破產聯盟

查看: 2405|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

七月二十X日在金鐘破處內舉行債權人大會

擔心....於七月二十X日在金鐘破處內舉行債權人大會.本人在四月二十X日頒令,今天終於收到信要開債權人大會,但不是在外判律師樓開的嗎????我已看了很多例子,但沒有一位哥哥姐姐有相同例子. 補充:本人已婚,有一居屋和太太聯名的,但仍要供款給銀行,但現已分居,由太太獨供..有一兒子和供養媽媽,現本人和兒子已搬開居住,月入大概15XXX元,已報支出1XXXX.問.現在是否有債權人堤出反對,還是有其它問題,不是有債權人堤出反對要外判律師樓開的嗎?為什麼會在金鐘破處內舉行債權人大會....信內說'你必須出席,並須授訊問及提供資料,否則即屬藐視法庭罪'請問各位大我應該怎樣做,要帶什麼文件.不勝感激

原帖由 fishlap6 於 2009-7-20 19:20 發表
擔心....於七月二十X日在金鐘破處內舉行債權人大會.本人在四月二十X日頒令,今天終於收到信要開債權人大會,但不是在外判律師樓開的嗎????我已看了很多例子,但沒有一位哥哥姐姐有相同例子. 補充:本人已婚,有一居屋和 ...

到時破處d職員會話比你知邊間債權人堤出反對~佢地既代表律師亦會出席~~到時簽份文件話你同意左比判律師樓handle個 case~~~代表律師職員就會問你一d問題~~~跟住叫你返去等tel~~再約你上律師樓傾~~~起碼等半年

唔該哂妳呀,乜唔係話直接交比外判律師樓的嗎?請問妳是否都要上金鐘破處內舉行債權人大會及簽份文件
原帖由 fishlap6 於 2009-7-20 20:24 發表
唔該哂妳呀,乜唔係話直接交比外判律師樓的嗎?請問妳是否都要上金鐘破處內舉行債權人大會及簽份文件

如果無債權人反對就直接由破產官handle~~有債權人反對就會交比外判律師樓~~~唔係個個都會直接交比外判律師~~~~我上星期先去完債權人大會及簽份文件~~~依家等佢地contact 我~~
明白哂,真係感激解答,依家個心都定D
原帖由 fishlap6 於 2009-7-20 20:47 發表
明白哂,真係感激解答,依家個心都定D

唔洗客氣~~~~我明白你既心情~~~~~~~
我都係金鐘開大會..開咗會後...律師一個月內就搵我喇..
都唔知點解咁快?...過多幾日要上去傾生活費用!...擔心
原帖由 可樂 於 2009-7-20 23:05 發表
我都係金鐘開大會..開咗會後...律師一個月內就搵我喇..
都唔知點解咁快?...過多幾日要上去傾生活費用!...擔心

快d傾咪仲好~~~~起碼知道自己每個月要還幾多錢~~~~我都唔知要等幾耐~~~~我每個月仲要儲定d錢預要比返佢~~~~
我都想快D開咗會後,傾好生活費用...咁先係好,唔駛成日擔心,祝您順利~@~
原帖由 japanesegirl 於 2009-7-20 20:31 發表

如果無債權人反對就直接由破產官handle~~有債權人反對就會交比外判律師樓~~~唔係個個都會直接交比外判律師~~~~我上星期先去完債權人大會及簽份文件~~~依家等佢地contact 我~~ ...

想問聲...係咪比外判律師就一定係要開債權人會議呢......我頒令後係交文件比外判律師ga~~~~
原帖由 hikaru 於 2009-7-21 21:50 發表

想問聲...係咪比外判律師就一定係要開債權人會議呢......我頒令後係交文件比外判律師ga~~~~

係呀~~開得債權人會議就肯定比左外判律師handle~~~~~~你只不過係交文件姐~~~~~~~~~
原帖由 japanesegirl 於 2009-7-21 21:54 發表

係呀~~開得債權人會議就肯定比左外判律師handle~~~~~~你只不過係交文件姐~~~~~~~~~

咁....並不等於要開債權人會議~~~??
原帖由 hikaru 於 2009-7-21 22:26 發表

咁....並不等於要開債權人會議~~~??

你等下~~~~~~~如果無債權人反對你~~~~破產主任會直接同你傾
原帖由 japanesegirl 於 2009-7-21 22:29 發表

你等下~~~~~~~如果無債權人反對你~~~~破產主任會直接同你傾

OKOK....唔該晒呀~~