破產聯盟

查看: 7967|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

破產後的業權回購

本人在2003年申請破產,當時有一所和丈夫聯名的居屋,破產後破欠接收了本人的半份業權!在今年5月破欠通知我們要用市價購回該半份業權,如果出價太低破欠會向法庭申請禁制令強行出售該物業!該單位是未補地價居屋,市值約二百萬元,如要回購半份業權是一百萬,而當時本人破產欠款是三十萬元,其後咨詢破欠主任後打算以還款申請終止破產令來贖回該業權!
本人是欠下8間銀行的信用咭數30萬元,大部分銀行都以可接受的低利率讓本人還款,但其中有兩間銀行卻以12年的信用咭利息計算,兩間合共欠款7萬多本金,卻要連本帶息償還30多萬元,曾和其中一間商議減息,但毫無轉圜餘地,無奈,出乎意料的高息,根本拿不出這筆錢,至此也只能打消還債的念頭!
很担心被破欠強制迫遷,我和丈夫都是年紀大的人,丈夫也快將退休,實在是沒能力再重新安排居所,又沒申請公屋的資格!
還請高人指點,有沒有其他辦法解決我目前的困境?謝謝!
推薦
但板主依家係12年後比破產處迫買回業榷,是否一定做,可否唔理他呢?
回復 支持 1 反對 0

dickywonghk 發表於 2-8-2015 18:34
另外想了解為何12年後先叫買回業權呢?他們用咩標準架

其實無標準,只係不同時間的處理手法不同。
但bottom line 係,當你破產,你的業權已屬破署 而破署亦要向債權人交待。賣得遲你好彩,賣得早無得怨。俾你12年先還債,算係體諒。人地絕對有權黎手拎去拍賣你都無聲出。
另外想了解為何12年後先叫買回業權呢?他們用咩標準架
dickywonghk 發表於 2-8-2015 15:51
但板主依家係12年後比破產處迫買回業榷,是否一定做,可否唔理他呢?

二選一,a還舊債/
b 買回業權 或賣樓。
一定要選。唔選就樓宇被拍賣。
dickywonghk 發表於 2-8-2015 14:28
換句説話來説,是否賣樓還錢,好過破產後10年8年後比銀行高息迫收業權,對嗎? ...

如果當時賣樓可清債,版友就一早賣左喇.一般資不抵債情況,我會話唔賣仲著數D....

呢輪 點解 會發生呢D 贖樓事件廢破令事件.因為樓價升值:
假如:2005年老破.業權價值 100萬.欠款 150萬.
點知 2015年 業權價值大升到 250萬...於是D 人先想不如俾左舊債仲有著數.

退一步講,樓價大跌又如何??到時我最多唔贖層樓. 債主咪拎去拍賣.
我敢保證,如果樓價不跌或跌,呢版就無哂d 廢破令POST.
但從中10年,我賺左租呀!!!! 假設每月租 5K. 1年賺 60K,10年賺 600K
換句説話來説,是否賣樓還錢,好過破產後10年8年後比銀行高息迫收業權,對嗎?
請問去邊個部門可以查閱當年破產的總結欠?
ellen5 發表於 30-6-2015 19:20
我本來委託左間會計師事務所幫我同銀行問數,但間公司同銀行問數係冒我名義去問,唔係用公司名,所以D銀 ...

揾律師去辨廢止破產令,大慨30k左右。
但講數減利息,是自己親力親為。
妳打俾銀行講數,接線生並不代表是高層。
要直接與高層對話講數減息,要少少運氣。
嘗試黃昏時段,6點後。
b4bankruptcy 發表於 30-6-2015 08:08
整個廢止破產令過程,是由律師去做。律師求情希望完全唔收利息,只還本金, 由年老的家人代還。但,好多債 ...

我本來委託左間會計師事務所幫我同銀行問數,但間公司同銀行問數係冒我名義去問,唔係用公司名,所以D銀行打來問我,如果係咁我都唔洗俾錢佢地問,有間銀行減左息要我還,我就還左先,嗰間會計師樓話我還左一間就冇得返轉頭,唔知咩意思,我都冇俾佢知我己還左一間,諗諗下呢間會計師事務所有D怪怪地!
b4bankruptcy 發表於 30-6-2015 08:08
整個廢止破產令過程,是由律師去做。律師求情希望完全唔收利息,只還本金, 由年老的家人代還。但,好多債 ...

但唔知點揾高層職員商量,花旗個職員就好強硬,中建未同佢講!咁律師費要用幾多錢?
ellen5 發表於 30-6-2015 01:17
請問一下其中2間用24%和28%計算後來又可以減息的銀行,係你自己傾定揾律師樓幫手?方便告知係邊2間銀行嗎 ...

整個廢止破產令過程,是由律師去做。律師求情希望完全唔收利息,只還本金, 由年老的家人代還。但,好多債主,不會考慮,要完全收足利息。
揾律師去辨理的好處:  3星期內,收齊所有債主的信件,白纸黑字,當然,還有,刊登憲報,做誓章,排期上庭,外面人是不懂怎去辨。
而我主力和債主講數,清還債項後,把收條,確認信件交俾律師。
至於,你提及這兩間,你要盡力和他們商量減價,試一試與高層職員商量,有成功例子的。
b4bankruptcy 發表於 26-6-2015 08:21
12年前,我欠下44個,今年最後要,79個贖回一半業權。當年,欠8位債主,其中2間用24%和28%計算 12年之利息, ...

請問一下其中2間用24%和28%計算後來又可以減息的銀行,係你自己傾定揾律師樓幫手?方便告知係邊2間銀行嗎?
flypig 發表於 27-6-2015 17:37
喂!!charxxx 有人試過類似case,唔收利息添!就係b 字頭位版友,好似係。希望對你有幫助,係就先恭喜你! ...

yes, 幾乎沒有利息。
flypig 發表於 27-6-2015 17:37
喂!!charxxx 有人試過類似case,唔收利息添!就係b 字頭位版友,好似係。希望對你有幫助,係就先恭喜你! ...

係呀,破欠都話charxxx 多數唔收息,但係CITX 就勁衰,個職員講話好似爛仔咁!一D都冇得傾!
ellen5 發表於 27-6-2015 17:31
其實我都差不多接觸晒D銀行,只差欠最多的渣打,因佢冇登記做債權人,我放到最後問,但問到花旗同中國建 ...

喂!!charxxx 有人試過類似case,唔收利息添!就係b 字頭位版友,好似係。希望對你有幫助,係就先恭喜你!!
非常煩惱的人 發表於 27-6-2015 17:31
你所講嘅270萬是否存未補地價?

補地價要百幾萬
非常煩惱的人 發表於 27-6-2015 17:31
你所講嘅270萬是否存未補地價?

係未補地價
b4bankruptcy 發表於 26-6-2015 08:21
12年前,我欠下44個,今年最後要,79個贖回一半業權。當年,欠8位債主,其中2間用24%和28%計算 12年之利息, ...

其實我都差不多接觸晒D銀行,只差欠最多的渣打,因佢冇登記做債權人,我放到最後問,但問到花旗同中國建設就停住,因為都還唔到呢兩間的利息,其他幾間唔知還唔還左先好!