破產聯盟

查看: 1339|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

預備入學,好多問題,好多野要面對

因為網賭,欠下一身債,數冚數,銀行,一二線扣底加埋130萬,每月要還既錢㔾經系月薪三倍,根本搞唔掂,想唔舉手都唔得。打算係到問清楚啲嘢過幾日就去三姓。

以下有啲問題,希望各師兄師姐比啲意見。謝謝!

先講下小小背景,本人40零歲,月入四萬幾,已婚有一子,因為網賭,周圍借貸,當自己每月入息唔夠嘅時候,就周圍借,數冚數,越碌越大。銀行,財務,同二三線,接近30間,沒有電話數。而家,因為想入學,呢份工都唔打算做,因為面對唔到公司啲人,已同老闆坦白。

問題一,使唔使轉電話?因為現在用緊的電話號碼,是公司的會計用佢名義開比我的,但我怕黑財會起到佢地址,變相害咗人。又有諗過如果換左電話,財務咪更加直接揾資詢人?連呢個咁簡單既問題我都未諗得掂!

問題二,我係二三線財務借貸時,都係比舊既地址證明,現在㔾搬上公屋,但水電煤單都係我名,佢哋會查到我新屋地址嗎?但銀行一線財個啲都有我新地址,例如邦人呀,x錢包個啲,不過聽講個啲追數手法相對温和,但係怕一線同二三線撞埋同一個收數公司,資料亙通!

問題三,我打算装cam,但公屋好似話唔得,有冇人知?同埋邊度有得買?

我都打算舉手後唔做嘢住,等收左正式領先,起碼叫做守住屋企。

問題四,會唔會有人問我點解欠咁多,我應該點講?冇理由講網賭掛,咁咪衰多樣?我都知系犯法,就係因為太方便,整死自己。

問題五,有爬文睇過講話可能要我攞翻所有銀行既月結單,因為網賭,我啲錢轉黎轉去一個月分分鐘成7.80萬,到時點解釋?

咁次真係死路一條,迫死自己!
我覺得唔洗諗咁多, 去舉左手先, 之後有問題先再慢慢拆

另外其實你唔洗講自己衰網賭, 你話賭錢就得啦, 就話過大海輸左
師兄,問題二、三答到你。
問題二: 你舉手要報地址,份呈請(即係臨時令)第一頁就已經show咗出嚟,當你fax/寄俾債主就會知你地址。

問題三: 我都係爬文,公屋裝cam,冇人投訴就可以
新手要入學 發表於 25-8-2023 10:01
問題二: 你舉手要報地址,份呈請(即係臨時令)第一頁就已經show咗出嚟,當你fax/ ...

鴨記平平地都買到cam
樓主你又係俾果D網賭百家樂害死?
4萬幾比好多人都好,自己搞死自己
大把人網賭申破,d破產主任見慣晒可以照直講。
新手要入學 發表於 25-8-2023 10:01
問題二: 你舉手要報地址,份呈請(即係臨時令)第一頁就已經show咗出嚟,當你fax/ ...

咁就死得,我純對唔會報新地址,舊地址我重有辦法收到信,咁樣得唔得,比個啲財仔知道我新地址重唔死得呀
差人過百萬 發表於 25-8-2023 11:57
師兄 你幾多間二線。 一線財同銀行都唔怕 最怕二線。你太太有咩反應?  大家同道天涯淪落人。 ...

二線卄間左右,太太未知,打算過幾日講。
tg207207 發表於 25-8-2023 20:18
咁就死得,我純對唔會報新地址,舊地址我重有辦法收到信,咁樣得唔得,比個啲財仔知道我新地址重唔死得呀 ...

師兄,我都係搬咗屋先舉手,搬嗰陣都冇諗住申破…我係自己搵6c搞嘅,份呈請係有show地址…至於係咪個個一樣有地址show出嚟,同係咪報收到信嘅地址都得,我就唔清楚喇…
快d破 拿拿聲破,成個人會正面番哂,同開心哂 加輕鬆哂
tg207207 發表於 25-8-2023 20:19
二線卄間左右,太太未知,打算過幾日講。

樓主你網賭乜嘢搞到欠咁多?
新手要入學 發表於 25-8-2023 21:35
師兄,我都係搬咗屋先舉手,搬嗰陣都冇諗住申破…我係自己搵6c搞嘅,份呈請係有show地址…至於係咪個個一 ...

你意思係咪借錢時同現在地址唔一樣?咁你比舊地址既財仔有冇揾到你?
都係決定用翻舊地址收信先
等最後見破產主任先更新個地址