破產聯盟

標題: 救命 點算好 [打印本頁]

作者: nomoneynolife    時間: 21-8-2024 20:57
標題: 救命 點算好

我月入20000
而家欠SC 46萬同 HS 14萬 , 合共欠大概66萬⋯⋯最快都要還到2028年
每月準時還至少3萬 , 未還過min pay , TU G
我储蓄月月清,下個月開始唔夠錢找數
屋企人講左唔會幫 , 我都唔敢同佢地講我欠成66萬咁巨額......
唔想老破 , 驚公司同屋企會知....
打過去SC想申請drp, 但太大風險, 因為一旦確認申請, 萬一唔批就要即時找全數....cls 點找.....好無助,點算好....
有fd叫我試吓Zx Bank結餘轉戶..... 話低息但我而家真係步步為營.... 唔敢亂行
各位c兄c姐可唔可以打救下小妺

作者: Yuyuyuu    時間: 21-8-2024 21:34
電話問咗渣x先,佢受得你就批架啦,係息口貴定平既分別
作者: nomoneynolife    時間: 21-8-2024 21:36
但一確認申請,之後先交俾佢地睇批唔批
作者: nomoneynolife    時間: 21-8-2024 21:37
萬一唔批,就要即還全數……好risky wo....
作者: nomoneynolife    時間: 21-8-2024 21:41
我已經打左去問,但佢地答得太模棱兩可,搞到我唔敢繼續申請
作者: timmoz    時間: 21-8-2024 22:41
nomoneynolife 發表於 21-8-2024 21:37
萬一唔批,就要即還全數……好risky wo....

就算還全數,到時都可以傾架...唔會整爆你...佢無著數,但係佢既drp要好耐批囉..同埋唔易批,要睇你供款能力...不過免費,可以一試
作者: nomoneynolife    時間: 21-8-2024 22:52
但除左SC有無其他辨法?有無人知到zx bank好唔好?我見佢結餘轉戶又有回贈
作者: danzighill    時間: 22-8-2024 09:02
nomoneynolife 發表於 21-8-2024 22:52
但除左SC有無其他辨法?有無人知到zx bank好唔好?我見佢結餘轉戶又有回贈

你66萬數月入20000
負債33倍,月供近30000
乜結餘轉戶都唔會批俾你㗎啦
冇謂試

唔想舉手咪叠埋心水DRP/lVA
作者: nomoneynolife    時間: 22-8-2024 09:16
但SC 個drp 佢話工作要要6個月証明,但我岩岩轉新工一個月,佢話唔計……我話我工接工,有晒糧單,佢就話一定要同一份工六個月,不過都可以試下申請……佢講“試下””我好無信心佢會批
作者: Nickwong99    時間: 22-8-2024 10:27
照試 話唔得會考慮破
作者: nomoneynolife    時間: 22-8-2024 10:36
但照試左,唔批就要call loan .....
作者: Yuyuyuu    時間: 22-8-2024 11:00
nomoneynolife 發表於 22-8-2024 10:36
但照試左,唔批就要call loan .....

講就咁講,其實渣x唔難批,就算唔批佢都有其他分期方案俾你,佢唔會想你破產變壞賬。差銀行錢真係唔洗驚。不過要盡快申請,渣x超過半年既欠款唔會批,要你找咗數先會批。
作者: nomoneynolife    時間: 22-8-2024 11:06
Nickwong99 發表於 22-8-2024 10:27
照試 話唔得會考慮破

同佢地講會考慮破,佢地會concern?
作者: Yuyuyuu    時間: 22-8-2024 12:13
nomoneynolife 發表於 22-8-2024 11:06
同佢地講會考慮破,佢地會concern?

都係個句,銀行好易話為,通常要你寫個收支表俾佢睇,只要你真係還唔起,一定會俾方案你分期搞,唔介意俾息佢賺佢一定做俾你。
作者: nomoneynolife    時間: 22-8-2024 12:34
但我爬過文,好似有人話過SC個息好過分
作者: danzighill    時間: 22-8-2024 12:38
nomoneynolife 發表於 22-8-2024 12:34

舉手同IVA你都話冇錢搞
那怕SC DRP息貴但你仲有得揀?
息貴期長而供得起,總比你宜家月入20000供30000好吧。

作者: nomoneynolife    時間: 22-8-2024 13:30
danzighill 發表於 22-8-2024 12:38
舉手同IVA你都話冇錢搞
那怕SC DRP息貴但你仲有得揀?
息貴期長而供得起,總比你宜家月入20000供30000好吧 ...

但慘在佢一唔批就會call loan...
我連勝算有幾多都唔知……
作者: Yuyuyuu    時間: 22-8-2024 13:44
nomoneynolife 發表於 22-8-2024 12:34

最高10里,最低3,4里。睇佢批,不過你可以同佢講下價。
作者: richardchow    時間: 22-8-2024 14:23
老破啦,月薪20000,做份保安都二萬幾,20000月薪冇左唔可惜
作者: richardchow    時間: 22-8-2024 14:36
破左都係4年又可以翻身,冇得申請信用卡同貸款,仲好啦,費事又用大左
作者: nomoneynolife    時間: 22-8-2024 19:00
如果我嚟緊個月既卡數唔還晒,但還至少一半,之後再返下part time ,再過兩個月等我新工夠三個月証明加收入多返d ,再申請drp會唔會高機率d ? (不過我未試過唔找全數/min pay,
作者: Yuyuyuu    時間: 22-8-2024 19:46
nomoneynolife 發表於 22-8-2024 19:00
如果我嚟緊個月既卡數唔還晒,但還至少一半,之後再返下part time ,再過兩個月等我新工夠三個月証明加收入 ...

愈拖息又愈多,TU又愈爛。唔好諗咁多啦,直接申請啦。你有僱佣合約,一兩個月既收入證明。銀行應該會接納你既收入係真。
作者: geo123    時間: 25-8-2024 17:41
樓主破產啦,60萬,8厘息供8年都要每月8千幾,你月入先2萬,萬幾夠都唔生活費?除非樓主的入息有好大潛質大幅上升,否則睇唔到點解要咁辛苦捱幾多年.
作者: richardchow    時間: 5-9-2024 06:59
申請到drp未?
作者: him8211    時間: 8-9-2024 20:57
問下IVA先, 又唔洗收錢。搞得成每月人工還40%左右
作者: jwong130    時間: 6 天前
nomoneynolife 發表於 22-8-2024 19:00
如果我嚟緊個月既卡數唔還晒,但還至少一半,之後再返下part time ,再過兩個月等我新工夠三個月証明加收入 ...

請問樓主申請成點?
我o黎都係要佢批我
宜家執緊文件

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3