破產聯盟

查看: 4607|回復: 36
打印 上一主題 下一主題

還款,年表問題,

我六月破,七月頒令,十一月債權人會議,
例如:批每月要還一千,到年報既時候,支出同收入差好大,洗唔洗額外還款??例如:全年總收入150000,支出120000,係咪每月定左還一千定係尾數要還??(沒有雙糧,花紅計)
年報支出表既水費,電費,煤氣費,電話費,係咪要準確地每一個月加埋,寫返總數,萬一有一,兩張單唔見左,點算??
我屋企有電器壞左,係咪一定要批左先可以買??例如洗衣機,
假設我每個月要還一千元係咪用自動轉帳扣錢?
雙糧,花紅一出係咪就要上交??我用左黎買電器先,先斬後奏,有無人試過,好多問題,感謝回覆
roy2014 發表於 24-9-2015 18:21
多謝師兄回答, 小弟是外判..表格有少許不同, 水費/電費/煤氣費全統一在一項,
填表時要否分開列明..師兄已 ...

我無分開寫添 我一條大數填左落去
hohochi 發表於 24-9-2015 15:32
收入方面是按實數(包括強積金),再在支出方面扣回強積金金額

多謝師兄回答, 小弟是外判..表格有少許不同, 水費/電費/煤氣費全統一在一項,
填表時要否分開列明..師兄已交表不是如何填寫..
謝謝你..
用完附頁網址..不夠用不是補回給你..反而要說明欠數支助來源..有余的要交回..真不知怎說..
收入方面是按實數(包括強積金),再在支出方面扣回強積金金額  <~~yes

http://www.oro.gov.hk/cht/pforms/pdf/b108accg.pdf
hohochi 發表於 16-9-2015 17:36
交年報時唔會要你提供單據 由呢刻keep返啦
都無咩壓力 上月交左第一年 我雙掛號俾佢之後都無人搵過我 ...

想問一下師兄..收入方面是按實數(包括強積金),再在支出方面扣回強積金金額?
或在收入方面已前扣出強積金金額?
因出糧銀行戶口入數是已扣強積金,而糧單是有顯示全部數目..
roy2014 發表於 16-9-2015 17:27
年報是按全年單據總數,如少了單據可以估計嗎?
什費(衣服..買日常用品)要不要提供單據的..這些真的沒保存. ...

交年報時唔會要你提供單據 由呢刻keep返啦
都無咩壓力 上月交左第一年 我雙掛號俾佢之後都無人搵過我
hohochi 發表於 16-9-2015 16:58
年報係跟單據總數 水電煤實際同預計可以好大出入

年報是按全年單據總數,如少了單據可以估計嗎?
什費(衣服..買日常用品)要不要提供單據的..這些真的沒保存..!
相信年報比填寫生活費表格更痳煩....希望好快習慣及平安渡過..
大大好像與我同一間外判的..對年報感覺有沒有壓力呢..
roy2014 發表於 16-9-2015 16:54
之前提交生活費文件是支出比收入大的,文件已有存底,與外判傾生活費時內容金額可更改已有被外判改了.
最後 ...

年報係跟單據總數 水電煤實際同預計可以好大出入
hohochi 發表於 16-9-2015 16:27
你外判無提你要留單據 (本人之前留底的已被外判大部份更改)都要留單再除開條數
朋友家中借住沒有租單 ...

之前提交生活費文件是支出比收入大的,文件已有存底,與外判傾生活費時內容金額可更改已有被外判改了.
最後說了一個每月支付金額可否接受,回應接受就沒有要回更改了的申報生活費表格..
以為年報同申報生活費一樣..沒想到要對數/扣數..
roy2014 發表於 16-9-2015 13:46
剛看了各大大的回應,發現年報是接實際費用對數..原以為是申報最近所付費用..
小弟是在朋友家中借住沒有租單 ...

你外判無提你要留單據 (本人之前留底的已被外判大部份更改)都要留單再除開條數
朋友家中借住沒有租單<~~叫你朋友補番俾你啦
金額不準確. 如填寫年報支出與之前估計駛費不同? <~~理論有剩要上繳 唔太多就拉上補下
年報要否再被要求提供供養人資料..?<~~正常唔洗再俾
剛看了各大大的回應,發現年報是接實際費用對數..原以為是申報最近所付費用..
小弟是在朋友家中借住沒有租單,只支付一般駛費..電費..水費..電話費..沒有保留費用單.
之前與外判傾生活費也沒有保留生活費文件,當時外判沒有給留底,本人之前留底的已被外判大部份更改(生活什費/供養費/個人開支).
金額不準確. 如填寫年報支出與之前估計駛費不同?
外判會如何處理?
年報要否再被要求提供供養人資料..?
多謝大家分享,可能自己擔心多左
唉,怕比左外判真係揸正黎做。。

呢d野你諗深一層啦

好多人個人膳食批4000左右一個月

平均45蚊一餐,現實有幾多人,會餐餐食到岩岩好?

有時食M記,有時去外區工作,人生路不熟,比間19餐廳劈左60幾蚊食海南雞飯,都打左和啦
加上個人膳食唔單止三餐,口渴買左枝寶礦力都十蚊枝,4000包晒架啦

咁都有淨,就天知地知,你自己知
admin 發表於 15-9-2015 13:27
一定要報!

不過我人老,記憶力唔好,有時唔記得左姐!

你問我擒日個午餐食左咩我都唔係好記得 仲要一年計一次數
hohochi 發表於 15-9-2015 13:12
你話呢,依D天知地知自己知架事報唔報,你自己決定啦

一定要報!

不過我人老,記憶力唔好,有時唔記得左姐!

----------------------------------------------------
咁先至係正路!
hkblack 發表於 14-9-2015 19:51
事實生活上,可能自己私下會選擇食平野或者坐車改做行路,慳返小小既心態
咁要再扣減返? ...

你話呢,依D天知地知自己知架事報唔報,你自己決定啦
hkblack 發表於 14-9-2015 19:51
事實生活上,可能自己私下會選擇食平野或者坐車改做行路,慳返小小既心態
咁要再扣減返? ...

吾好諗咁多先, 如果決定去搞..就快...起碼慳番下期要比既錢先
咁要再扣減返?
hkblack 發表於 13-9-2015 19:56
我有野唔明,求指教
申破時,唔係己開大會,商議好生活費(假設8000,另每月還款2000)
假設每年人工不變,沒 ...

因為傾生活費時d水電煤呢d公用事業洗費都係睇之前預計出尼 實際最後用左幾多要到年結加埋條數先知
我有野唔明,求指教
申破時,唔係己開大會,商議好生活費(假設8000,另每月還款2000)
假設每年人工不變,沒額外洗費
年報係咪照當時生活費分配個額填返就正?
我唔明上面內容,為何到年報收入同支要還美差額或再計?