破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產保單問題

剛入紙伸請破產,排期10月初上庭,現持有兩張保單合共有4萬幾現金,中介叫我cut單取錢,保險經紀叫我將單轉持有人,究竟聽邊個講好?
我會選擇轉比其他人,或其他選擇,總之不聽中介的建議
剛才上網睇,幾篇文章都話破產前后轉保單持有人都是非法轉移,有機會取消保單,而家唔知點算好……
中介收你多少費用?轉保單持有人就可以,爬下舊文有法律依據的。
其實兩樣都唔可以, 我當年在破產前11個月把一份保險轉了給其他人, 最後查到要解析同埋所有有現金價值的都要上繳。如果你無充分理由,甚至會被起訴。
根據香港條例第182章《已婚者地位條例」》第13條(為配偶或子女利益購買保險),如果人壽保單或儲蓄壽險保單嘅受益人係配偶或子女,破產者係有權繼續持有保單,唔使取消,但就要揾其他人負責繳交保費。受益人係父母就唔可以。
http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=14413
http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=14413
根據香港條例第182章《已婚者地位條例」》第13條(為配偶或子女利益購買保險),如果人壽保單或儲蓄壽險保單嘅受益人係配偶或子女,破產者係有權繼續持有保單,唔使取消,但就要揾其他人負責繳交保費。受益人係父母就唔可以。
入左紙無得轉,無得取消;取消左都要上繳
受益人和你什麼關係?有一些符合條件的可以保留。
如果人壽保單或儲蓄壽險保單嘅受益人係配偶或子女,破產者係有權繼續持有保單,唔使取消,但就要揾其他人負責繳交保費。受益人係父母就唔可以。
這是舊文我轉鏈接發不上來,提示要審查!!!!
律師話危疾,住院入息都唔得!冇現金價值喎,轉保單持有人唔知得唔得?