破產聯盟

查看: 6382|回復: 39
打印 上一主題 下一主題

我真係蠢到想死

首先感謝各師兄賜教,現有數問題請教。
本人5人家庭,爸爸,老婆,兩個小朋友,的士司機,爸爸退休,太太全職主婦。
1. 欠 東亞$65萬 (半年前借)
2. DBS 10 萬 (兩星期前借)
3. 匯豐,渣打,建行各一萬五卡數。

本來好地地就咁破產咩事都無,點知被自稱律師樓師爺協助申請破產,叫我借多DBS10 萬用先破,但要收我6萬費用並承諾可以安全將保單轉名,不
用充公還債。
但我蠢到信佢而真係照做,我只得佢開既手寫簡單收據,身份證號碼,住址,律師樓入職信(後來問律師樓先知已離職)。而家佢已失蹤。現在我還 min pay 都吃力。可能要立即破產,

請問
1. 是否立即報警?
2.會否被告資產轉移?
3. 又或者要頂多幾耐時間先破產就可以好d?
4. 仲可以用碌卡買野嗎?
超級煩惱,真想死。。。
欲哭無淚,跪求賜教。。。
借10萬 6萬比左律師樓, 咁都算轉移? 仲有4萬呢?
簡單D,如果我無水頂幾個月:
1 報警
2 睇下要準備咩文件
3 去志願機構明X/東X 叫佢地幫手
4 自己搞

如果有水頂幾個月
1 報警
2 搵律師

至於申破要準備咩,以下:
http://hkiva.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=82
會員破產流程 (2013年 12 月)
所以有律師係咪一定好d, ? (唔係3性)其他律師接(可以即破)得係咪多數無事?
其實唔係想悭唔悭揾律師既問題,而係最擔心最後比人告
flypig 發表於 18-11-2015 12:10
車!!! 如果係俊男大隻仔,應該都有 本版美女 代勞架

邊個先???

有G姐.有B姐喎
樓主,我無睇真.如果你唔係做開文職,都係俾錢幫趁律師喇.
做開文員,秘書個d,填 form 係工作一部份.當然容易好多.
楂開車,如果唔慣,可能會有錯漏.

如果你急住要破.又唔搵律師,只有搵志願團體明x/東x 幫手喇.
ken2542de 發表於 18-11-2015 12:08
人地講左係的士司機.有老婆架

樓主自己搞喇!!

車!!! 如果係俊男大隻仔,應該都有 本版美女 代勞架
flypig 發表於 18-11-2015 11:20
律師唔代破,自己搞省番幾k.如果你係美女,我同其他版友非常樂意幫你填form架。如果唔想現真身。就自己填, ...

人地講左係的士司機.有老婆架

樓主自己搞喇!!
律師唔代破,自己搞省番幾k.如果你係美女,我同其他版友非常樂意幫你填form架。如果唔想現真身。就自己填,或者搵自願團體東x/明x 幫手。同類事件,版友alex2233 早就做過一次。我都係自己搞。最後,如果你個case 複雜,就撐三個月搵律師好d ,撐唔住,咪只有自己賺埋個幾k.
bigloser 發表於 18-11-2015 06:05
感謝各位,另想問問6c 係咪必成功?如果唔比破應該點做?

樓主,你重係唔明6c的做法。
6c收你幾k。

你睇下舊文。有邊個會員會由6c親自全程處理?

即係點?

人地都係做生意。找個文員同你跟,填下表,入下紙,代你去上庭!(華呢下最貴)

無架啦。

咁你估佢地會點接 job?

當然就係揀D easy job。

乜叫 easy job?

就係唔駛用腦個D case。

個d case, 99.99999999% 都成功啦!
感謝各位,另想問問6c 係咪必成功?如果唔比破應該點做?
flypig 發表於 17-11-2015 22:06
呢度大把人唔夠3個月破喇。你問下律師,有無案例係唔夠3個月破而被告呢!!! ...

6C 收人幾k。一定唔會接有煩的 case,所以一定會要樓主先頂 3 個月。
如是因,如是果。
呢度大把人唔夠3個月破喇。你問下律師,有無案例係唔夠3個月破而被告呢!!!
問多幾個6c囉,問下又唔洗錢
佢話銀行一定告資產轉移,所以最好捱3個月
admin 大人, 個律師話就算我報警,破產官都唔理。。。其實我都懷疑,不過佢講到肯肯定 ,我都想即破唔使捱
樓主,你無呃,無資產轉移,怕乜?

律C一定講個最無風險的辦法比你,大老,人地收你個 幾k,你想佢幫你度個好方法?佢地一定只做 標準,無,低風險的 case。

唔明,真係唔明,其實會員如果無野的,去破就去破羅,駛乜亂聽人點?律C 唔肯米自已搞羅。
問左3姓律師 ,叫我最好捱3個月兒破。。。唉,無錢點捱?