破產聯盟

查看: 17718|回復: 169
打印 上一主題 下一主題

吹貓經

養貓知識大全" U" C. ?' V- N- N
養貓知識 % R1 X& q" P1 t  `

* E& x" f/ a% w# c2 z" [& J5 ~. A8 B每當我打開家門,就可以看見牠端坐在門口等我回來。有時候,工作太忙而忘了抱抱牠,牠就會在我腳旁跟進跟出,發出抗議的叫聲,像在說:「喂,妳好像很久沒抱我囉……」但是,只要我將牠抱起來,摸摸牠的頭,牠就會心滿意足的閉上眼睛,露出前嫌盡釋的模樣。這個「牠」,就是我們家中養的貓。我想,雖然養貓會讓人失去一些自由,增添一些責任,但擁有這樣一個貼心的友伴跟你分享生活中的喜怒哀樂,這點付出實在不算什麼,不是嗎? ( ?; T! V' \( U+ o: Z1 G0 r
4 \. M6 w2 U# B7 d2 f
不過,在你成為貓主之前,建議你先思考以下三個問題: " a0 s- ~6 g4 Y5 U( L; c  K
1. 你能夠提供貓咪所需的空間環境,也不會負擔不起養貓的開支嗎? . P/ S  c: a8 ]0 Y; o& l8 X9 \
2. 每隻貓咪的平均壽命為15到20歲。你能夠一旦開始養貓就堅持到底,細心照顧牠的一生嗎?
0 A7 \4 [, n! h- f4 n3 U3. 同住的家人都能夠接受養貓這件事,也願意一起照料貓咪嗎?

. ^0 }6 W, w8 h2 ], P+ X3 x
( o) i+ c1 L' j( d& [

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
安妮小姐' [4 K0 a; }3 D" V% k; T
妳隻 i cat 逃走了6 g& U, W; r' H
快快捉番
安妮小姐
) b6 R  S/ Q2 ^: @妳隻 i cat 逃走了
  h' a" `3 U" W- i快快捉番
8 E9 g6 f& {' E# H. p$ [  ?9 xman152 發表於 2011-10-10 21:44
' `, w! ]" X- Z2 R: y
I CAT 蘋果新產品?
嘩, 師兄咁快開 吹貓thread 哈哈0 i$ Y) ?, k9 n% h  R& T% z
我家養一隻最長16年, 不過, 係我細個既時候了!   
: N4 O: i6 T  i, h  F1 f$ a
# Z' M$ |- a+ i
. }- p: v  d. {- T' i
養貓知識大全
$ B9 Q7 m# L  M0 I9 H0 L2 Z% M養貓知識 " E0 G' c' |5 g, O! L  k) M
/ x8 j3 |2 h' @0 l/ [
每當我打開家門,就可以看見牠端坐在門口等我回來。有時候,工作太忙而忘了抱抱牠,牠就會在我腳旁跟進跟出,發出抗議的叫聲,像在說:「喂,妳好像很久沒抱我囉……」但是,只要我將牠抱起 ...0 H# U9 X" u, T, H$ `6 S# ?9 \
wahtung 發表於 2011-10-10 21:23
嘩, 師兄咁快開 吹貓thread 哈哈
9 W% `8 V; v3 y* ?) F" Q! s; A我家養一隻最長16年, 不過, 係我細個既時候了!   
8 |( j# B2 N# N: s: K; n, w7 v0 y0 D: n1 s  c5 C$ B. e# J) o
1 `% z  \/ m, a9 |: A" d

1 @/ Y! k0 D7 ~$ L5 ssmallcat 發表於 2011-10-10 21:47
2 n5 d0 a1 Y% j5 R+ m$ U, D, N
有無睇到第三幅貓貓相,係咪好似你頭像的貓貓
係wor, 哈哈, 似
- p# e+ N1 B% Y8 T4 P+ s
" h$ F, ^; E! y* I( J
有無睇到第三幅貓貓相,係咪好似你頭像的貓貓
2 I2 @1 }/ m% `8 ewahtung 發表於 2011-10-10 21:49
係wor, 哈哈, 似
& V( D; T7 }0 w' G
' Q/ p! Y( f4 B# }
# v1 K& S& ~! T/ j) l! lsmallcat 發表於 2011-10-10 21:51
+ }, n. r7 T; _7 m. o+ H
所以我咪以為大眼仔都走咗嚟呢度囉
I CAT 蘋果新產品?
% U2 l- ]* x$ q' O( ywahtung 發表於 2011-10-10 21:46
1 C9 D+ E. l9 U: t" O: w0 E
# H% u9 q6 _" W( h* J" z) Z9 s/ ]
吓 ,你唔知靚女會員安妮小姐養隻貓 ,叫做 I cat 咩 ?
7 I, c1 L7 A- P. Q( q" C
- V+ E. X3 d' q  H& {# v4 X' d5 o同你幅相隻貓差不多
吓 ,你唔知靚女會員安妮小姐養隻貓 ,叫做 I cat 咩 ?
" C# W1 }; g  H2 l0 R& a) q' y( Y- a2 E- M' c" y* }
同你幅相隻貓差不多
- A+ D/ w/ S: @* N0 Gman152 發表於 2011-10-10 21:59
8 {+ V' n4 w; l. E5 C
哦,走漏眼TIM 係咪呢隻貓呀

