破產聯盟

查看: 6050|回復: 81
打印 上一主題 下一主題

業權問題

大家好新人報到
我是 2003 年尾CASE的。
最近收到破署的信件
要求我先生買回我的一半業權 (受託人監管,即破署)

我層樓仲有20幾萬便供完。現樓價我們共同擁有的物業約值 $39XXXXXX,供款者一向都是我先生。,主任叫我一係同債權人傾,我運財仔銀行一共欠34XXXX。明白要還
有否人CASE同我相同。
有否銀行會否願意接受我先生加按層樓。套現還債務,我便可以有癈止破產令。取回物權。但釘了樓,有銀行會做到嗎?
另財仔中UA最慘。我債3萬多些,現在連息縣收我 14個
推薦
應該冇問題!citi bank 收三陪約12 萬,你其他O利息!好好彩了!祝大家好運!記得回來update 下!
回復 支持 1 反對 0

報告:今日上埋aeon 清數喇!真係等到頸都長
我上美麗華放低封信,個位員工唔會見你,之後我有打到電話比佢,但佢都係話未覆到,已經過左一個月喇
honey 發表於 8-11-2015 21:44
明天星期一又要試下搵aeon 喇!祝我好運吧!

你打電話定出信?之前有版友又係話axxn搵極都唔覆,佢個破產官叫佢試下直接踩上美麗華大厦寫字樓搵對口人。最後搵唔搵到就唔知喇....
honey 發表於 8-11-2015 21:44

honey, 祝你好運啊
安太太,妳不妨問下d物業貸款公司,我指係果d甚麽X業之類嘅財務,問下妳個情況,睇下對方有何辦法用短期借貸套一筆錢,條件係妳已被釘契,睇下對方可唔可以做,可以嘅話息口要幾多,要只係查詢不要落實任何承諾及簽署文件,呢d公司利息條件相信唔會好得去邊,若計過數比無法還債權人引出嘅後患,可以試下呢個行唔行得通? 純粹係我諗法,希望你有資金解釘後取回半層業權,再翻按還返呢筆短期借貸。
samam2015 發表於 8-11-2015 14:54
睇到內容嗎? 不過睇唔到唔緊要,果位律師係幫唔到手嘅,最終都係要自己攪債權人呢一關,安太太唔好咁擔心, ...

你也要保重身體
當時個律師冇收我談話費用,所以唔好意思問咁多,佢話唔駛理咪信佢囉,反正係要還點都走唔甩啦!
我自己理解就應該唔駛還,因為抵押品唔係破署,係屬物主,果次個律師同我講AIG都冇將個差價擺B表,佢地就係唔想理呢條數,因為車已收返,如果追會放係B表,果陣律師個款都好似蠻不在意,話都冇擺B表,叫我唔駛理佢咁講,另外層樓尾數都係A表,咁我收到破署明細表再問清楚吧。
其實我理解A部分應該不用錢還,只要有銀行信就得!不過最好問下律師
睇到內容嗎? 不過睇唔到唔緊要,果位律師係幫唔到手嘅,最終都係要自己攪債權人呢一關,安太太唔好咁擔心,慢慢處理,一定會有辦法,我其實面對緊呢個問題都係好辛苦,努力!
samam2015 發表於 8-11-2015 12:43
安太太妳昨日PM我的問題已覆, 請收看, 順告。

原來我不夠金幣積分回覆你
安太太妳昨日PM我的問題已覆, 請收看, 順告。
又學到野!謝謝喔