破產聯盟

查看: 1066|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

申請佐綜援。開戶口一問

本人24號乙頒令,已經約好交文件日期。1:請問我現在可以打電話問主任拿開戶口信嗎?打給主任同他講係開戶口用來收取綜援進的就可以了嗎?定定係批佐之後需要綜援批核證明主任先比我開戶?另外。我綜援係7月申請,到現在查唔多3個月,批佐之後。綜援會給我3個月的。加埋我個仔的書本費車費,我之前的租金都係我自己已經交佐,7788加一起碼2萬幾。呢筆錢破署會唔就扣我?唔該曬大家
大神们,快来回答我。谢谢
爛賭狗熊 發表於 27-9-2019 18:28
大神们,快来回答我。谢谢

綜援現在有冇任何一樣信, 可以說明你的申請作實了, 又或差不多作實,等等. 你就帶埋正本副本去.

其實你打比主任約開戶申請, 主任會叫你帶證明. 你同主任講申請綜援用, 社署要有戶口去登記, 主任應該會比你開戶, 日後再補綜援確認信.

綜援第一次會追加的前3個月款項, 唔會扣你的. 但你一有入帳記錄, 又或者有入帳的信件. 就要再填新的收入/開支表比主任.
我綜援仲未批落來。福利署話應該1-2星期批到,咁到時我已經交完文件了,你意思係綜援批落來之後,我要聯絡主任重填收支表嗎?
我自直接同主任講話開戶口收取綜援金,他就會給我開戶信了?跟住就係我第一次綜援金過數到戶口的時候,我就要同主任講,依架已經拎緊綜援,綜援都算收入,要重新填收支表。因現在我要去交的收支表係0收入
爛賭狗熊 發表於 27-9-2019 19:11
我綜援仲未批落來。福利署話應該1-2星期批到,咁到時我已經交完文件了,你意思係綜援批落來之後,我要聯絡 ...

你打去找主任試下同佢講申請開戶信, 比綜援用, 睇下主任點講.

因為你批左綜援, 你的收入唔同現在失業, 要通知破署主任, 寫過收入/支出表.
咁我就比佢個舊收支表先,跟住我打電話話申請綜援,同佢講聲依架批緊綜援,暫時未批,批落來之後我再通知她部個新的收支表可以嗎?
爛賭狗熊 發表於 27-9-2019 20:25
咁我就比佢個舊收支表先,跟住我打電話話申請綜援,同佢講聲依架批緊綜援,暫時未批,批落來之後我再通知她 ...

舊收支表, 唔駛比架啦. 你交文件時已經比左啦.

你打去主任話想開個戶口比綜授用, 就快批到你, 因為社署要有戶口比佢地才批, 主任可能叫你帶社署信比佢.

然後, 你批左綜援, 社署也有信比你, 話每月你的綜援是多少, 這時候你就要填過收入/未出表, 再同主任講已收到綜援, 現在交最新的收入/支出表. 主任先會批個生活費比你.
1:綜援仲未批 2:我已經約好交文件時間了,禮拜一過去,趕唔切了哦
聽日又係禮拜六,主任應該唔返工
禮拜一我交的收支表我都唔知交無收入定有收入
爛賭狗熊 發表於 27-9-2019 22:15
禮拜一我交的收支表我都唔知交無收入定有收入

星期一交文件填無收入. 等你真係批左先再填過啦.
你依家都未知批幾多,唔通作個數咩,等批咗個數先再填過啦。
Anmi2019 發表於 28-9-2019 00:01
你依家都未知批幾多,唔通作個數咩,等批咗個數先再填過啦。

依家收入填零交咗文件先
好的,我知道了,多謝曬你d