破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

遲了工,月尾份糧有3萬,提全數出來申請破產^

可以嗎?會唔會俾債權人告?我有老婆和2歲仔 ,老婆揍仔的冇收入,欠2間銀行連息40離,大家俾D意見唔孩!
梗系唔得啦,還左錢先
!當然呢個系債主的角度。
會唔會比債權人告?睇下你當中有無涉及詐騙又或者其他犯法野,比如話你惡意一借左錢就馬上破產,又或者呃左人錢等啦,如果只系你理財不善,又或者最后實在還不起錢,通常都唔會告你。我當初念住破產,我個合伙人話要告我詐騙他(實情系他叫我一起申請創業計劃然后我營運,做出來的產品賺唔到錢),當然啦他都系債仔,一樣告唔入,因我自已都無拿過一分錢,全部用曬系生意上,他最后都破產埋。其實你如果純碎還唔起錢破產,債主就算告你都無用(好多銀行都會放過你,如果系二三線財仔最多都系找收數佬搞你,私人就唔知了)。
我地呢度有好多師兄用借信用卡的錢來破產,又或者借來的錢破,而且你用自已的錢來破產有咩問題先?就算個官叫你解析,你話用左來搞破產,完全無問題。不過我真系唔系好明,破產都要錢,人地破產就系因為無錢先要破產。。。。。你老婆無收入無問題你破左產后可以供養家庭,你打一份工養一家三口,有可能仲唔洗扣你錢,當然睇番實際情況,因個主任同我講,他有好多個案都系破產人士養成頭家,一分錢都唔洗扣。你欠債你屋企人系無義務幫你還債,叫你屋企人還完全可以唔洗理,可以安心破產。
  以上系個人經驗所得可能有錯,只供你參考一下。
謝謝你寶貴意見。
為什麼要辭職? 要盡快找工作。
辭職破產後再找新工作~費事在公司俾同事知
月尾有3萬其實全數拎出黎唔會有問題,申破用萬幾,剩低萬幾,日常生活費計計埋埋所剩無幾
babichan 發表於 12-3-2017 17:51
辭職破產後再找新工作~費事在公司俾同事知

你公司是不會知道你破產的,你是不用辭職。