破產聯盟

查看: 1858|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

保險問題一問

本人剛入學2020年12月正式頒令,但我有一份類似係意外保險,每月供$400,份保險條款係當我供完10年後就吾洗供,到第15年就可以拎返100年供左既錢,因為本人正常供到2022年(現時太太每月用佢既pps幫我交)但拎到錢就要等到2027,咁我入學時就冇申報,因為當時律師話破產期內冇錢拎到就冇問題,想問下大家清吾清楚?會吾會有問題?
[到第15年就可以拎返100年供左既錢]  
sorry 打錯,應該係第15年就可以拎返之前供左10年既錢
錯誤決定 發表於 6-3-2021 00:03
sorry 打錯,應該係第15年就可以拎返之前供左10年既錢

你份保單詳細條款係點, 你再睇清楚. 我覺得你呢D係每年派紅利的保單. 而且係儲蓄保險. 並非一份簡單鈍意外保險(有意外發生就會賠, 無事就年年付保費, 無錢取回) .

好簡單, 你份保單供左幾耐? 你問一下你個agent, 結束保單有冇錢比返你就知.
份保應該有每年派紅利,你可以睇噃最近期寄畀你份結算表,有無寫可贖回價值係幾多。如有寫贖回價值,依個價值就屬於你破產期內嘅資產,唔理你邊個畀錢供,受託人都會充公。
咁你無報,受託人查唔查到就另一個問題喇
份保單冇紅利的,每年完結亦沒有錢俾返我,只係講供夠10年後就吾洗再供,而且等多5年後就可以拎返之前10年供既款項。其實簡單問句,我們有保單係身,佢地點都會查得到是嗎?如果最後點都會充公或要求我取消,咁我就吾繼續供
咁你宜家供左幾多年?就當佢check唔到先,但前提下4年內大吉利是要claim $ 出黎D$依然係充公,除非你唸住自己白供呢4年仲要係你自己生活費入面暗啞底咁俾。但check唔check到要問下其他同學意見,但如果我係你我會揀cut左佢
ccwa 發表於 10-3-2021 03:54
咁你宜家供左幾多年?就當佢check唔到先,但前提下4年內大吉利是要claim $ 出黎D$依然係充公,除非你唸住自 ...

因為我已經供左8年幾,其實仲有年幾就供完,但因供完仲要等多5年先拎到本金,而理論上到時都已經解破,所以我先有咁既諗法繼續供埋去,而事不離實我破產期內真你吾會收到任何金錢
錯誤決定 發表於 10-3-2021 04:03
因為我已經供左8年幾,其實仲有年幾就供完,但因供完仲要等多5年先拎到本金,而理論上到時都已經解破,所 ...

咁即係你份單有現金價值囉.

你問清楚你個保險經記. 10年後唔駛再供, 咁11年至15年用咩來支付你份保單呀. 呢5年點樣仍然受保障?我覺得唔會有保險係不用付費依然受保障.

欠一百萬 發表於 10-3-2021 04:11

其實呢份保單係係銀行職員推銷我買,都冇話有咩經紀之分,咁其實係咪應該要取消左去呢?
欠一百萬 發表於 10-3-2021 04:11

其實呢份保險係銀行職員sell我既,所以我都吾記得係邊個職員,都冇話咩經紀之分,其實係咪取消左去會好d呢?最大問題係我破前都有差呢間銀行錢,係咪一定會查到呢?
錯誤決定 發表於 10-3-2021 04:44
其實呢份保險係銀行職員sell我既,所以我都吾記得係邊個職員,都冇話咩經紀之分,其實係咪取消左去會好d ...

你現在點取消保單呀? 你取消會有錢退回? 你所有資產都歸受托人管啦. 你連上報都無報其實已是隱瞞了.

三思而後行.
欠一百萬 發表於 10-3-2021 05:00
你現在點取消保單呀? 你取消會有錢退回? 你所有資產都歸受托人管啦. 你連上報都無報其實已是隱瞞了.

三 ...

因當時律師講話冇現金價值,所以一心單純地諗破產期內真係唔會有錢拎返,咁講而家咪兩頭吾到岸
你有無拎噃份每年結算表睇?
我果時份保險同你差唔多,之前每年完結都無錢派,話第十年之後唔駛畀錢供,再過幾年之後先可以拎噃幾多錢…… 因我差唔多到第十年前(好似差2,3個月)諗住離開香港,所以搵咗經紀問,佢覆我可以拎噃約全部供款嘅8成。所以我先覺得你份保險係屬於有紅利/現金價值。
銀行職員sell,授保公司唔一定係噃果間銀行。你先照百萬師兄教,聯絡相關保險公司(睇噃年結表)先,問佢如果想取消保單可以拎噃幾多錢。如果佢答你無錢拎,你咪停供囉。如果佢答可以拎噃幾多,你當得個知字。
萬一查到,律師都教咗你啦
Anmi2019 發表於 11-3-2021 00:45
銀行職員sell,授保公司唔一定係噃果間銀行。你先照百萬師兄教,聯絡相關保險公司(睇噃年結表)先,問佢如果 ...

我睇過喇,如果第9年未到就取消就冇錢可以拎,到左第9年先取消就有7成錢拎返(但我仲有幾個月先夠9年),咁係咪要而家取消左去呢?
Anmi2019 發表於 11-3-2021 00:47
萬一查到,律師都教咗你啦

我已經冇律師跟了