破產聯盟

查看: 5238|回復: 45
打印 上一主題 下一主題

****緊急報告***** 新人要留意!!!!

原本諗住生活費都傾好就雨過天睛啦,㸃知今日公司HR揾我,原來我間外判寄左到刲信比我公司,内容係話我何時已破了,佢地係債權受托人,根據法例……,現在公司每月可照常出糧比我,但所有花红,双糧,補償,等金錢必須存入指定户口内(即是我每月上缴的户口)。唉~~還以為可以不讓公司知,但現在都是穿了煲!
mickey7100 发表于 27-3-2013 09:52
所以我選擇一開始已同老細講咗,麻煩小好多.

最重要係睇老細個爲人!唔係個個都講得!好似我個老細唉,全公司嘅人見到佢好似見到虎咁,點講!
andrewhome 发表于 28-3-2013 09:53
其實講左都有問題呀!! 如果公司生意唔好要cut人, 第一個實找你, 因為抄你你一定唔接受, 而回返張離職信比 ...

結果都未必係咁,睇吓夾唔夾啫
mickey7100 发表于 27-3-2013 09:52

其實講左都有問題呀!! 如果公司生意唔好要cut人, 第一個實找你, 因為抄你你一定唔接受, 而回返張離職信比佢, 變相佢咩都唔洗比就cut左你...
andrewhome 发表于 11-3-2013 09:38
重有可以同公司開心見誠講, 同公司講要求減薪至唔洗比老外為止, 依d叫你不仁我不義, 益公司都唔益老外!! ...

仁 同 義 刀 吾 可 以 形 容 我 地 同 老 外 , 祇 有 敵 意
andrewhome 发表于 11-3-2013 09:38
重有可以同公司開心見誠講, 同公司講要求減薪至唔洗比老外為止, 依d叫你不仁我不義, 益公司都唔益老外!! ...

可以試下,但佢要搵定下份工,全公司都知你破產,叫人點面對?
有後路保老強,方為上策.(我認為)

不過轉工減薪,相對生活亦可能要減.
life22 发表于 9-3-2013 18:20
如通知公司,我會主動同老細商量是否俾繼續做,如唔俾將主動離職,唔要長期服務金,保住老強! ...

呢招真係攬住死,如有其他選擇都唔好用.
重有可以同公司開心見誠講, 同公司講要求減薪至唔洗比老外為止, 依d叫你不仁我不義, 益公司都唔益老外!!
如通知公司,我會主動同老細商量是否俾繼續做,如唔俾將主動離職,唔要長期服務金,保住老強!
之前睇過哋舊post有哋外判等到第四年先通知僱主,這招仲毒,等你做滿五年先玩嘢!
破咗唯有做好本份,今日唔知聽日事,要來嘅始終都會來!擔心都無用,不如放開懷抱!順其自然!見招拆招!

唔係丫嘛....好Q驚呀 (睇完你個CASE)
比錢咪比錢囉 , 攪咩要通知僱主架 ???
做多過5年被炒、公司要俾長期服務金。呢樣係無得傾。2年果種係遣散、只有公司裁員或結業先有得賠。
細公司可能無乜所謂、但大公司一般唔會唔俾長期服務金。因為公司可以係強積金裏面攞返公司供款用黎賠錢。
5%x12個月=60%, 月薪2/3約66%, 如果你強積金有錢賺、公司可能個6%差額都慳返。
但佢唔俾長期服務金、會有被告風險。

唯一係同公司傾傾、當自動辭職去保留返強積金。
wahtung 发表于 8-3-2013 00:23
我都唔係好明,睇咗呢個POST咁耐,個外判咁搞你有乜著數???假設性不幸真係老炒,都係補一個月,除非你 ...

唔係嫁、做多過5年被炒就有長期服務金、除非僱員有嚴重錯誤。
wahtung 发表于 8-3-2013 12:17
呢樣嘢好具爭議性,問題是員工和公司合約點簽啫,但如公司結業或縮減人手而裁員,遣散費就要比,而被炒真係好 ...

係呀!一般公司都係一個月通知就算,但係如果能証明,公司炒你後,你原來職位再無補充人手或已取消相關職級。
咁係可以算作"公司裁員"理由,向勞工處申訴嘅。
温sir 发表于 8-3-2013 11:45
東哥,如果在同一公司連續工作滿二年或以上,除非你犯嚴重錯誤,否則公司炒你係要補"長期服務金"嘅。(更正 ...

呢樣嘢好具爭議性,問題是員工和公司合約點簽啫,但如公司結業或縮減人手而裁員,遣散費就要比,而被炒真係好具爭議性,我都問過一位做人事部經理朋友,佢都話除非公司仲有舊公積金的存在,否則都係補償一個月薪金就關仁,關鍵都係僱主同僱員合約內容是點樣啫
温sir 发表于 8-3-2013 12:01
Sorry!我搞錯咗!

遣 散 費  ﹕僱 員 按 連 續 性 合 約 受 僱 不 少 於 2 4 個 月

正確
dopod123 发表于 8-3-2013 11:55
幾時改?

Sorry!我搞錯咗!

遣 散 費  ﹕僱 員 按 連 續 性 合 約 受 僱 不 少 於 2 4 個 月
長 期 服 務 金 ﹕僱 員 按連 續 性 合 約 受 僱 滿 5 年

温sir 发表于 8-3-2013 11:54
係 2 年!

幾時改?
dopod123 发表于 8-3-2013 11:51
唔係5年咩

2 年!
(更正 : 錯......5 )