破產聯盟

查看: 1420|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

分期事宜

請問如果破産, 我家有部電視半年前以6000買分期18月, 會否似電視廣告KAY老公個咁欠一期供完部電視被充供? 可況我欠近十期未供, 謝1
生活必需品一般都唔會充公

邊個得閑充公d咁既野,二手電器呢d野,保值率低,兼具生活用品
充公完賣賣都唔知值幾錢,加上大大舊,搵人收既搬運費都唔知要幾多,賤d講,就算你部係6,7十寸既電視都唔得閑同你收,
但如果佢知道你有名錶,首飾,細細件,保值率又高,收就一d都唔出奇

Alex2233 發表於 22-11-2015 20:22
邊個得閑充公d咁既野,二手電器呢d野,保值率低,兼具生活用品
充公完賣賣都唔知值幾錢,加上大大舊,搵人 ...

Alex 哥。

你算漏啦。
如果銀行充公再拍賣,當唔係當廢鐵,重要
1. send 去 檢查電器,證明安全

公證行測試都要幾100至k幾。

跟住重要找拍賣估價,再公開拍賣。

賣左都唔夠填!

樓主篇文可以證明好多人對破產的無知而產生恐懼。

重以為係封建年代的抄家。
其實大家要明白,我地生活在文明年代,破產唔係抄家,唔會張你趕去橋底,唔會係你面上刻上破產兩個字,唔會叫你除晒3,叫人掉番加。

債權人只係會根據破產法去收番小小,破產法會保障你基本生活。

admin 發表於 22-11-2015 21:47

我睇粵語殘片破產D人連張4腳檯都要比人搬走
ken2542de 發表於 22-11-2015 22:03

重要捉老婆同個女去…開心
咁破產前買金器名貴手錶都唔會充供??
admin 發表於 22-11-2015 21:47

其實大家要明白,我地生活在文明年代,破產唔係抄家,唔會張你趕去橋底,唔會係你面上刻上破產兩個字,唔會叫你除晒3,叫人掉番加。

Admin咁勁既,我屋企人完全就係呢種諗法
我令都頒埋,又冇借二三線,竟然話唔比我去表姐個婚宴,怕會有人黎搞事
boeing747 發表於 23-11-2015 09:03
咁破產前買金器名貴手錶都唔會充供??

係喎。

如果呢度A仔答左,咁我會問…咁個 PS4 呢?

如果呢度A仔又答左,咁我會問…咁個 靚靚車牌 呢?

如果呢度A仔又答左,咁我會問…咁個 Victorian Secret  呢?

如果呢度A仔又答左,咁我會問…咁個 IP4   呢?

如果呢度A仔又答左,咁我會問…咁個 IP5   呢?

如果呢度A仔又答左,咁我會問…咁個 IP6   呢?

如果呢度A仔又答左,咁我會問…咁個 IP6S   呢?

如果呢度A仔又答左,咁我會問…咁個 樣   呢?

如果呢度A仔又答左,咁我會問…咁呢 樣   呢?

如果呢度A仔又答左,咁我會問…咁呢 樣樣   呢?

如果呢度A仔又答左,咁我會問…咁個 樣樣   呢?

如果呢度A仔又答左,咁我會問…咁上面個 樣   呢?

如果呢度A仔又答左,咁我會問…咁下面個 樣   呢?

如果呢度A仔又答左,咁我會問…咁前面個 樣   呢?

………

救命呀!

DW123 發表於 23-11-2015 14:14
其實大家要明白,我地生活在文明年代,破產唔係抄家,唔會張你趕去橋底,唔會係你面上刻上破產兩個字,唔 ...

無錯啦。
破產法其實有規定你的行為。

男的要出街露 pet pet ,係 pad pad ,打錯字。

女的要晒事業線。證明佢地會有上進心!

ken2542de 發表於 22-11-2015 22:03

我睇日本紀錄片,

女債仔會被3-4個大漢前後打,叫得幾慘,重要口吐白泡!