本帖子中包含更多資源

x
師兄, 你兩隻貓會唔會開片?   2 X  W% e* P1 ?. d/ j6 I5 b9 _
  B9 g7 ?- T* g& z/ o

- ]+ y/ G! i$ K( o' F' K0 X
哦,走漏眼TIM 係咪呢隻貓呀
. j' M7 X& J# J( p/ L7 ^) O! Nwahtung 發表於 2011-10-10 22:07
師兄, 你兩隻貓會唔會開片?   3 _& S+ Z8 [4 o* _& B+ s6 U, `

0 Q2 b# a4 d2 \  Q* u8 B' H) e5 z. S+ w2 m# ?
0 |5 F, i- v, E2 q+ o2 B
smallcat 發表於 2011-10-10 22:10
8 d6 ]6 k9 H: c4 \8 b8 \
細果隻成日蝦大果隻
咦?吹貓水………吹水貓??會唔會講金絲貓!?
# N. g( o, V2 @" n0 [3 p哈哈~~~好!你地加油!如果講得好,有人支持,我開一版比你哋專講貓!哈哈……但首要條件係吸引到“安妮”入返嚟呢邊
本帖最後由 wahtung 於 2011-10-10 22:23 編輯 . y4 r& m8 O' b* c, c
9 L/ e) e( y! }( ^哈哈~~~好!你地加油!如果講得好,有人支持,我開一版比你哋專講貓!哈哈……但首要條件係吸引到“安妮”入返嚟呢邊 ...
) @0 G7 |! R6 O9 @; u7 y. _; a温sir 發表於 2011-10-10 22:18

+ j3 j9 I  T1 n9 v; @温SIR,我已出動自己私家貓引〈安妮〉入嚟,希望得啦

本帖子中包含更多資源

x
啊, 溫sir, 安妮大小姐 要有貓才入來架?
( m! |. S( c5 x: r. `
+ E" ^# C3 H- L
7 @4 t# C; S# [) p$ n
+ \3 a( p* [' Y4 ^! u4 A5 z. J哈哈~~~好!你地加油!如果講得好,有人支持,我開一版比你哋專講貓!哈哈……但首要條件係吸引到“安妮”入返嚟呢邊 ...
$ U$ t' h+ X! F6 q. A温sir 發表於 2011-10-10 22:18
兩隻貓通常有機會開小片
- f8 ^% h" `3 W: N6 [4 q  s* k9 ^9 i8 A4 {

E* \0 W; O+ ~6 N) f+ n# O9 u2 `
細果隻成日蝦大果隻
- s' l1 f6 Y) X& S1 Z: ~wahtung 發表於 2011-10-10 22:11
兩隻貓通常有機會開小片
/ u6 A2 v7 z8 d; @" v+ j% c6 w  t
! w0 e: A' `( l8 U8 e  I% S, N$ m$ s+ Q, q2 W! ^, ^0 a
3 u6 Q3 r- J$ |6 l& H$ s
smallcat 發表於 2011-10-10 22:25
. ]; u) e7 g% G8 P4 |; |
小小啦,推撞吓咁啫,無話楂刀攞棍
咦?吹貓水………吹水貓??會唔會講金絲貓!? + ]& v* A: V1 W
哈哈~~~好!你地加油!如果講得好,有人支持,我開一版比你哋專講貓!哈哈……但首要條件係吸引到“安妮”入返嚟呢邊 ...
, n  Q# P6 M# {3 {温sir 發表於 2011-10-10 22:18
) L& u) X* Y. v: ^% _
哈哈 比你引到啦 好野 有貓貓專頁
温SIR,我已出動自己私家貓引〈安妮〉入嚟,希望得啦! ^$ ~. p; G/ b, e
wahtung 發表於 2011-10-10 22:21

7 ^7 M/ D+ \" U: u5 G5 e3 ?2 n嘩 好得意既大眼貓咪 佢叫咩名呀???
啊, 溫sir, 安妮大小姐 要有貓才入來架?
  U6 M" }$ z7 R8 r/ H# N( t) t% n, [' O6 c1 w6 p* j6 F) \
5 P1 p& h/ |/ i5 R
" d: O0 n  D) z; N8 S8 ]( V
smallcat 發表於 2011-10-10 22:24

0 h. a3 i, |1 e我平時都有黎 但好小係度留言  
安妮小姐, V! e- f/ l! F: \* F
妳隻 i cat 逃走了% T: ?- q' i  `! e. N0 J; R
快快捉番
2 Y/ D* A2 U, x1 P. |man152 發表於 2011-10-10 21:44
" D3 z% o7 h* L7 I- W
$ U7 g  ]& S# Y0 \+ S  u0 Q

1 M7 I* O! @7 C; @/ P; a1 ~! b# e' I" z
& ~0 X  u* s; \: L. p
我隻i仔一直陪伴在我左右 佢不會走啦