破產聯盟

查看: 55480|回復: 575
打印 上一主題 下一主題

破產後還債回購業權求助

我係2004年因病失業兩年多, 經濟出問題要攪破產, 個案係破署主任跟, 有層未供完居屋尾會54萬, 欠4間銀行30多萬咭數, 最近都收到破署信件稱若再不處理, 佢地會考慮強拍我半層物業變現, 或者收取我地佔用物業租金, 我都即刻問過下破署, 佢地都算幾好人, 叫我自己先主動聯絡每間債權銀行, 同佢地講下還款方式, 睇下有冇得傾平d, 還清債項便可以免除拍賣物業程序, 我嘗試都搵過d律師傾過, 但佢地唔係好肯接, 可能太濕碎, 話債權銀行太多好難傾, 有一間唔接受還款方案都唔成事, 叫我自己去傾, 可能律師大雞又唔食細米嫌搵得少啦, 而家唯有自己逐間銀行講下價先, 如果收足咁多年利息, 就算佢地肯都好慘啦, 但之前見過有網友都有成功例子, 而家唯有唔得先至再打算, 家下個心都好煩, 有個好朋友肯借錢我先還銀行筆數, 希望可以先贖返我果半個業權, 再同銀行加按還錢俾返個朋友, 但如果債權銀行收足十幾年高利息同行政費用, 條數真係不得了, 可大可小, 就算朋友肯借錢清數, 銀碼太大將來再加按都會有困難, 希望各位過來人分享一下呢方面嘅經驗, 謝謝。
推薦
為不反對信係債權銀行發出,破署係唔知你最終要還幾多錢。
回復 支持 1 反對 0

推薦
am1200, 加油。

推薦
Lotus 發表於 26-12-2016 21:28
請問是否一定要請律師?

可以唔請6C, 基於如果你唔怕煩又了解法律程序, 英文程度又OK嘅話, 但我講返最初聯絡破署主任傾有關解破一事, 主任都好中肯咁答: 「你可以自己同債權人議價, 但攪上庭呈請破解嘅手續, 建議你俾6C搞, 因為文件出錯率較低, 佢地同6C嘅法律文件容易協調d, 不過你自己決定啦!」, Lotus, 個人認為咁多錢都還咗, 唔爭在辛苦d俾6C搞埋呢部份埋尾啦!

推薦
我6C還未上庭,不過6C同我講,應該上左庭後約1-2星期,便可收到廢止令。之前見到 Samma 都是這樣說過。

推薦
我分享轉按時一般所需要的文件,可以幫助大家既可以順利快速得到申請,又可以快些套現後,第一時間還給親人朋友

ID cOPY
法院蓋章的廢止令 (即上完庭後的文件)
最近六個月的供樓紀錄
樓按的年度結欠表 (outstanding blance)
原按物業的 LOAN AGREEMENT
糧單 三個月 (如適用)
儲蓄戶口 紀錄,三個月至半年
出糧戶口紀錄,三個月至半年 (如適用)
供樓戶口紀錄,三個月至半年 (如適用)
所有信用卡月結單  (如適用)
註。由於現在好多人都用網上理財,所以要向個別銀行申請 PRINT OUT。 以本人為例,獅子銀行為例需時要 三星期至一個月。其他銀行要自行查詢。費用為 HK$250.

最後,要和大家分享一個好消息,我己經成功申請到轉按了。(由獅子銀行轉向創X銀行)現在只欠田土廳註消起釘便可以正式簽署,取款。

希望以上資料可以幫助到未能找到轉按銀行的同路人或準備找轉按的朋友

推薦

推薦
進展最新匯報: 律師5月中由田土廳收到起釘文件, 並交獅子銀行進行轉按(四月初時已由6C介紹獅子銀行將物業預早批核轉按文件), 今日套現金額扣除物業原銀行尾會, 餘數已存入戶口, 並已將物業轉按套現的款項償還好朋友, 物業再分期供款, 開始另一個還款旅程, 而整個「破產後還債回購業權」亦總告一段落。 再次感謝破聯, 感謝所有幫助我渡過難關的每一位好朋友、同路人,  版友, 祝願大家都有更美好新的一天!

samam2015 發表於 27-12-2016 00:56
可以唔請6C, 基於如果你唔怕煩又了解法律程序, 英文程度又OK嘅話, 但我講返最初聯絡破署主任傾有關解破 ...

你又講得峖
Lotus 發表於 26-12-2016 21:09
請問是不是債項明細破產處會提供?破產處會否拒絕提供債項明細?另非破產人本人,只是另一業權人可否要求 ...

除非你有破產人正式合法授權而得到破署接受, 或者委託6C代辦, 否則破署多數拒絕, 你試打去破署問問亦無妨, 需要甚麼手續。
安太太 發表於 18-10-2016 22:55
以我case
15年11月收破署信件
自己和銀行去傾還款和收不反對廢止令信,(除了Aeon 是他們替我傾的,因為L ...

Kitty123 發表於 26-10-2016 18:01
我6C還未上庭,不過6C同我講,應該上左庭後約1-2星期,便可收到廢止令。之前見到 Samma 都是這樣說過。 ...

請問是否一定要請律師?
samam2015 發表於 5-11-2016 02:11
【成功申請廢止破產令, 回購物業後翻按/轉按/加按分享】
小弟由04年申破、物業被釘契, 十多年接獲破署不斷 ...

辛苦曬打咁多字
am1200 發表於 16-12-2016 20:47
佢原先叫我地先搵外判,而家睇黎又要搵呀破署主任申請番張野

請問是不是債項明細破產處會提供?破產處會否拒絕提供債項明細?另非破產人本人,只是另一業權人可否要求破產處提供債項明細?感謝
honey 發表於 18-12-2016 15:40
報到,我都攪掂喇

太好了
honey 發表於 13-12-2016 21:21
你爬左文未? 入面好多資料架

一直爬
am1200 發表於 12-12-2016 08:42
你係破署都好d,我係外判仲煩

如果破產人並非本人,可否代破產人跟銀行傾呢?
恭喜honey,值得慶祝
係呀! 田土廳都攪掂喇
Kitty123 發表於 19-12-2016 08:43
am1200, 加油。

努力中!
honey 發表於 18-12-2016 15:40
報到,我都攪掂喇

honey係咪6C已通知起釘果個程序都完結晒呀? 弓起晒!
報到,我都攪掂喇
唔好客氣,有問題大家研究,幾果臭皮匠,凑個朱葛亮嘛,希望你都能儘早走出困局!
am1200 發表於 17-12-2016 16:46
好,謝謝你們熱心提供的意見

唔係我都唔識究竟要點做先好
samam2015 發表於 17-12-2016 01:02
am1200,  為求穩陣最好出封信俾破署主任,政府辦事程序一向都係以白紙黑字為証,將外判俾信你要求賣樓一 ...

好,謝謝你們熱心提供的意見