破產聯盟

查看: 11471|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

卡數一筆清之陷阱

<P>看到兄弟財務公司的廣告,比較信用卡還款及卡數一筆清還款之優劣,內容如下: </P>
<P>&nbsp;</P>
<P>以欠款 $80,000 計算 </P>
<P>信用卡:</P>
<P>每月還款額:$3,865 ( 附註1 ) </P>
<P>還款年期:17.5 年</P>
<P>利息支出:$90,058 </P>
<P>卡數一筆清:</P>
<P>每月還款額:$1,906 ( 附註2 ) </P>
<P>還款年期:4 年</P>
<P>利息支出:$11,504</P>
<P><FONT color=red>以下之附注通常都以極細字體顯示</FONT></P>
<P>附注1: 按一般信用卡現金透支之實際年利率36% 及每月最低還款額5% 計算之首6個月平均還款額。 </P>
<P>附註2: 有關例子以每月平息0.32%、貸款額HK$80,000、還款期48個月計算(實際年利率為7.45%,已包括1%手續費及花紅現金獎金額),並僅供參考。客戶可節省之總利息支出及獲減之每月還款額將按其個人信貸狀況而定及有所不同,詳情請向XX查詢。</P>
<P>陷阱一 ( 嚴重誤導 )</P>
<P>佢的信用卡還款計算方法是每月只還欠款之 5% ,即今個月欠$80,000 就還 $4,000,下個月欠 $76,000 x 1.02 = $77,520 就還 $3,876,直至你的最低還款額小於$50,才以每月還款 $50計算,</P>
<P>其實只要你每個月都定額還最初結欠款額之 5% ,即是欠 $80,000 就每月定額還款 $4,000,只要 26 ~ 30 個月就可全部還清 ( 按各間銀行不同利率,以還款期間不再使用信用卡計算 ),各位可自行用 Excel 列表計算。</P>
<P>陷阱二 ( 實際年利率 )</P>
<P>作為例子的卡數一筆清實際年利率是 7.45% ,只比較最優惠利率高 2.45% ,但需按客戶之個人信貸狀況而定及有所不同,相信每 10000 個申請都無一單係以呢個利率批出,以我兩年前係 x 打申請為例,實際年利率約為 26%,只比信用卡平少少。</P>
<P>陷阱三 ( 取消信用卡 ) </P>
<P>通常提供卡數一筆清的機構都不會硬性規定你取消信用卡,好多時佢批出之數額根本不足夠你償還所有欠款 ( 例如欠 $200,000 只批 $120,000 ),而實際情況是就算你取消了,發卡銀行都會以各種優惠引誘你再開番信用卡,好似我呢的心志不堅定又欠缺理財智慧之人,好容易又會將信用卡碌爆,結果只會是增加欠債一倍。</P>
<P>結論:</P>
<P>如果真的有心擺脫卞數,應該下定決心,嚴格控制開支,每月定額還款,你的情況如下:</P>
<P>1) 每月可定額償還 5% 卞數 ( 每 $10,000 欠款每月還 $500 ) 26~30個月內可以回復自由身</P>
<P>2) 每月可定額償還 4% 卞數 ( 每 $10,000 欠款每月還 $400 ) 36~40個月內可以回復自由身</P>
<P>3) 每月可定額償還 3% 卞數 ( 每 $10,000 欠款每月還 $300 ) 很抱歉,你已經過度借貸,你需要節衣縮食 56~60個月才可甩身,如果再不好好控制支出,好大機會加入我地破產行列。</P>
上述資料雖然對我無乜幫助
但都要講聲多謝豬公提供資料

回復 #6 pppw 的帖子

知易行難,自己都要攪破產啦,只係希望幫到的邊緣人。
要卡數真正一筆清,只有『破產』先幫到你,
因為一般情況下,你以後都唔會再申請到卡:)
一筆清  變  卡卡清.
原帖由 nokia 於 2009-6-27 18:00 發表
要卡數真正一筆清,只有『破產』先幫到你,
因為一般情況下,你以後都唔會再申請到卡:)

冇錯啦!如果以後都唔會再申請到卡,最真正係一筆清,相反的話就要欠多一條[一筆清]既數,快D步向無力還款既地步!
每個人臨行到破產條路前,都會想盡辦法睇下自己係咪真係要老破
我想问因赌钱而欠卡数,还唔起伸请破產糸犯法,咁佢糸唔糸没其他方法
Skywong 发表于 20-1-2013 14:29
我想问因赌钱而欠卡数,还唔起伸请破產糸犯法,咁佢糸唔糸没其他方法

基本上唔係問題,
如賭債而有卡數....申請破產係犯法,
咁而家我地破聯有大部分會員仲在赤柱或壁屋咯.

問題仲要睇你點賭法同埋多少,
(如被發覺有刑事呃騙成分另計)
昔日多年前聽過一位收文件文員話....
一鋪如輸十多萬以上至成問題喎.
所以申破應無大問題,
但破後要交待...或主任尺度如何及追究後果如何則後話.
老實講,冇賭債而欠卡數者真係可能好少有.

(以上資料,祇供參考)