破產聯盟

查看: 4145|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

房署問題

本人已破產兩年 ,但因為住公屋, 又沒有工作幾年 ,  所以房署要接見, 本身和媽媽居住 ,她是不知道我破產的, 想請問如果去見房署, 他們會否知道我是破產人士? 我不能被媽媽知道 ,因為不想令到她擔心, 我可否不告訴房署我是破產人士? 如果房署 需要我銀行資料 ,我答他們完全沒有, 那麼會否令房署懷疑追問之下知道我是破產人士? 謝謝大家解答☺
推薦
Chloe 發表於 16-4-2017 19:40
我順便講個好蠢嘅故事畀你地聽呀, 今年報了年報, 常常看見師兄師姐們話用掛號一定不會說收不到, 又說跟 ...

你真係完全唔掂。

佢寸你?

咁佢會死得好慘!

我直情會要求接見佢上司,並且立即入信。
回復 支持 1 反對 0

我順便講個好蠢嘅故事畀你地聽呀, 今年報了年報, 常常看見師兄師姐們話用掛號一定不會說收不到, 又說跟 ...

我又講個古仔你聽.
N年前深夜(1-2AM) ,我同個FD 係九龍城飲完酒行番佢屋企.
點知俾兩個差佬查ID CARD.仲出言不遜.問你地做咩工作.
我個FD 話:無野做.
差佬話:好人好姐無工番,咁夜仲出黎咩事.

我笑笑口話:當然無工番喇.佢移民批左.辭左職好快走喇.

我再對FD 笑下:快D 拎ID CARD 喇.人地地工作黎,要交功課姐.
查完走前,FD 同我講(不過佢地聽到): 半夜3更係度查人,都係打份工.大家體諒下喇.

兩個差佬由寸77,到聽到移民,到最後面色大變呀!!!

NG....出信俾破署,應該列明 申破人編號.至於換主任,破署內部問題.唔關你事.

其實奚唔奚落,幾主觀下.你過半日去追問主任,我就咁諗,人地忙到死.得閒收你呢D 無厘頭電話追問,
有情緒唔出奇.你最好唔好將呢D 事放係心. 體諒下主任喇.
至於CONTACT 主任出外.CHLOE, 你有無30歲.面皮真係幾薄下.
以我所知,黎手FAX 份野俾主任破署就完喇.你估主任好得閒,真係跟單野咩!!!
佢轉頭當無件事喇.... 如果下次你無FORM, 上黎我俾份你喇.
樓主點解會認為你唔做野所以被人召見?

我所知呢樣一定唔會!
1. 政府唔可以馮自已想象去查人。呢個係刑事。

咁有乜機會呢?
1. 你犯左其他事,例如報有 19 個人住,但係得一個
2. 有人金手指話你呢樣,個樣咁

我識N個人,完全無做野,無人因為呢樣野見佢!

一係你被人抽中!做 audit
最後房署找你乜事

要勇敢呀!唔好覺得自己冇曬尊嚴!捱多2年就有新的開始!
我順便講個好蠢嘅故事畀你地聽呀, 今年報了年報, 常常看見師兄師姐們話用掛號一定不會說收不到, 又說跟主任會好好多, 今年是第二年遞交年報, 原來主任每年都會不同的, 我掛號信寫了上年主任的名字收, 亦不知道每年都會不同主任,所以今年的主任出了信說收不到年報, 那麼我打去破處問發生咩事? 那 receptionist 幫我 transfer去新主任的電話, 第一次我問他,他是很好的態度,並留了直線電話給我, 那時我好慶幸有個那麼好的主任跟我, 當我fax完年報給那主任的時候, 過了半天我打去問 是否收到? 他就180度的轉變 地串我地奚落我, 原來破產真是不可以有尊嚴的, 家人本想暑假資助我去旅行,我真是不想再接觸那個無良的主任, 所以我決定不去了, 或者我真是面皮太薄了, 我為了 已哭了幾次, 千祈唔好鬧我太懦弱呀
Wahtung 你講得完全正確, 我擔心房署要我畀銀行資料, 或問我更多
房署是唔知你破產身份的
相信樓主戶主是佢媽媽,房署如見一定會見戶主的,因文件上是要戶主簽名,是否要交兩年一度的住戶入息及資產檢討表格?
吾該晒flypig呀
其實破署與房署係兩個部門,資料唔會咁易可以調黎調去。所以,呢d 野自己嚇自己多。如果我係你,黎手call 房署問咩事,有需要就講明1 已破,無戶口,無工作2 此係私隱,屋企人都唔知,務請對方必須守密。 基本上,我睇唔到有咩值得擔心
又想請問,我前兩年房署張form無寫有人資助,我要否填寫番少少有人資助?
Chloe 發表於 16-4-2017 10:42
其實最主要 層樓是媽媽做户主, 所以每次見房署, 佢一定跟住我去的, 我 忘記去什麼地方, 好像是銀行,  ...

你CALL 房署先,睇佢點講.
銀行講法yes and no. 我唔like, 即寸佢都得.
所謂公開,係點先?? 如果指 要查一定查到,無問題.
如果指周圍唱,我就要見佢經理,甚至搵私隱專員問下.
要職員即場澄清都仲可以.
其實最主要 層樓是媽媽做户主, 所以每次見房署, 佢一定跟住我去的, 我 忘記去什麼地方, 好像是銀行, 他們大大聲聲說我破產, 還說破產是一定要公開, 當時真想喊
不如你call 房署睇下咩料先。有需要就事先通知佢老破呢單野。無需要就唔理喇
先打俾房署要求保密得唔得?

樓主咩話左細佬交租囉
你去完番黎佢都未知喇