破產聯盟

查看: 3308|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

關於蓄意唔還錢,感謝。

感動 終於能註冊,因不太懂這些,驗証問題又深,攪左好耐,終於按到條中國移動,而且板主真的很抱歉,我是史前人,沒有e-mail,所以那行是亂打的,對不起。
我有看過你說發問前請先爬文,但我看到出破產令前追數那個問題時,按到手機制關了頁面,然後搵唔番路入去。
當然這裏不是教用網路的,所以我想問的問題是:如何阻止收數打去舊公司和會否被告蓄意唔還錢。
我的情況是,現在欠邦X十五萬多,只有這條,現在失業,十一月呢期已經冇供,供緊六千幾,不會考慮重組那些。
因為看過你說要三個月至六個月冇攞個錢先可以申請,(最後當然是跳頁後又搵唔番路入去睇,所以越睇越唔明)。
我呢條數由幾萬開始借到而家十幾萬,經已有幾年,點解而家會想破產,係因為今年年頭左右,覺得自己精神出左小小問題,所以做埋果個月便離左職,最衰係剛離職時拎左之前張糧單去加大左個額,由十萬加到十五,但當時真係冇諗過唔還,之後去過一次旅行,然後便是輾轉去了政府精神科到而家。
其實前幾星期有好轉後經已諗住做番野,點知跟住整親隻腳,到而家都未好,有在醫院照X光,所以今期供款經已無力償還,總之就電視劇情咁啦,係而家呢個最山窮水盡的時候,我頭先仲跌埋張八達通,真係諗緊駛唔駛去車公廟轉風車。
經考慮後,我份人自制能力又唔好,所以說唔考慮重組,因借唔到一了百了。
有爬過我這網痴能爬到的文,看到很多回答說第一期未會點理,第二期先會打去公司和十幾天才到收數,所以想問
(1)這幾天我沒接邦x電話,反正小熊攔左,我是否該致電佢地我經已失業和未有錢還,因我成副身家經已得番雙位數,真係小小都還唔出。同埋我事實上也冇響果度做,失業很久,咁就唔駛人走左咁耐仲打去搵。
(2)我之所以把失業後睇緊精神科寫出黎,係想問我咁樣情況,會唔會比人告蓄意唔還,因冇做野後曾把個額加大,但我當時冇諗過唔還,之後真係受情緒困擾,冇出家門,到而家攪到咁大,真係無力償還。
感謝你們看呢篇比小說更長的發問,希望指點一下,因我真係唔太懂在網路爬文,謝謝。
1 借完錢最好頂三個月,但如果頂唔順去申請破產一般不成問題。兩者差別係理論與實戰的觀點不同。事實上,呢版唔少人係借錢三個月內申破的。全無問題。
2 申了破,有檔案號碼,通常追數會停。但沒有100%保證。
你唔考慮重組咁你都要有錢申破,自己搞都要幾千銀,你工又無錢又無,所以講到尾都要搵返份工先
老破預 15K...
自己搞預 10K...

無水收得皮!!!!
樓主。

個人意見。

蓄意唔還錢 = 有錢但唔去還

無能力還錢 = 根本無錢,點還

兩件事
如何阻止收數打去舊公司?無得阻止,你連電話都唔接,打公司電話搵你好正路。你應該自己打返畀佢,諗個藉口拖一拖,譬如話,整親隻腳入咗醫院,唔方便開手機,出院會入數。然後盡快申破,大前提係你最少要有9千幾蚊。至於會唔會告你?我自己睇法,加大個額之後,唔係一次過攞晒出嚟,逐啲逐啲咁用,畀人告欺詐嘅機會唔高。即使一次過拎晒,銀碼咁細,講緊5萬蚊,仲要係年頭嘅事。而你用舊公司糧單去加額件事,係可以追究,不過事隔咁耐,唔一定會查。
感謝各位,原來蓄意唔還錢 = 有錢但唔去還, 申了破,有檔案號碼,通常追數會停。但沒有100%保證。那想再問自己入紙和有律師入紙,對於停止追數的時間方面有無影響,因看見很多廣告說半小時內停止追數。
影響係你唔知d野點填就會遲宣誓,律c無保證半小時會停止追數,因為宣誓後要交文件俾法庭,fax法庭封信俾錢行先會停到電話追數。所以點都要2個工作天啦
purple 發表於 20-11-2015 18:08
感謝各位,原來蓄意唔還錢 = 有錢但唔去還, 申了破,有檔案號碼,通常追數會停。但沒有100%保證。那想再問 ...

如果律師做埋收數,又剛好收你條數就有可能。
有數計:1 經律師:填完表對一輪。約去宣誓。再等埋其他的分行,一般3/5/7日不等。你預10日預鬆少少。
2 如果自己去破署搞,就真係即日有。不過要事先最好功夫。一早搞定mpf ,印定稅單 etc.
謝謝各位,再想問一下,若我已找到朋友借錢申破,我需要解釋呢筆錢點黎嗎,因一直冇做野,銀行只有雙位數。
purple 發表於 21-11-2015 02:06
謝謝各位,再想問一下,若我已找到朋友借錢申破,我需要解釋呢筆錢點黎嗎,因一直冇做野,銀行只有雙位數。 ...

我都係問人借錢申破,無需要解釋
明白,感謝大家的解答,謝謝。