破產聯盟

查看: 8436|回復: 43
打印 上一主題 下一主題

想問做廢止破產的程序

之前個post有提過我亞媽想經顧問做廢止破產,親身經歷果啲所謂顧問真係呃你啲錢!氹你借財仔!好彩冇中計!而家我想幫亞媽親自去做,請問我怎樣聯絡債權人呢?電話傾或是寫信?求指點,謝謝!
推薦
kee-kee 發表於 22-12-2015 15:46
你可以先聯絡破產署,確認下債權人係邊個
然後再睇下每個債權人要還幾多錢,幾多利息
自己聯絡債權人還或者 ...

低下次記得要寫埋地址,電話,聯絡方法。因為…

好快會被 ban
回復 支持 1 反對 0

推薦
你可以先聯絡破產署,確認下債權人係邊個
然後再睇下每個債權人要還幾多錢,幾多利息
自己聯絡債權人還或者搵律師幫手都得

無論如何都要盡快還清欠款同利息
律師可以幫你寫信就還款及利息總額與債權人討價還價,然後由律師向法庭申請廢止破產令
之前交由有相當經驗的律師朋友處理,好快就搞掂,收費亦相當合理

評分

參與人數 1城市人氣 -801 城市金錢 -801 城市魁力 -801 城市權力 -801 收起 理由
admin -801 -801 -801 -801 完全附合6c朋友的定義

查看全部評分

回復 支持 0 反對 1

推薦
解鈴唯須繫鈴人,
已經頒令在守行為期間當然找"主任"署理.

私自找債權人聯絡於理點合 !

回復 支持 1 反對 0

好簡單,同你個主任 / 外判聯絡左先
打去 XX BANK,要 搵負責 呢樣野同事...
跟住 MAKE 個APPOINTMENT..........
可唔可以寫下,佢地點呃你?比會員有所得知
你搵主任先取舉債証明,我當時上網打每間熱缐再找的!有問題可在此post 再問
我建議你係破聯集中一個Post討論,等大家更清楚你個case過程,容易俾你多d經驗分享。
樓主應該完哂四年,但都要搵主任架
DW123 發表於 18-12-2015 09:46
好簡單,同你個主任 / 外判聯絡左先

請問咩叫外判?
admin 發表於 18-12-2015 11:04
可唔可以寫下,佢地點呃你?比會員有所得知

好,我現在响街,返到家先慢慢打
301 發表於 18-12-2015 12:35
解鈴唯須繫鈴人,
已經頒令在守行為期間當然找"主任"署理.

樓主阿媽解破N年..
古仔:
http://www.hkiva.org/forum.php?m ... &extra=page%3D1

在破期間,負責 個案的,可以係主任/外判.....
外判係破署將你破產嘅case外判俾佢授權嘅會計師事務所、律師事務所之類嘅私人公司跟進。
樓主若果係破署主任跟進個案嘅話,問題會比較易解決好多。
係度長氣講多句,我問過破署,答覆: 田土廳釘咗契嘅物業,破署唔會做任何臨時起釘動作, 一定要清繳債權人所有欠款,得到所有債權人簽發的不反對廢止破產令函件,然後向破署及法庭呈請廢止破產令,再於辦理田土廳解除釘契後,物業才可以向財務機構作出借貸按偈,若果樓主不經這個程序能獲得貸款,相信都係屬於坊間一些私人財務公司借貸,風險及利息相對較大,請量力及小心為要。

評分

參與人數 1城市人氣 +100 城市金錢 +100 城市魁力 +100 城市權力 +100 收起 理由
admin + 100 + 100 + 100 + 100 有用資料

查看全部評分

講講背景先,亞媽在2002年破產的,當時欠8間銀行信用咭數,共大約$230000,有層己補地價既居屋,大約2010供完。當時我媽破產我係不知道的! 是咁的,上年破產處出過信比我老豆,叫佢賣回我媽另一半既業權,咁我老豆回信話佢知冇咁多錢,跟住佢再出信話可以要強制拍賣等等(而我就是在呢一刻先知,因為佢哋怕冇左層樓,所以講晒所有嘢比我知)。其實我對呢樣真係零知識,咁我就問朋友,個個朋友都話唔會冇得住既,最壞既結果咪如果我老豆不在,就應該先會拍賣,咁我哋就冇再同破產處聯絡。咁岩我亞媽前幾日收到xx顧問公司既單張話可以幫到破產人仕贖回樓等等啦,咁我就幫我亞媽打去問吓,個位小姐其實都敎識左我關於破產後既問題,原來可以還錢比債權人就可以取回半個業權,咁我就上網查吓啦,好彩比我發現到呢個論壇。當日我都响呢到問過各位,得到既回覆都係叫我唔好信,咁我就同亞媽講唔好喇,但亞媽話想試吓,咁我第日就陪佢倆老上左去。 上到去,有個女人(叫做顧問喎)同我哋傾,佢一坐低就叫我亞媽比啲破產資料佢睇,跟住佢就計數啦,一計就話粗略咁計照8%要還86萬,佢話因為都隔左13年等等啲門面說話,咁跟住問我哋想點,我哋話唔想借財仔,仲有咩辦法,跟住佢問我哋有冇人可以做到按揭(即係銀行底冇花)買回果半個業權,佢話我哋層樓估價係316萬,佢叫我做(因為我係佢個女),我話唔會,因為我話要借158萬仲唔抵啦!跟住佢就入正題,佢話當然還比債權人最著數,咁就開始同我哋計喇。
大家等多一陣,轉頭先再打
首先第一部份要財仔借,佢一開條數就要借100萬,我當時比佢嚇左一跳,條數佢係咁計: 6萬(我老豆現在UA條數,是半年前借,因為大廈要維修,佢借左呢筆錢) 6萬+3萬 =9萬 律師費 30000x8 =24萬利息(佢話攪廢止大約8個月) 10萬+10萬 顧問費(第一部份借財仔100萬的10%+第二部份銀行按揭100萬的10%) 剩餘的41萬就還債權人,佢話好有信心同債權人傾到喎(人諗你一開始又話要86萬,真係嚇鬼佬咩!) 第二部份就係做左廢止之後就上銀行做100萬按揭冚返第一部份既財仔數,做14年按揭,每月供款7 咁當然我哋唔制啦,我話我哋要商量,落街食個飯先,咁果女人都冇咩逼我哋,共係我哋走左半粒鐘打過一次比我亞媽,我亞媽就話唔做喇!
好彩冇比佢哋氹到
samam2015 發表於 18-12-2015 16:13
樓主若果係破署主任跟進個案嘅話,問題會比較易解決好多。

我諗係破署主任跟,因為我跟據佢寄比我老豆封信上既電話打去(我扮亞媽打去),我問佢係咪還晒錢比債權人就可以取回業權,佢話係。個主任好好人,佢仲敎我,還完錢給銀行,銀行就會有封信,收到銀行呢封信就要揾律師,佢仲提我,律師唔怕揾多幾間問,因為間間唔到收費,夾吓價會好啲,仲話佢哋破署會寫一個報告,呢份報告大約收費要15000-20000左右。

評分

參與人數 1城市人氣 +100 城市金錢 +100 城市魁力 +100 城市權力 +100 收起 理由
admin + 100 + 100 + 100 + 100 有用資料

查看全部評分