破產聯盟

查看: 12048|回復: 66
打印 上一主題 下一主題

卡數利息

2002年欠下信用卡,循環貸款合計 44萬,如果現在一次過清還,本金加利息合共幾多?
煩請師兄解答。心急!
amy126 發表於 1-6-2015 12:15
律師同我講上星期登左Gazette, 我上去睇過, 連同我屋企case, 有3單都係做廢止破產令既Gazette, 破署好努力c ...

OR主任工作量非常大。
慶幸,這12年來,全部都是主任跟我嘅case, 共有4位主任經手。
有少少幸運之神照顧。
律師同我講上星期登左Gazette, 我上去睇過, 連同我屋企case, 有3單都係做廢止破產令既Gazette, 破署好努力close file.
wkchoy9631 發表於 25-5-2015 19:38
律師話還清錢後可辦理廢止破產令,當從未破產過不知是否真的?

還清所有債項後,排期上法院,等法官裁決,關鍵性是OR的報告給法官和律師。
律師話還清錢後可辦理廢止破產令,當從未破產過不知是否真的?
wkchoy9631 發表於 24-5-2015 20:38
我也是有層樓既問題,看了樓主的情況我已知約數幾多,Thanks

我委托律師去辦理 廢止破產令。
所有卡數貸款,44萬,12年後,一共要79萬5千找清全數。(經過多番努力和債主講數)。
另加 OR 暫定雜費1萬(已俾), 還未計律師費。
所以,有物業破產者,一定要盡快解決這問題。
我也是有層樓既問題,看了樓主的情況我已知約數幾多,Thanks
admin 發表於 18-5-2015 09:22
已加入破產需知

Thanks. 勸導各位,如有物業在手,申請破產之前,要三思。
已加入破產需知
Alex2233 發表於 16-5-2015 19:25
即係我冇樓冇車,百無

4年後唔會比人迫還架可?

當年,沉迷在世界名錶,daytona, 走火入魔,搞到我最後破產。
我也有一個心願,日後,要儲錢買一隻 Rolex 116523
這些年來,我沒有戴過一隻腕錶。
即係我冇樓冇車,百無

4年後唔會比人迫還架可?
hohochi 發表於 16-5-2015 11:35
祝你順利解決

Thanks. 我一生之中,最慘痛的經歷。
就算我贏得六合彩,我也不會再申請信用卡。
Bankrupt 發表於 16-5-2015 11:23
yes, 唯有向朋友,家人借79萬找清所有卡數,貸款, 還未包括 OR 和 律師費。
更加要希望 OR 報告是沒有問 ...

祝你順利解決
hohochi 發表於 16-5-2015 11:13
樓主就係老破左,因為有層樓講得掂,先可以保住層樓

yes, 唯有向朋友,家人借79萬找清所有卡數,貸款, 還未包括 OR 和 律師費。
更加要希望 OR 報告是沒有問題。
Alex2233 發表於 15-5-2015 23:56
雪球黎架WO....點解當初唔老破?

樓主就係老破左,因為有層樓講得掂,先可以保住層樓
雪球黎架WO....點解當初唔老破?
amy126 發表於 15-5-2015 16:40
加油啦! 我屋企情況都係有層樓既問題, 所以要處理.

我屋企都係靠律師同銀行傾, 師兄你無欠財仔錢已經係好 ...

yes, 渣X , AX , 星X  都近乎唔收利息。HSXX 企硬, 而 中國XX,  大X,  花X  肯減 三分之一利息。
其中二間,採用自家政策,分别用 24% 和 28% 計算, 盡晒力,只能夠減去 三分之一利息。

經歷這一次慘痛教訓,以後,唔會再用信用卡。
永遠不會借貸。
Bankrupt 發表於 15-5-2015 16:05
其實,我有幾年失業,其他日子,月入只不過7k 左右。

Excellent!!!

以後師兄個案就可以做 GUIDE LINE 了.....

THANKS!!!
加油啦! 我屋企情況都係有層樓既問題, 所以要處理.

我屋企都係靠律師同銀行傾, 師兄你無欠財仔錢已經係好好, 我阿爸欠財仔(亞xx合), 欠佢2萬, 佢地用44%計息開價13萬, 之後叫律師出封信希望減半, 但過左一個月都唔理我地, 之後再出信, 佢先肯減1/3利息, 最後還9萬, 銀行就多數用8%計, HSXX就唔肯減, x打就息都唔收。

宜家等排期, 一開始主任打黎叫我地同債權人傾傾, 睇可唔可以還哂d錢佢, 申請廢止破產令, 之後拎返層樓, 但佢提我地話要等官判, 唔係一定得.
我地今日收到律師消息, 排期2個月後上庭, 律師就話成件事 Depends on 破署份report同個官既想法, 所以我覺得, 還哂錢, 而破署亦都想 close file, 所以應該唔會留難我地, 希望我既諗法無錯啦, 仲有2個月時間, 等待真係好折磨人!

加油!!
flypig 發表於 15-5-2015 14:12
CHING, 順便問下,你在那4年,
1 有無清還欠款??
2 如果有,破署事後應有報告,還左幾幾多(即扣利息+手續費) ...

其實,我有幾年失業,其他日子,月入只不過7k 左右。