐在門口等我回來。有時候,工作太忙而忘了抱抱牠,牠就會在我腳旁跟進跟出,發出抗議的叫聲,像在說:「喂,妳好像很久沒抱我囉……」但是,只要我將牠抱起 ...
% |( K& o5 w) {0 Z3 l1 c4 Mwahtung 發表於 2011-10-10 21:23
嘩, 師兄咁快開 吹貓thread 哈哈
" N6 v4 P2 Q4 j我家養一隻最長16年, 不過, 係我細個既時候了!   ' i% H& f) A( C9 z# `: L
( N$ g" H* r# M+ h: g0 s; n) h/ y' P
+ s  i, s8 g+ x# i* ^/ w/ E

2 k# o* _% R/ p& V1 [; ?  K% \4 A8 vsmallcat 發表於 2011-10-10 21:47
0 C* m. Y+ _' z
有無睇到第三幅貓貓相,係咪好似你頭像的貓貓
係wor, 哈哈, 似 8 h  k7 D5 O! e

$ E5 w. K1 G% e5 e, j! x
有無睇到第三幅貓貓相,係咪好似你頭像的貓貓
( G  S. E' r% `wahtung 發表於 2011-10-10 21:49
係wor, 哈哈, 似
. l" S3 P$ w8 O3 U1 @! q
& C: n; f" i6 Z9 @3 n5 S' z6 K
7 K/ D: T/ I6 ?7 w& r. qsmallcat 發表於 2011-10-10 21:51
1 f7 d, ^5 E/ Z8 K, S) v% P! S
所以我咪以為大眼仔都走咗嚟呢度囉
I CAT 蘋果新產品? 9 t' R* [) B& B% n
wahtung 發表於 2011-10-10 21:46

0 @: x0 D7 v- W1 \" T+ k* V: J4 J7 J  |4 H
吓 ,你唔知靚女會員安妮小姐養隻貓 ,叫做 I cat 咩 ?5 h: @. e3 t% a2 M' a9 o
2 C& c" A0 F* [$ c1 p0 z
同你幅相隻貓差不多
吓 ,你唔知靚女會員安妮小姐養隻貓 ,叫做 I cat 咩 ?
) x, S! X" K# `6 E1 E# Y" p
9 g5 T/ W1 @% c% u, D1 y同你幅相隻貓差不多$ k3 U& k$ R5 Y4 k5 t& X- v
man152 發表於 2011-10-10 21:59
+ b6 K  e. q0 y  ^0 V
哦,走漏眼TIM 係咪呢隻貓呀

本帖子中包含更多資源

x
師兄, 你兩隻貓會唔會開片?  
" l2 l" ~, V/ A1 @8 Q) J3 ^1 V2 s1 l. |' B3 m- }" z2 A) i

, d3 f/ v8 \  K/ G& R9 [
哦,走漏眼TIM 係咪呢隻貓呀. \9 ?4 |$ M9 g9 ^% H( q
wahtung 發表於 2011-10-10 22:07
師兄, 你兩隻貓會唔會開片?  
" j* E9 s% ]. i
! V6 Q) _6 B. J* M& }6 L' h( S8 _. |" b2 S5 L. `

$ y+ q' R6 A" \: y$ W# ~& A+ csmallcat 發表於 2011-10-10 22:10
7 v# ?" b; w9 r5 M8 b0 z0 J% K9 A. ]
細果隻成日蝦大果隻
咦?吹貓水………吹水貓??會唔會講金絲貓!?
# \7 h. `9 q# e0 W) ]! ?哈哈~~~好!你地加油!如果講得好,有人支持,我開一版比你哋專講貓!哈哈……但首要條件係吸引到“安妮”入返嚟呢邊
咦?吹貓水………吹水貓??會唔會講金絲貓!? # A3 ~6 T2 H. g! \5 _" x
哈哈~~~好!你地加油!如果講得好,有人支持,我開一版比你哋專講貓!哈哈……但首要條件係吸引到“安妮”入返嚟呢邊 ...8 x" P3 F( ]7 }( Y" P8 }8 p% k2 G
温sir 發表於 2011-10-10 22:18
' ~  @! [! g, G, J- g
温SIR,我已出動自己私家貓引〈安妮〉入嚟,希望得啦

本帖子中包含更多資源

x
啊, 溫sir, 安妮大小姐 要有貓才入來架?
3 n6 v8 }8 F- a' ^* n5 x$ @& T# o# i3 ?: A! l3 l
$ e* U/ K1 ~6 P7 b
咦?吹貓水………吹水貓??會唔會講金絲貓!?
8 c+ j5 @: f; I  ?哈哈~~~好!你地加油!如果講得好,有人支持,我開一版比你哋專講貓!哈哈……但首要條件係吸引到“安妮”入返嚟呢邊 ...
) _1 Z$ ?7 G6 b3 Y/ E# }5 {温sir 發表於 2011-10-10 22:18
兩隻貓通常有機會開小片 2 e& o8 `* b0 K4 ]4 g6 o& Y3 A

5 |' x+ `: i4 }' j/ {- A! p! o" X0 W/ y
4 @2 }" g8 l) Q' d% w( s
細果隻成日蝦大果隻
3 N! V8 T1 s- g, I* q5 iwahtung 發表於 2011-10-10 22:11
兩隻貓通常有機會開小片 : p' \* e: U9 F" `" ~: h- E: C

& \; y$ \% [+ z7 K" q. N6 r( c0 Y( k& R$ Z, i3 X' U! s: B5 K+ l

" R* R1 Q; g+ f. p9 d6 y$ Wsmallcat 發表於 2011-10-10 22:25
& |# k6 y  E" e6 Z% P
小小啦,推撞吓咁啫,無話楂刀攞棍
咦?吹貓水………吹水貓??會唔會講金絲貓!? 3 Y; s" |2 r" A9 T0 O8 {0 m
哈哈~~~好!你地加油!如果講得好,有人支持,我開一版比你哋專講貓!哈哈……但首要條件係吸引到“安妮”入返嚟呢邊 ...
! C* S1 D- h: ]9 R0 \温sir 發表於 2011-10-10 22:18
4 H) Y- B+ T0 J
哈哈 比你引到啦 好野 有貓貓專頁
温SIR,我已出動自己私家貓引〈安妮〉入嚟,希望得啦* x6 g: _6 Z- L) c
wahtung 發表於 2011-10-10 22:21

1 Y: u( M; @6 k/ @9 F3 [* l; D嘩 好得意既大眼貓咪 佢叫咩名呀???
啊, 溫sir, 安妮大小姐 要有貓才入來架? 1 y5 S7 U8 F! G, }
* `; N, \. `* U3 A' y% i

3 Q# I( {$ o: g$ Y# f; o- L1 `& O+ V3 z  [# @' u' V! x* v# o
smallcat 發表於 2011-10-10 22:24

: T4 s! p, O" H9 ?% }0 W8 j/ J我平時都有黎 但好小係度留言  
安妮小姐9 i- p% R, @1 W* s1 x6 X
2 q- I4 _; f8 P' D* v. Z/ S) L快快捉番
& h! r; [# r6 |8 G  ?9 y! W* G9 Aman152 發表於 2011-10-10 21:44
4 B+ p9 f  u/ k% Q5 A3 ?

( v4 u! |6 H+ `, D7 e7 Z6 _
" E+ G. @- U- d7 \5 l( u1 C- Y( I) L
0 C5 A- h; r' E* u5 ]. |; E+ @2 F% S! ?8 M' N
我隻i仔一直陪伴在我左右 佢不會走啦